Ez egy jó táblázat, hogy mikor, mit takaríthat be: http://www.nyitottkert.hu/?q=szezonalis_zoldseg-gyumolcs_recepttar
Amihez kedvet kapott, azt érdemes még időben vetni, palántázni.
A saláta termesztése nem olyan könnyű, mint sokan hiszik, erről bővebben itt >>
Karfiol termesztése:
Magja ősszel (szept.-okt.) is vethető. Ilyenkor a palántákat ültetésig fagymentes helyen teleltetik; legcélszerűbb a jan.-i magvetés (üvegházban szaporítóládába v. melegágyba). Őszi termesztésre a korai Karfiol-fajták magját szabadföldi palántaágyba vetik (máj., jún.). Egy kh magszükséglete 150-250 g (a tenyészterülettől és a termesztés módjától függően). A jobb fejlődés és erősebb gyökérzet érdekében a palántákat 6 x 6 cm-re át tűzdelik. Márc. végén és ápr. elején ültetik el. A korai fajták tenyészterülete 50 X 50 cm, de 30 X 30 cm is lehet (Erfurti törpe). A későieket 60-80 cm sor- és 40-60 cm tőtávolságra ültetik ki.Karfiol ÁpolásaFőbb ápolási munkái: talajporhanyítás, gyomirtás, rendszeres öntözés. Nagyon fontos, hogy kis vízadagokkal öntözzék, mert ez a termés mennyiségének növekedésén kívül a koraiságot is növeli. Különleges ápolási munkája (korai termesztésben) a Karfiol- rózsák barnulása elleni védelem. Erősebb napfény hatására a rózsák megbarnulnak és kesernyés ízűek lesznek, ezért védekezésül a fejlődő rózsák fölött a leveleket rafiával összekötik v. 3-4 levelet rátörnek a rózsára oly módon, hogy ezzel a rózsák számára fagymentes, párás és fénytől mentes környezetet létesítsenek. A rózsák fejlődésük kezdetétől (téli vetésből) számítva 6-8 nap alatt kifejlődnek. Egy-egy rózsa súlya 3-4 kg is lehet (különösen a hosszú tenyészidejű fajták esetében).Szedése. A Karfiol a rózsák teljes kifejlődésekor szedhető. Hetenként egyszer, hűvösebb időben 10-14 naponként szedik úgy, hogy közvetlenül a rózsa alatt elvágják a szárat. Ha a leveleket a rózsa magasságában levágják, tisztított árut kapnak. A leveles Karfiol ömlesztve is szállítható. A kései Karfiol-t a fagyok beállta előtt be kell takarítani, mert -2, -3 C-nál nagyobb hideget nem bír ki. Azokat a töveket, amelyek erre az időre még nem fejlődtek ki teljesen, gyökerestül felszedik és süllyesztett melegágyba szorosan egymás mellé vermelik. Bizonyos ideig, csupán szalmaborítás is eredményes lehet. Szabvány szerint osztályozzák. A korai fajták várható terméshozama 4060 q/kh, a késeieké 80-120 q/kh.HajtatásaA Karfiol kis hőigényű, 10-12 C°-on hajtatható; tenyészide je sem túl hoszszú. Talaj iránt igényes. A kötött talajt nem bírja. Kizárólag tápanyagban gazdag és laza szerkezetű talajban hajtatható sikeresen. 6 C° alatt fejlődése megáll. Ősszel is vethető, de a palánták teleltetése nem mindig biztonságos (vetése szept.-ben, tűzdelése 2-3 leveles korban 7 X 7 em-re v. 6-10 cm-es cserepekbe, kiültetése márc. eleje). Ápolása öntözésből, fejtrágyázásból (80-100 g/m2) áll. Melegágyi hajtatás esetén magvetésére jan. végén kerül sor. Általában másodterményként szerepel. Szikleveles korban 3-4 cm-re tűzdelik. Állandó helyére márc. végén, ápr. elején kerül. Szedése máj. végén megkezdhető. Őszi hajtatása nem gazdaságos. Karfiol között köztesként salátát legérdemesebb hajtatni. Magtermesztése párás, hűvös levegőt igényel. Virágzásakor a levegő nem lehet 17-18 0°-nál melegebb. A jan.-ban vetett magvakból nőtt palántákat febr. végén ültetik ki langyos- ágyba. Tenyészterülete: 50 X 50 cm. A szelekciót rózsaképződés idején végzik. Magvai jún. végén, aug. elején érnek be. Egy tő 20-30 g magot ad. Szedése, cséplése azonos a - fejes- káposztáéval.Tartósítása. Ecetes felöntőlével való tartósítása esetén vegyes savanyúsághoz (Mixed pickles) használják. Párolt áru is készíthető belőle. Fehér színének megőrzése végett citrom- v. borkősavas vízben előfőzik. Gyorsfagyasztás előtt szintén előfőzik.