Mentsük meg a környezetünket komposztálóval

Ma már egyre többen élnek környezettudatosan és egyre több ember számára fontos, hogy lépéseket tegyen például a klímaváltozás ellen. A komposztálás is egy lehetőség, hogy megóvjuk a környezetünket, de az egészségünk érdekében is sokat teszünk, ha van az udvarunkon egy szerves anyag tárolására alkalmas, úgynevezett komposztáló.

A konyhánkban nagyon sok olyan hulladék termelődik, amelyet nem feltétlenül kell a szemétbe dobnunk, hiszen nem minden konyhai hulladék szemét. Az olyan szerves hulladék, mint a tojáshéj, a zöldségek és gyümölcsök héja, a kávézacc és még sok más, újrahasznosítható, hiszen remek komposzt válik ezekből az anyagokból, amelyek aztán kiváló tápanyagot szolgáltatnak a termőföldnek, amelybe zöldségeket és fűszernövényeket ültetünk. A komposztálásnak számtalan előnye létezik. Most néhányat be is mutatunk.

Táplálja a talajt

A komposztálóban gyűjtött szerves anyagokat a talaj táplálására is használhatjuk, hiszen a komposzttal értékes tápanyagokat juttatunk a földbe, így szép és egészséges zöldségeket termeszthetünk. A komposzt, talajba juttatásával a talajeróziót is megelőzhetjük, mivel a komposzt által a talaj hatékonyabban képes magába szívni a vizet és ennek hatására a növények is sokkal erőteljesebben és egészségesebben növekedhetnek. A komposztáló voltaképpen nem csak a talaj minőségét javítja, de sokkal egészségesebb növények fejlődését teszi lehetővé.

A komposzt kiváltja a műtrágyát

A kertészkedő emberek nagyon jól tudják, hogy a talajba ültetett növény nem fog csak úgy magától nőni és fejlődni. Gyakran alkalmaznak növényvédő szereket, műtrágyákat az erőteljesebb növekedés érdekében. A komposzttal azonban mellőzhetjük a műtrágyát, a komposzt gazdag tápanyagtartalma miatt, így mi magunk is vegyszermentes, egészséges növényeket fogyaszthatunk. Mindezt úgy, hogy sem a környezetet, jelen esetben a talajt nem károsítottuk, sem az egészségünket nem veszélyeztettük.

Kevesebb hulladékot termelünk

Pontosabban nem kerülnek olyan szerves anyagok a hulladéklerakóba, amelynek még a kertben nagy hasznát vesszük. Kevesebb szemét keletkezik, ha komposztálunk, és még spórolhatunk is. Sok család szemét, a komposztálás nyitja fel, hiszen ekkor látják igazán, hogy mennyit pazarolnak és mennyi olyan táplálék kerül bele a szemétbe, amit talán meg sem kellett volna vásárolni.

A komposztálás nem bonyolult művelet

Komposztálót mi magunk is készíthetünk egyszerűen, de akár vásárolhatunk is, hiszen nagyon sokféle változatban, kivitelben kaphatók ma már a piacon. Választhatunk méret és anyag alapján is. A komposztálók készülhetnek fából, műanyagból és acélból. Az alakjuk is változatos lehet, de még a színük is.

komposzt

A komposztáló helyének előkészítése is fontos. Az alj nélküli komposztáló alatt érdemes kicsit meglazítani a talajt. Ezzel a szellőzést biztosítjuk, és a vízelvezetést javítjuk. Fontos, hogy a komposztáló belsejében meleg és nedves környezetet teremtsünk, ezért állítsuk napos helyre és mindig tegyük rá a fedelét, hogy ne száradjon ki.

A komposztáló tehát szerves anyagok kerülhetnek. Többnyire kerti és konyhai hulladékok. A komposztálóba nyugodtan mehet tojáshéj, gyümölcs, zöldség, avar, kerti hulladék, lenyírt fű, virágok, növények, kávézacc. A komposztálóba tilos minden olyan maradékot, egyebet tenni, mint tej, tejtermékek, hús, csont, zsíros ételek, maradék étolaj, eldobható pelenka, fém, üveg, műanyag.

A komposztálás környezetkímélő

Az éghajlatváltozás egy mindenkit érintő probléma. Ha komposztálunk, máris teszünk valamit a környezetünkért. Kidobva a szerves hulladékokat, azok a hulladéklerakóban végzik, ahol bomlásnak indulnak ugyan, de mivel alig jutnak levegőhöz, így ez a folyamat szinte oxigén nélkül zajlik. Bomlás közben olyan gázok keletkeznek, mint a metán, ami pedig jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez, az éghajlatváltozáshoz. A komposztálás során nem keletkezik ilyen anyag, vagy csak alig, nem beszélve arról, hogy a komposztba szánt szerves hulladékot nem kell elszállítani, így ezzel is óvjuk a környezetünket.

értékelés