2591. A feldolgozott szója egészségtelen? - 1. rész
Sokan ellenzik a szójából készült termékek fogyasztását a rossz ízére hivatkozva. Vajon tényleg rossz a szója íze? Cikkünkben rejlik a válasz a kérdésre.
Sokan ellenzik a szójából készült termékek fogyasztását a rossz ízére hivatkozva. Vajon tényleg rossz a szója íze? Cikkünkben rejlik a válasz a kérdésre.
Amint láthattuk, nem magával a szójával van a gond, hanem sokkal inkább a rossz feldolgozással. Ennek révén válik egészségtelenné egy amúgy egészséges növény. Nézzük meg, hogy mi történik egy ilyen feldolgozás során az ételekkel!
Ebben a cikkben a szójatermesztésről olvashatunk néhány érdekességet. Többek között azt is megtudjuk, hogy mi köze van a szójababnak az Amazonas esőerdőhöz.
Az Ulsteri Egyetem kutatói által végzett egyik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy napi 85 gramm vízitorma elfogyasztása jelentősen csökkenti a fehérvérsejtek rákos megbetegedését és növeli a szervezetben található, rák ellen küzdő antioxidánsok szintjét.
A köszméte bokor tüskés, ívelő ágainak köszönhetően a magassága és a szélessége eléri az 1-1,5 métert. Tanuljuk meg, hogy hogyan kell termeszteni ezt az érdekes bokrot.
Nagy valószínűséggel Olvasónk valóban mirobalánt látott erdélyi kirándulása során. A Myrobalant a kertészek elsősorban kajszi-, és szilvafák alanyaként használják fel, erre oltják (szemzik) rá a nemes fajtát. A myrobalan a nagyon köves és a nagyon száraz talajok kivételéval mindenütt jól díszlik, a magas talajvizet és az átmeneti vízborítottságot is jól tűri. <p>Ha vásárolni szeretne, tekintse meg a Szaknévsor rovatot, ahol ajánlatot kérhet díszfaiskoláktól, gyümölcsfaiskoláktól.
A barnuló, majd elszáradó leveleknek alapvetően három oka lehet, a kevés fény, a magas hőmérséklet vagy a vízhiány. A papagájvirágnál kucsfontosságú, hogy télen hűvös és jól megvilágított helyen tartsuk. Ilyenkor ritkábban, de tavasztól alaposan be kell öntözni, majd a következő öntözésig hagyjuk a földfelszínt kiszáradni. <p>Amennyiben fiatal növényt kapott, tavasszal mindenképpen ültesse át. A fejlett növényeket azonban nem szabad átültetni, mert az évenkénti virágzáshoz fontos a kinőtt cserép.
A köszméte ökológiai igényét tekintve jellemző, hogy a hűvösebb területeken érzi jól magát. Meleg területeken, forró nyarakon nemcsak a lombját veszti el, hanem gyakran a gyümölcs is megperzselődik, értéktelenné válik. <p>Talajjal szemben nem túl igényes, legjobban a középkötött vagy lazáb, levegős, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Egyre azonban figyelni kell, a levegőtlen talajt egyáltalán nem viseli el.
A sütőtök termését késő ősszel szedjük fel, amikor megcsípte a dér, mert a húsa akkor ízletes igazán. Ez azt jelenti, hogy csak az érett sütőtököt szabad leszedni, kocsánnyal együtt. Fagymentes, száraz helyen decemberig, januárig jól tárolható.
A gyümölcsfákhoz hasonlóan a szobanövényeknek is szükségük van az évenkénti megújulásra. Tetemesebb kort megélt növényeink esetén nem elegendő csupán az átültetés, 2-3 évente újítsuk meg a töveket. A szobapáfrány esetén kora tavasszal végezzünk tőosztást, amikor 2-3 egyforma nagyságú tövet képezünk, és ezeket külön cserépbe ültetjük.