
A koriander egy olyan fűszernövény, amelyet az emberek vagy szeretnek, vagy ki nem állhatnak. A korianderlevél számos latin-amerikai étel (például a salsa és a ceviche), valamint az ázsiai és indiai konyha specialitásainak elengedhetetlen összetevője.
Korianderlevél vagy koriandermag?
A korianderlevéllel kapcsolatban számos félreértés tapasztalható, mivel különböző területeken más-más névvel illetik. Egy dolog azonban biztos, nem szeretnéd összetéveszteni a korianderlevelet a petrezselyemlevéllel!
Főzési tanácsok a korianderlevéllel és a koriandermaggal kapcsolatban
- A korianderlevél és a koriandermag nem cserélhetők fel. Ezek teljesen különböző ízzel és állaggal rendelkeznek.
- A korianderlevéllel készített ételekhez lehetőség szerint mindig friss leveleket használjunk.
- A koriandermagot őrlés előtt általában megpirítják, az aroma teljes kinyerése érdekében.
- A koriandermag az indiai curryk, kiváltképp a ˝garam masala˝ népszerű összetevője.
- A koriander gyökere fokhagyma helyett is használható.
- Aprítás vagy darabolás előtt mosd meg alaposan a gyökereket.
- Amikor egy ételbe friss korianderlevelet keversz, ezt a műveletet az utolsó pillanatban végezd, az aroma teljes kinyerése érdekében.
- A korianderlevél használható a petrezselyem helyettesítőjeként is, azonban sokkal intenzívebb az íze.
- 1 kávéskanál koriandermag = 1 kávéskanál őrölt koriander
- A túlzott nedvesség a korianderlevél nyálkássá válásához vezet.