Padlizsán: ha ezekre figyelsz, bőségesen terem

Trükkök, mire kell figyelni, ha padlizsánt termesztünk a konyhakertben.

Padlizsán: a török paradicsom

A padlizsán népies nevei: kék paradicsom, török paradicsom, tojásgyümölcs egyre kedveltebb zöldségféle hazánkban. A padlizsán őshazája India, ahol már évezredekkel ezelőtt termesztették. Melegigényes, hazánkban egyéves - a trópusokon évelő -, akár 1-1,2 m magasra is megnövő cserjeszerű bokor.  A paradicsom és a burgonya közeli rokona.

padlizsn_padlizsn_termesztse_padlizsn_metszse

Padlizsán termesztése

Videón mutatjuk, mire kell figyelni.


Padlizsán kártevői

Burgonyabogár, takácsatka, levéltetvek. Amint észleljük a jelenlétüket, azonnal cselekedjünk.

 

Mikor érett a padlizsán?

Fontos a szüret időpontjának helyes megválasztása: a padlizsán termést akkor szedjük, ha már elérte a fajtára jellemző méretet és színeződést, viszont még nem érett túl. Ennek egyértelmű jele, hogy a magok színe a terméshúsban még fehér. Ha már sárgásbarna, akkor kicsit túlérett, s ilyenkor már megkeseredhet. A termés nehezen válik el a szártól, ezért érdemes óvatosan szedni, nehogy a nagyobb szárrészek is leszakadjanak


értékelés