21. Sajt a pácban - nyárias ízek
A finom sajtok fogyasztása önmagában is nagy élvezetet nyújt. Ha ízükbe belecsempésszük a napérlelt fűszernövények aromás leveleit, még nagyobb élményben lehet részünk. Sajtpácolási ötletek következnek!
A finom sajtok fogyasztása önmagában is nagy élvezetet nyújt. Ha ízükbe belecsempésszük a napérlelt fűszernövények aromás leveleit, még nagyobb élményben lehet részünk. Sajtpácolási ötletek következnek!
Én a tejfölös változatra esküszöm. A mi családunkban édesapám készíti a legfinomabb lecsót, sok hagymát pirít alá, majd paprika és paradicsom kerül bele.
Turbózd fel a vitaminraktárodat és fogyj egészségesen! A 7 napos étrend minden napján egy különleges spenótrecepttel ismerkedhetsz meg!
Itt az ideje, hogy megismerkedj azokkal a gyümölcsökkel, zöldségekkel és más finomságokkal, amelyek egyszerre táplálóak és szépítenek is!
Lédús és ropogós, sütve és frissen is kiváló: a boltokban kapható zöld almák nagy része mégis külföldről érkezik, ugyanis az itthoni ültetvényekben bepirul a gyümölcs.
Én úgy látom, hogy ez még egy fiatal termés és az rothad, az pedig nem kórkép, hanem kalciumhiány. Tünetek: a termés rügy részének alján barna vagy fekete pöttyök alakulnak ki, amelyek a növény rothadásával egyre nagyobbak lesznek, a gyümölcsfakadás ideje alatti alacsony kalcium mennyiségnek tulajdonítják. A kalciumhiánynak két oka is lehet. Az egyik a túl magas nitrogén tartalmú műtrágya használata, a másik pedig az egyenlőtlen öntözés, amely során a tápanyagmennyiség folytonosan váltakozik. Kezelés: távolítsuk el a rothadt terméseket, majd szenteljünk nagyobb figyelmet az öntözésnek. Bővebben >>
Kedves Érdeklődő, Úgy látom ez a kalciumhiányból eredő feketettalpasság. Túl kemény vízzel öntöz vagy túl meszes a talaj. Lágyított vízben oldjon föl kalcium tápoldatot (pl. Fitohorm Kalcium) és talajon át beöntözve (0,5 dl/10 l víz adagban), valamint lombra kipermetezve (1 dl/10 l víz adagban) is juttassa ki heti egy alkalommal 3-4X, hogy a most fejlődő terméseket ilyen kár ne érje.
Kedves Timi! A diófának közismerten allelopátiás hatása van. Mondom, hogy pontosan mi is ez: A tudósok már több száz évvel ezelőtt felfedezték, hogy a diófa káros hatással van a közelében fejlődő növényekre. Az 1880-as években a dió terméshéjából naftokinon-vegyületet izoláltak, amit juglonnak neveztek el. Ez a vegyület a kísérletekben elpusztította az arra érzékeny növényeket.A termésen kívül a juglont megtalálták még a levelekben, a fás részekben és a gyökerekben is. A vegyület koncentrációja az egyes növényi részekben évszakonként változó. Tavasszal a gyorsan fejlődő fiatal levelekben a legnagyobb, nyáron a gyökerekben, terméséréskor pedig a burokban és a termésben van a legtöbb juglon. A diófélék családjának minden tagja tartalmazza ezt az anyagot, de a díszfaként ültetett fekete dióban (Juglans nigra) van belőle a legtöbb, így ez a faj okozza a legkomolyabb problémákat.Vízoldható vegyületA juglon a dió élő és holt szöveteiből egyaránt bejuthat a talajba. A juglon jól oldódik vízben, így az esőcseppek a rügyekből, a levelekből és a hajtásokból a kioldják, de a növénymaradványok lebontását végző mikroorganizmusok is felszabadítják ezt az anyagot. Az élő gyökerekből a gyökérsavakkal jut a talajba a vegyület.Érzékeny növényekA zöldségfélék közül a burgonyafélék családjába tartozó növények, a paradicsom, a burgonya, a paprika és a tojásgyümölcs a legérzékenyebb a juglonra, de ne próbálkozzunk káposzta, borsó- és spárgatermesztéssel sem a diófa közvetlen közelében. A mérgezés tüneteként általános növekedési zavar, hervadás, és végül pusztulás tapasztalható.A diófa jelentős mértékben árnyékolja a növényeket, továbbá vizet és tápanyagot von el tőlük a talajból. A juglon-mérgezés, valamint a víz- és fényhiány gyakran összetéveszthető, vagy éppenséggel együtt jelentkező káros hatás. A vízhiány lassú hervadást okoz, ami öntözéssel visszafordítható. A juglon hatása hirtelen vált ki lankadásos tüneteket, különösen nedves talajon. A hervadás a növény egyes részein, de a teljes növényen jelentkezhet. Tanácsos időben azonosítani a baj forrását, mert a juglon mérgező hatása öntözéssel és nitrogén-műtrágyázással némiképp ellensúlyozható.Ellenálló fajokAmennyiben a diófa alá dísznövényeket szeretnénk ültetni, akkor árnyéki dísznövények közül a nebáncsvirággal (Impatiens), az árnyékliliommal (Hosta) és a páfrányokkal próbálkozzunk. A fűfélék közül rendkívül ellenálló a réti perje (Poa pratensis), illetve a nádképű csenkesz (Festuca arundinacea) viseli el a legjobban a juglon jelenlétét a talajban.
