451. Paradicsom érlelése: íme a nagyi trükkje, hogyan gyorsíthatod meg!
A nagymamám ezzel a trükkel gyorsította fel egyszerűen házilag, hogy legyen már júliusban is friss lecsó.
A nagymamám ezzel a trükkel gyorsította fel egyszerűen házilag, hogy legyen már júliusban is friss lecsó.
Az urbanizáció korában, ahol az életterünk egyre inkább a beton dzsungelek közé szorul, sokan éreznek vágyat arra, hogy kapcsolatba lépjenek a természettel és saját kezűleg teremtsék meg élelmiszerüket.A városi kertészkedés nem csupán divathullám vagy egyszerű hobbitevékenység; ez egy életmód, amely lehetővé teszi, hogy friss és egészséges élelmiszerekkel lássuk el magunkat, miközben csökkentjük ökológiai lábnyomunkat.Azonban a városi környezet sajátos kihívásokkal is jár: hogyan termeszthetünk zöldségeket korlátozott terekben, milyen zöldségeket válasszunk, és hogyan biztosíthatjuk növényeink egészséges növekedését?Ebben a cikkben lépésről lépésre vezetünk végig a városi kertészkedés rejtelmein, és megmutatjuk, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb zöldségeket kis kertekbe vagy akár erkélyekre és teraszokra.
Trükkök, mire kell figyelni, ha padlizsánt termesztünk a konyhakertben.
Sokak szerint a paradicsombefőzés alfája és omegája a passzírozás. Mutatunk ennél egy jóval egyszerűbb és gyorsabb módszert!
Több mint 10 év elteltével új felállásban tér vissza a képernyőre a Green Team, vagyis a Spektrum Home saját gyártású kertészkedős műsora. McMenemy Márk társa ezúttal Szomoru Mikós kertészmérnök, akivel közvetlen, szórakoztató, ugyanakkor informatív formában járják körbe közös szenvedélyüket, az ökológiai kertészkedést.
Sajnos a képen nem ismerhető fel a rovar. Leírása szerint rágó kártevő (volt). A felhasznált Bi 58 és a Basudin 600 EW szinte minden rovarkártevőt elpusztít, de mindkettő alkalmazása felesleges volt. Felhívom figyelmét, hogy a Basudin felhasználása csak 2008.decemeber 31-ig engedélyezett, élelmezésügyi várakozási ideje zöldségféléknél 14 és 21 nap. A Cuproxat és a Topas gombaölő szerek, a rovarokra nem gyakorolnak hatást.
A paradicsom piros színanyagát a likopin adja, mely a karotinoidok családjába tartozó, aciklikus szerkezetű élelmiszeralkotó bioaktív vegyület. A likopin a növényekben a fotoszintézis folyamata során felhasználja a fényt, és védi a sejteket az UV-sugárzástól. A likopin bioszintézisét számos tényező befolyásolja, ezek közül az egyik legjelentősebb a hőmérséklet. A bogyók felszínhőmérséklete meghatározza a likopin szintézisét. Minél nagyobb mértékben és minél hosszabb ideig haladja meg a bogyókat ért hőmérséklet a 30-32°C-ot, annál kisebb lesz a paradicsom likopintartalma.
Mivel meleg az időjárás, a növény öregedésével az alternáriás foltosság lehet, ez kör alakú barna foltot mutat, és idővel a folt nagyobbodik, szárad. A termésen a kocsány felől okoz szintén barna színű, besüppedő foltokat. A védekezésre a réztartalmú készítményeket, a ditiokarbamát hatóanyagcsoport valamely tagját, a folpet, kaptán. klórtalonil hatóanyagú kontakt készítmények valamelyikét javaslom.
A növények leveleinek hátoldalán az üvegházi molytetű telepedett meg. Ez egy szívó kártevő, tehát nem rágja a leveleket, ahogy megfigyelte. Sajnos szinte minden növényfajt meg szokott (tud) fertőzni, szobában tartott növényekre is rátelepedik, különösen a puha levelű virágokat szereti. Üvegházi kártevő, de nyáron a szabadban megél, terjed. Chess vagy Actara rovarölő szereket javaslom, 2-3 napos időközzel legalább 3 alkalommal permetezze le a növényeket, a permetezéssel egy időben ugyanezen permetlével öntözze is be a növényeket víz helyett. Természetesen a kezelés után 10 napig termés vagy levél a kezelt növényekről nem fogyasztható. Ősszel a teraszról szobába bevitt virágokat is érdemes lepermetezni még a szabadban megelőzésképpen az ajánlott szerek valamelyikével. Édenkertész
Kedves Gyémánt! A fotókon látható növény nevét sajnos nem tudom megmondani, de biztos, hogy a paprikafélék rokona. A termését semmi esetre sem szabad elfogyasztani! Valamiféle gyom fajta.