2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Nem tudom kitől kapta a "megfelelő" közeg tippet, de én úgy látom, hogy a növény valamilyen homokos kaktuszföldszerűségben van. Sajnos nem ez a megfelelő közeg a növénynek, de mivel már elsárgult, így csak egy gyors mentési kísérletként: azonnal kiszedni a talajból, lemosni a gyökeréről mindent, megszárítani a növényt, majd gombaölőszerrel lepermetezni! Ezután párás helyen, de szárazon tartani legalább 2-3 napig, és csak utána ültetni egy sokkal szellősebb, darabosabb ültetőközegbe, amely ne tartalmazzon virágföldet.
Jó lett volna télire világos, de hűvös - 10 °C körüli - helyen elhelyezni. A fűtött lakás túl meleg volt számára, és emiatt valószínüleg több locsolást igényelt volna. A túl laza, tőzeges föld is okozhatta a növény halálát: a fűtött lakásban nem tartotta a vizet a növény igényeinek megfelelően, és valószínűleg az már nem él. Gergely Díszfaiskola Gödöllő
Tudomásom szerint a növény levélnyelét fogyasztják, sütemény, kompót, leves formájában. Magát a levelet csak kora tavasszal, mert később a sok oxálsav miatt hashajtó hatású. Üdvözlettel: Növényorvos
Kedves Evika! A képen egy koreai labdarózsa (viburnum carlesii) látható.
Kedves Érdeklődő! A csúcsok leveleit meg kell vizsgálni, szét kell hajtani, hogy látható-e bennük levéltetű. A tetvek jelenlétét jelzi az is, ha hangyákkal találkozunk a hajtásokon. A kórokozók ellen rovarölő szerekkel lehet védekezni.