481. Így főzd be a paradicsomot passzírozás és tartósítószer nélkül
Évek óta nem passzírozom a paradicsomot befőzésnél, a tippet még a szomszédasszonyomtól kaptam. Mutatom a receptet.
Évek óta nem passzírozom a paradicsomot befőzésnél, a tippet még a szomszédasszonyomtól kaptam. Mutatom a receptet.
A Green Team történetében először elhagyja a szárazföldi Európát és ellátgat az Azori-szigetekre, mellyel nemcsak az évad, hanem talán a teljen Green Team sorozat egyik legegzotikusabb kalandjának lehetnek szemtanúi a nézők. A műsorvezetők, McMenemy Márk és Szomoru Miklós dzsungelbe, tengerpartra, biofarmra és teaültetvénybe kalauzolja a rajongókat.
A Green Team évadzáró részében a nyári forróság utáni gondozásé, táplálásé a főszerep, na meg persze a befőzésé! Az évad 10. részében Havas Dóra gasztroblogger csatlakozik McMemeny Márkhoz és Szomoru Miklóshoz, hogy hasznos tanácsokkal lássa el a két műsorvezetőt a kertben termett zöldségek felhasználásával kapcsolatban.
Míg 20-30 évvel ezelőtt az volt a jellemző, hogy a fiatalok inkább a városiasodás felé tendáltak, addig ma épp az ellenkező tendencia figyelhető meg. Míg régebben nagyon kevés olyan fiatal volt, aki kertészkedésre adta a fejét, addig ma már akár a belvárosi házak erkélyein is láthatunk paradicsompalántákat élni és virulni.
Októberben és novemberben is nő, rántva pedig mennyei a lilatönkű pereszke. A 10 éves Ágoston elmondja, hogyan lehet könnyen felismerni.
Sajnos a képen nem ismerhető fel a rovar. Leírása szerint rágó kártevő (volt). A felhasznált Bi 58 és a Basudin 600 EW szinte minden rovarkártevőt elpusztít, de mindkettő alkalmazása felesleges volt. Felhívom figyelmét, hogy a Basudin felhasználása csak 2008.decemeber 31-ig engedélyezett, élelmezésügyi várakozási ideje zöldségféléknél 14 és 21 nap. A Cuproxat és a Topas gombaölő szerek, a rovarokra nem gyakorolnak hatást.
A paradicsom piros színanyagát a likopin adja, mely a karotinoidok családjába tartozó, aciklikus szerkezetű élelmiszeralkotó bioaktív vegyület. A likopin a növényekben a fotoszintézis folyamata során felhasználja a fényt, és védi a sejteket az UV-sugárzástól. A likopin bioszintézisét számos tényező befolyásolja, ezek közül az egyik legjelentősebb a hőmérséklet. A bogyók felszínhőmérséklete meghatározza a likopin szintézisét. Minél nagyobb mértékben és minél hosszabb ideig haladja meg a bogyókat ért hőmérséklet a 30-32°C-ot, annál kisebb lesz a paradicsom likopintartalma.
Mivel meleg az időjárás, a növény öregedésével az alternáriás foltosság lehet, ez kör alakú barna foltot mutat, és idővel a folt nagyobbodik, szárad. A termésen a kocsány felől okoz szintén barna színű, besüppedő foltokat. A védekezésre a réztartalmú készítményeket, a ditiokarbamát hatóanyagcsoport valamely tagját, a folpet, kaptán. klórtalonil hatóanyagú kontakt készítmények valamelyikét javaslom.
A növények leveleinek hátoldalán az üvegházi molytetű telepedett meg. Ez egy szívó kártevő, tehát nem rágja a leveleket, ahogy megfigyelte. Sajnos szinte minden növényfajt meg szokott (tud) fertőzni, szobában tartott növényekre is rátelepedik, különösen a puha levelű virágokat szereti. Üvegházi kártevő, de nyáron a szabadban megél, terjed. Chess vagy Actara rovarölő szereket javaslom, 2-3 napos időközzel legalább 3 alkalommal permetezze le a növényeket, a permetezéssel egy időben ugyanezen permetlével öntözze is be a növényeket víz helyett. Természetesen a kezelés után 10 napig termés vagy levél a kezelt növényekről nem fogyasztható. Ősszel a teraszról szobába bevitt virágokat is érdemes lepermetezni még a szabadban megelőzésképpen az ajánlott szerek valamelyikével. Édenkertész
Kedves Gyémánt! A fotókon látható növény nevét sajnos nem tudom megmondani, de biztos, hogy a paprikafélék rokona. A termését semmi esetre sem szabad elfogyasztani! Valamiféle gyom fajta.