2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Lehet próbálkozni a vadkesztenye nevelésével. A magokat télen vastag lombtakaró alatt kell teleltetni, majd tavasszal elvetni. Tápdús, laza talajon, és párás napos helyen talán néhány százalékuk kihajt.
Mivel a moniliát okozó gomba a beteg ágrészekben telel, azt kéne javasolnom, hogy távolítsa el a beteg ágrészeket. Ez nagyarányú fertőzésnél szinte lehetetlen. Következő évben a lemosó permetezésen túl, a meggy virágzásakor kell permetezni, s reménykedni, hogy túlélje a fertőzést! <p>Bővebben az alábbi cikkben:
A birs valóban önmeddő gyümölcsfaj, ezért érdemes 2-3 fajtát együtt telepíteni. Figyelni kell, arra, hogy azonos virágzási csoportba tartozó fajtákat ültessünk, ilyenkor lesz hatékony a megporzás. A teljes termőkort az 5-6. évben érik el a fák. <p>Korán virágzó fajták: Bereczki bőtermő, Mezőtúri<p>Középidejű: Portugál, Leszkovácka<p>Középkései: Angersi, Champion<p>Kései: Konstantinápolyi, Perbál
A bazsalikomot - hasonlóan a többi fűszernövényhez - érdemes teljes virágzásban szüretelni, majd száraz helyre fellógatva megszárítani és egészben vagy lemorzsolva télire eltehető. Másik módszer, ha a növény leveleit lefagyasztja. Bővebben a következő cikkekben olvashat.
Sajnos nagy mennyiségű cserebogárpajor esetén elég nehézkes a természetbarát megoldás. Ha ásás közben a felbukkanó pajorokat elpusztítja az is megoldás (nálunk a kutya is megeszik), de ennyire fertőzött talajnál érdemes talajfertőtlenítést végezni. Ha a pajorok még most is a talaj felső részében vannak akkor még most is ki lehet szórni a fertőtlenítő szert, de ha már mélyebbre másztak telelni, akkor már csak tavasszal ajánlom a kezelést. Bővebben itt olvashat a pajorokról: Hogyan védekezhetünk a talajlakó pajorok, drótférgek ellen? Pajor, a láthatatlan kerti munkás Megszabadultunk a talajlakó kártevőktől ezután a fagyos tél után? Érdekességként pedig itt van néhány egyéb védett bogár, melynek pajor alakja előfordulhat a kertben, komposztban vagy öreg, korhadt fák törzsében: Gigantikus pajor, láttál már ekkorát?