2411. Hogyan süssünk sajtos kenyeret?
Ez egy szokatlan és ízletes kenyér recept! Különlegessége a hozzávalókban rejlik, amelyek sok fehérjét tartalmaznak. Nézzük, hogy hogyan készül ez a nem mindennapi kenyér!
Ez egy szokatlan és ízletes kenyér recept! Különlegessége a hozzávalókban rejlik, amelyek sok fehérjét tartalmaznak. Nézzük, hogy hogyan készül ez a nem mindennapi kenyér!
Az olasz kenyérlepényt egyszerű elkészíteni, ugyanakkor sokféleképpen lehet variálni. Ezúttal a levendulás focaccia elkészítésének menetét tanuljuk meg. Nézzük hát, hogy milyen hozzávalókra van szükség az elkészítéséhez!
Ha szeretjük a levendulát és a créme bruléet, akkor biztosan el fog bűvölni ez a desszert! Tanuljuk meg, hogy hogyan kell elkészíteni ezt a francia különlegességet, ami biztosan az egész család kedvence lesz.
A levendulát évszázadok óta használják gyógyításra. Egykor létfontosságúnak tartották, hogy minden házban legyen belőle. Mindenre használták az idegbetegségek kezelésétől kezdve az izomfájdalmak és a ficam gyógyításáig, a nyugodt alvás előmozdításától a reumás fájdalmak, a migrének és a szorulás enyhítéséig, sőt étvágyhozóként is alkalmazták.
Az előző részben részletes leírást adtunk a levendula gyógyhatásairól, ebben a részben pedig azt mutatjuk be, hogy hogyan készíthetjük el a saját levendulás krémünket, és más érdekességeket.
Kedves Hajnalka! A kereskedelemben kaphatók gombaölő készítmények (az előírt mennyiséget szabad csak felhasználni, semmiképpen sem többet), bár nem kimondottan ilyen jellegű gombákra, de hatásos lehet. Ajánlott lenne a növényt kivenni jelenlegi cserepéből, a régi földet teljesen leszedni, ha nem boldogulnak vele, akkor erősebb vízsugárral mossa le a gyökerei körül a régi földet. A fejlettebb gombák - ez is annak tűnik - átszövik környezetük földjét (ezért kell nagyon alaposnak lenni), így mindig újra hajtanak, ha a feltételek adottak. Addig kellene ezt elvégezni, míg jó idő van. Visszaültetéskor legyen körültekintő és szakaszosan tegyen a növényre földet. Jól nyomkodja meg, hogy ne maradjanak levegős helyek a növény gyökerei között. Ezt követően alaposan locsolja be a növényt. Gombaölő szer és teljes földcsere után biztosan megszabadulnak a gombától. Üdvözlettel Vasvári János Zsolt
Kedves olvasónk! Köszönjük a hozzászólását és az ötletét. Szeretném mekérni, hogy hozzászólását másolja be a következő cikkünk alá, mint hozzászólás, így bárki, aki elolvassa a cikket, elolvashatja az Ön javaslatát is. Gyakran előfordul, hogy a hozzászólások még értékesebbek, mint maga a cikk. A szóbanforgó cikk: http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/allatok-a-kertben/meztelencsiga-elleni-vedekezes/3212/
A kavicságy lényege a következő: A növény cserepe alá helyezünk egy a cserépnél nagyobb átmérőjű cserépalátétet. Ebbe az alátétbe teszünk bármilyen anyagot (tehát nem feltétlen kavicsot), ami a felületén elpárologtatja azt a vizet amit a "kavicságyra" öntünk. A víz ne legyen magasabban a "kavicságy"-nál. Így a cserép alja nem áll vízben, viszont a párologtató felület a rá helyezett növény közvetlen közelében alakít ki mikroklímát.
A első képen (Phytolacca) látható. Ez egy behurcolt növény (invazív). A friss gyökér és bogyó hánytató és hashajtó hatású. A növény minden része, elsősorban friss állapotban, erősen mérgező hatású fitolakka-toxint, szaponin-glikozidot és fitolakka-savat tartalmaz. Bogyójának nagy a betacián festékanyag-tartalma. A gyökértörzset és a hajtásokat ne etessük állatokkal, mert mérgezést okoznak. Élelmiszer-ipari felhasználása hazánkban jelenleg tilos. A második képen egy ribiszke (Ribes) féle látható. Szerintem a dísznövényként használt cserje: arany ribiszke (ribes aureum) látható. Abszolút nem mérgező.
Azt nem írta, hogy ez régóta így van, vagy folyamatosan kopaszodik fel a növény? Ezeknek a növényeknek, főleg idősebb korban kopasz a törzse. Túlzott felkopaszodás esetén akár vissza is lehet vágni, ki fog újra hajtani. Teleltetni szokta a növényt? Ez az ideális fejlődés szempontjából fontos (16-18 °C-on, kevés öntözéssel). Tápoldatot szokott kapni? Hetente levéldísznövényeknek való tápoldatot lehet neki adni. Üdvözlettel: Növényorvos