2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
Az új földréteg felhordása előtt győzödjön meg róla, hogy az előző gyepszőnyeg nem gyomosodott-e el! Ha gyomnövények is vannak benne, akkor inkább távolítsa el. A gyepesítésnél figyeljen oda, hogy kellően tömörödött legyen a talaj, hogy ne süllyedjen újra be!
Bár a képen nem lástszik tökéletesen, én egy új, az utóbbi időben nagyon kedvelt Ficus fajra gondolok. Ficus deltoideának hívják. A növény bokortermetű, bőrnemű, sötétzöld levelei vannak. Egész évben hozza apró, olivabogyóra emlékeztető, kezdetben zöld, majd bepirosodó terméseit.
A tárolt gyümölcsön keletkező foltok okát a nem megfelelő víz- és tápanyagellátásban kell keresnünk. Különösen a kalcium-hiány okozhat ilyen tüneteket. A magasabb hőmérsékleten való tárolás miatt a gyümölcs gyorsabban öregszik, hajlamosabb a betegségre.<p>Megoldásként azt javaslom, hogy a következő évben terméskötődés után permetezze le fáit kalciumtartalmú szerrel illetve tárolja a gyümölcsöt hűvösebb, de ne nedves helyen!
A selyemmályvát nyáron védeni kell az erős napfénytől, bőven kell öntözni (de kerüljük a pangó vizet), kéthetente lehet tápoldatozni. Télen mérsékeljük az öntözést. Tavasszal érdemes a fiatal hajtásokat visszametszeni, így szebben bokrosodik. Télen javasolt egy erős visszavágás, fele hosszúságúra. A téli 10-12 ° C-os helyiség megfelelő neki, csak ügyeljen arra, hogy ne legyen huzatos! Szaporítani fejdugványokkal, a hibrideket magvakkal is lehet.<p>A Plumbago (fokföldi ólomvirág) nyáron napos és meleg, de széltől védett helyet (ágai könnyen törnek) szereti. Télen világos 4-8 ° C-os helyen kell tartani. Nyáron bőségesen, télen mérsékelten öntözze! Augusztusig hetente kell tápoldatozni. Az elnyílt virágokat rendszeresen vágja le! Télen pedig az elszáradt leveleket szedje le, mert ezek nem hullnak le. Félfás dugványukkal szaporítjuk, lehetőleg nyáron.<p>Az enciánfa napos-félárnyékos helyet kedvel. Nyáron szabadban is tartható. A növekedés idején bőségesen kell öntözni. Hetente tápoldatozza! A teleltetés előtt a cserép szélétől számítva mintegy 50 cm-re vissza kell vágni a hajtásait. Az enciánfát is félfás dugványokkal szaporítjuk, tavasszal.
Sajnos a kertjéről küldött fotóját nem lehet rendesen látni, ezért annak elrendezésében nem tudok tanácsot adni. Ha kicsit vastagabban húzná meg a vonalakat és sötétebb tollal írna, akkor talán jobban látható lenne. Gyermeke miatt olyan fajokat válogattam, melyek nem tövisesek.<p>Magas cserjék: aranyvessző, orgona, nyáriorgona, gyöngyvessző, viráglonc.<br>Alacsony cserjék: gyöngyvirágcserje, hóbogyó, cserjés pimpó. <br>Néhány örökzöld faj: puszpáng, törpelonc, babérmeggy, örökzöld mirtuszlonc.