Kedves Érdeklődő! Jó lenne egy fénykép, de elképzelhető, hoyg palántadőllésel állunk szemben. A palántadőlés már itt az oldalon is több cikkben említésre került, de részletesen magáról a betegségről még nem írtam. A sűrűn vetett palántaállományban nedves, meleg körülmények között fellépő betegség. A zöldségfélék - káposzta, paradicsom, paprika, retek, zeller stb. és a dísznövények palántáinak gyökérnyakán fekete elszíneződés látható és a nyakrész beszűkül. A gyökér és a szár megpuhul, elpusztul a palánta. Ezt a nagy károkat okozó betegséget több gomba (Pythium spp., Rhizoctonia s., Alternaria a., Fusarium spp.) együttesen okozzák. A kórokozók többsége a talajból fertőz, de némelyik a maggal is terjed. Fejlődésükhöz nedvesség, magas páratartalom és magas hőmérséklet szükséges. Ezek a gombák a talaj felső sekély rétegében szaporodnak, kedvező feltételek között nagyon gyorsan. Ha a föld felső rétege száraz, nem tudnak kifejlődni, tovább terjedni.Hatására a szép erős magoncunk egyik napról a másikra elfekszik, és a szára feltűnően elvékonyodott, esetleg barnás színűvé vált, elnyálkásodott. Ha ez a gombás betegség megjelent, sokkal nehezebb a megállítása, mint a védekezése ellene. Vannak szabályok, melyeket ha betartunk, jó eséllyel indulhatnak a magoncaink.- jó vízelvezetés biztosítása. Ha a növénykék sokáig állnak a vízben, állandóan nedvesen vannak, a gombás megbetegedések könnyebben megjelennek.- túl nedves és meleg.- túl magas páratartalom. Miután kikeltek a magok, megjelentek a sziklevelek, csökkentsük a páratartalmat. Egy kis fokozatra állított ventilátor ilyenkor nagy segítséget jelent. Az állandó légmozgástól hamarabb felszáradnak a magoncok.- fényhiány. Gondoskodnunk kell a megfelelő fényről. - tiszta ültetőközeg. Sok esetben nem fordítunk kellő figyelmet a steril ültetőközegre. A kerti föld továbbnevelésre alkalmas lehet, de a palántáinknak nem biztos, hogy megfelelő.- steril homok, vagy apró kavics. Miután a magokat elvetettük, finoman szórjunk rájuk tiszta homokot, vagy apró szemcséjű zúzott követ. A homokon, köveken hamar lefolyik a nedvesség, így a növények szára is hamarabb szárad meg.- megelőzés. Naponta kamillateával spricceljük meg a növénykéket, vagy ültetéskor a talaj felszínére szórhatunk őrölt fahéjat vagy őröl faszenet (hűtő szagtalanítója). Gombás megbetegedések megelőzésére mindegyik szer hatásos. - vegyi védekezés. Dithane M45 2%-os oldatával való beöntözés.- biológiai védekezés a palántadőlés ellen: a palánta nevelőágy talaját öntözzük zsurlóteával. Bővebben: A paradicsom palánta betegségei
Ezeket lehet (illetve nálunk többnyire ezeket szokás), de gyakorlatilag bármit lehet... A paradicsom hajtatása A paprika hajtatása Az uborka hajtatása A hónapos retek hajtatása A fejes saláta hajtatása A karalábé hajtatása A hagymafélék hajtatása A levélpetrezselyem hajtatása A sárgarépa hajtatása A karfiol hijtatása A spenót hajtatása A sóska hajtatása A burgonya hajtatása A spárgatök hajtatása A görögdinnye és a sárgadinnye hajtatása