451. Paradicsom érlelése: íme a nagyi trükkje, hogyan gyorsíthatod meg!
A nagymamám ezzel a trükkel gyorsította fel egyszerűen házilag, hogy legyen már júliusban is friss lecsó.
A nagymamám ezzel a trükkel gyorsította fel egyszerűen házilag, hogy legyen már júliusban is friss lecsó.
Az urbanizáció korában, ahol az életterünk egyre inkább a beton dzsungelek közé szorul, sokan éreznek vágyat arra, hogy kapcsolatba lépjenek a természettel és saját kezűleg teremtsék meg élelmiszerüket.A városi kertészkedés nem csupán divathullám vagy egyszerű hobbitevékenység; ez egy életmód, amely lehetővé teszi, hogy friss és egészséges élelmiszerekkel lássuk el magunkat, miközben csökkentjük ökológiai lábnyomunkat.Azonban a városi környezet sajátos kihívásokkal is jár: hogyan termeszthetünk zöldségeket korlátozott terekben, milyen zöldségeket válasszunk, és hogyan biztosíthatjuk növényeink egészséges növekedését?Ebben a cikkben lépésről lépésre vezetünk végig a városi kertészkedés rejtelmein, és megmutatjuk, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb zöldségeket kis kertekbe vagy akár erkélyekre és teraszokra.
Trükkök, mire kell figyelni, ha padlizsánt termesztünk a konyhakertben.
Sokak szerint a paradicsombefőzés alfája és omegája a passzírozás. Mutatunk ennél egy jóval egyszerűbb és gyorsabb módszert!
Több mint 10 év elteltével új felállásban tér vissza a képernyőre a Green Team, vagyis a Spektrum Home saját gyártású kertészkedős műsora. McMenemy Márk társa ezúttal Szomoru Mikós kertészmérnök, akivel közvetlen, szórakoztató, ugyanakkor informatív formában járják körbe közös szenvedélyüket, az ökológiai kertészkedést.
Gyakran előforduló probléma nem csak a vékony héjú paradicsom fajtáknál, hogy érés közben megreped a héjuk. Kiváltó ok leggyakrabban az egyenletlen vízellátás, esetleg a túlöntözés. Ha egy csapadékszegény időszakot felvált egy esős időszak, esetleg nagyobb mennyiségű öntözés pár nap szárazság után, akkor a termések vízzel telítődnek és kihasadhatnak. A repedések leggyakrabban a kocsány felőli részen indulnak ki. Sajnos a repedéseken másodlagos gomba és baktériumfertőzések indulhatnak, ami a bogyó rothadását okozhatja. A paradicsom ellenállóságát növelhetjük bór és kalcium tartalmú lombtrágya heti adagolásával, ami csökkenti a repedések kockázatát. Kerüljük a túlzott nitrogén műtrágya adagolását, ami hirtelen növekedést és lazább szöveteket indukál. A képen látható paradicsomok habár repedtek, további fertőzés nem látható rajtuk, így mielőbb érdemes feldolgozni őket. A bór tartalmú lombtrágya javítja a termésminőséget
Üdvözlöm! Elképzelhető, hogy nem voltak hozzáedzve a kinti klímához, tehát növényházban nevelkedtek. Nem lesz velük semmi gond. Gyakori öntözést, kéthetente való tápoldatozást javaslok. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs