2411. Hogyan süssünk sajtos kenyeret?
Ez egy szokatlan és ízletes kenyér recept! Különlegessége a hozzávalókban rejlik, amelyek sok fehérjét tartalmaznak. Nézzük, hogy hogyan készül ez a nem mindennapi kenyér!
Ez egy szokatlan és ízletes kenyér recept! Különlegessége a hozzávalókban rejlik, amelyek sok fehérjét tartalmaznak. Nézzük, hogy hogyan készül ez a nem mindennapi kenyér!
Az olasz kenyérlepényt egyszerű elkészíteni, ugyanakkor sokféleképpen lehet variálni. Ezúttal a levendulás focaccia elkészítésének menetét tanuljuk meg. Nézzük hát, hogy milyen hozzávalókra van szükség az elkészítéséhez!
Ha szeretjük a levendulát és a créme bruléet, akkor biztosan el fog bűvölni ez a desszert! Tanuljuk meg, hogy hogyan kell elkészíteni ezt a francia különlegességet, ami biztosan az egész család kedvence lesz.
A levendulát évszázadok óta használják gyógyításra. Egykor létfontosságúnak tartották, hogy minden házban legyen belőle. Mindenre használták az idegbetegségek kezelésétől kezdve az izomfájdalmak és a ficam gyógyításáig, a nyugodt alvás előmozdításától a reumás fájdalmak, a migrének és a szorulás enyhítéséig, sőt étvágyhozóként is alkalmazták.
Az előző részben részletes leírást adtunk a levendula gyógyhatásairól, ebben a részben pedig azt mutatjuk be, hogy hogyan készíthetjük el a saját levendulás krémünket, és más érdekességeket.
A perlit önmagában nagyon jó ültető- és gyökereztető közeg. A vermikulitot kiváltja. Ez utóbbi valóban nem egészséges, szálas szerkezetű és belélegezve lerakódik a tűdőben. Az interneten 1-2 helyen azért be lehet szerezni, de elég drága.
Az orchideák, így az oncidiumok bulbái is tápanyagraktározó szerepet töltenek be. Ezek a már elvirágzott bulbák táplálják a már meglévő vagy leendő sarjakat. Ahogy fogy a tápanyagkészlet, úgy lesz a bulba egyre ráncosabb, majd miután szerepét betöltötte, szép lassan el fog halni. Ez egy természetes folyamat, ha már régi bulbáról beszélünk. Ha a bulba még fiatal és ráncos, akkor valószínű, hogy vagy kevés a tápanyag vagy a túlöntözéstől elhaltak a gyökerek. Tartásmódja: Nem túl meleg helyet kedvel, sok fénnyel (nem tűző napfény!). Talaja legyen szellős,(nagyon durva fakéreg), nyáron akár naponta lehet esővizzel öntözni, de ügyelni kell, hogy a gyökerei mihamarabb felszáradjanak, ugyanis a pangó víz elpusztítja a gyökereit. Télen hűvös helyen sok fénnyel és nagyon kevés öntözéssel tartható.
Valószinű, hogy nem pihente ki magát a növény, ha igen, akkor ez tápanyaghiányra vall. Hetente egyszer tápoldatos vízbe kell áztatni és a leveleit lombtrágyás vízzel kell permetezni (csak nappal, oly módon, hogy éjszakára leszáradjon!) különben legyengül.
A Jacobinea könnyen tartható szobanövény, közepes fény és vízigényű. Visszavágni csak akkor kell, ha kinőtte a rendelkezésére álló helyet. Gyorsan nő, gazdagon virágzik, könnyű szaporítani. Min. 10 °C fokon, világos helyen áttelel.
Növénye a Crassulaceae (Varjúhájfélék) családba tartozik és valószinűleg Pachyphytum oviferum. Ha megnézi Petra korábbi kérdéséhez kapcsolódó növényt, akkor láthatja, milyen nagy a formai hasonlóság, de a kettő mégsem egy. Északi fekvésű szoba ablakában télen biztosan kevés fényt fog kapni. Ilyen helyen én sem javaslok havi egy locsolásnál többet. Cél az lenne, hogy télire a növekedését leállítsuk. Ezt elérhetjük, ha hűvös helyen tartja és nagyon ritkán öntözi (havonta egyszer). Ha 20 °C feletti hőmérsékleten tudja csak tartani, de minél világosabb helyen, akkor egy-két hetente öntözze meg, de csak kisebb vízadagokkal.