2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Lehetséges, hogy hidegsokk érte a növényt. A csavarpálma inkább a meleget szereti. Az az iIdeális, ha télen 15 °C-nál magasabb hőmérsékleten tartjuk. <p>Győkeres sarjakról szaporíthó, ezért, ha az anyanövény kinőtte már a lakást, érdemes egy kisebb sarjról újra elkezdeni a nevelést, a nagyot pedig elajándékozni egy intézménynek. Szaporításkor egy éles késsel vágjuk le az oldalhajtást, a vágási felületet kezeljük faszénporral, és ültessük laza, homokos földkeverékbe.
A fiatal ciprusok valóban igeny érzékenyek a téli fagyokra, ezért csak a kert melegebb sarkába ajánlott telepítése. Az első években mindenképp érdemes takarni vagy fóliával, vagy körbevenni szalmával, náddal, amit az erős fagyok elmúltáig a ciprus körül kell hagyni.
Az idősebb lantlevelű fikusz-fajok maguktól is hajlamosak az elágazódásra, de ha ezt a folyamatot meg szeretnénk gyorsítani, a hajtásvég levágásával megtehetjük ezt. Érdemes azonban megvárni vele a tavaszt, mikor újra beindul intenzíven a növekedés. Fontos viszont, hogy párás környezetet biztosítsunk számára, permetezzük leveleit, cserepét állítsuk kavicságyra. (A levágott hajtásdarabot dugványként meggyökereztethetjük.) Levélhullást a huzat okozhatja, ugyanis az alacsony hőmérsékletet nem jól viseli.
A levélhullásnak több oka is lehet. A legvalószínűbb, hogy a termő citromfa még több tápanyagot igényel, mint termés nélkül - pedig úgy is kimondottan tápanyagigényes növény - s emiatt hullajtotta le a leveleit. De lehet hideg vagy huzat hatására is levélhullás. <p> Érdemes elolvasni Bálint gazda írását a citromnevelésről, hátha tartalmaz még hasznos információt.
A mértékletes zöldmunka semmiképp nem zavarja a következő évi rügyképződést. Extra erős zöldmetszésnél az egész tő kondíciója csökkenhet, sőt a levelek nem képesek annyi cukor termelésére, tehát nem hogy segítenék az érést, hanem gátolja.