231. A bor filozófiája
Kik azok, akik a vacsora mellé szolgálják nekünk a száraz vöröset vagy a félédes fehéret? A borászok azok, akiknek nem egy első csókot, sok kellemes beszélgetést és megannyi felejthetetlen kulináris pillanatot köszönhetünk.
Kik azok, akik a vacsora mellé szolgálják nekünk a száraz vöröset vagy a félédes fehéret? A borászok azok, akiknek nem egy első csókot, sok kellemes beszélgetést és megannyi felejthetetlen kulináris pillanatot köszönhetünk.
Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezik meg 2011. október 14-16. között a Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivált a Nagyerdőn, ahol három napon keresztül a minőségi ételek és italok mellett koncertek és a Dumaszínház humoristái is várják a közönséget.
Hozzávalók: 1 kis pohár szőlőlé, 1 kis pohár víz, 1 evőkanál cukor, 8-10 szem muskotályszőlő, 8-10 szem mazsola, 1 citromkarika.
2011 októberében jelent meg könyve Borospincék, borkészítés, borvidékeink címmel a Cser Kiadó gondozásában.
Miután elültettük kertünk fő növényeit (szolitereit) meglévő növényeink figyelembevételével, hozzáfoghatunk a sövénynövények és térhatároló növények megtervezéséhez.
Budapesten a Rügyecskék alapítvány foglalkozik visszaváltható fenyőfák árusításával, karácsony előtt néhány nappal szoktak fákat árusítani Budapest nagyobb terein. Azt, hogy idén pontosan, hol s mikor lesznek, őket kell megkeresni. <p> Elérhetőségük: http://www.rugyecskek.hu/ <p>Mellékelem magazinunk élő karácsonyfákról szóló cikkét, amelyben hasznos tanácsokat talál, hogyan tartsa a fát, hogy jobb eséllyel túlélje az ünnepeket.
A gardenia igen szeszélyes növény. A virágbimbók kifejlődéséhez 16-18 °C-os éjszakai és 20-22 °C fokos nappali hőmérsékletre van szüksége. Egyenletes hőmérsékletet (télen 10-16 fok) és gondos öntözést igényel. <p>Kifejezetten utálja a kemény vizet, ha nincs ideje forralni neki vizet, állott vízzel locsolja. Télen vízigénye csökken, csak arról kell gondoskodnunk, hogy ki ne száradjon talaja. <p>A rovarok melyek megtámadták a növényeit valószínű, hogy liszteskék. Mellékelem a róla szóló leírást!
Már októberben befejeződött a szőlőszüret és méltatlan volna elégedetlenkednünk a terméssel: a szőlősgazdák jó közepes mennyiségű és jó minőségű szőlőt takaríthattak be. Nekem is módomban állott egy szép, derűs, október végi napon részt venni Tokaj-Hegyalján egy szüreten: élvezhettük a táj szépségét, a fürtökkel gazdagon megrakott szőlőtőkék és a szüretelő, vidám társaság hangulatát, meg a jól végzett munka után felszolgált kiváló ételek ízét, zamatát és a házigazdák vendégszeretetét. A szüretre készülve ismételten átlapoztam a Tokaj-hegyaljai Albumot, amely 1867-ben (a kiegyezés évében) jelent meg és ebből másoltam ki a következő mondatot: "A tokaj-hegyaljai bor termesztéséhez s hitele fenntartásához nem csak megért, de túlért szőlő kívántatik meg." Ezért szüretelnek itt akkor, amikor az ország többi borvidékén már fogyasztják is a jóféle újborokat.
A hagymás növények telepítésével nem késett el, még megteheti ezek ültetését, persze csak ha a hó nem borítja a kertet. A cserjék telepítésével azonban már érdemesebb megvárni a tavaszt. A kerítés eltakarására több növényfaj is alkalmas lehet 2-3 db/m sűrűségben kiültetve. Szóba jöhet az örökzöld borostyán, a gyönyörű őszi szineződésű vadszőlő. A virágosak közül pedig a magyar lonc és a clematis fajták. A felsorolt növények közül azonban csak a borostyán örökzöld. Az előre hajtatott jácintnak a legjobb helyet választotta, így sokáig tudja élvezni majd a virágát.
A helyzet megítéléséhez tudnom kellene, a tavalyi évben mekkora hajtásokat neveltek a fái.