Mit kell tudni a levendula termesztéséről?

5
Mit kell tudni a levendula termesztéséről?
A két alapvető tényező, ami a levendula sikeres termesztéséhez kell, az a teljes napfény és a jó vízelvezetésű talaj. A levendula szívós növény, amely nem igényel sok gondozást, de a megfelelő eredmény eléréséhez szüksége van erre a két tényezőre. 

Levendula fajták

A közönséges levendula (L. angustifolia) és a holland levendula (L. x intermedia) jól tűri a hideget, a szelet, az esőt és a havat, feltéve, hogy a talaj jó vízelvezetésű. A spanyol levendula (L. stoechas) kevésbé ellenálló, de túléli a nedves, párás időszakokat és az alacsonyabb hőmérsékletet télen, feltéve, ha a talaj szintén jó vízelvezetésű. A francia levendula (Dentata dentate) érzékenyebb a fagyra, mint a L. dentata candicans, de egyik sem éli túl a fagyot. Ezeket a fajtákat napos helyen ajánlott tartani, olyan helyeken, ahol enyhe és közepes fagyok vannak.

A melegebb éghajlatokon a francia, a spanyol és a hybrid (Goodwin Creek Gray, heterophylla és allardii) levendulákat a legkönnyebb termeszteni. Ezeket a fajtákat konténerekben is jól lehet tartani, sőt a spanyol levendula egész évben virágzik, ha elég meleget és napfényt kap.

 

A levendula virága igazi méhlegelő

 

Levendula metszése

Ha a levendulánkban kárt tett a fagy vagy a bokor kezd felkopaszodni, akkor mindenképp érdemes kissé megmetsszenünk, és így elősegítjük a későbbi virágzást. A fagy a növény más részeit is károsíthatja, aminek a következtében megbarnulnak a szárak és a levelek.

Az olyan fagyérzékeny fajtákat, amelyek a Pterostoechas csoportba tartoznak, vagy újra kell ültetni télen, vagy cserépben kell nevelni, hogy ősszel védett helyre lehessen vinni, például egy melegházba.

Levendula ültetése

Nedves helyeken a levendula ki van téve a gombás és a bakteriális fertőzéseknek - ez hazánkban ritkán fordul elő. Az a lényeg, hogy jól szellőzött helyen és jó vízelvezetésű talajban legyen. A jó szellőzés érdekében lehet konténerekbe is ültetni őket. Egy másik megoldás az, ha nem ültetjük más növényekhez közel, és nem hagyjuk nőni a gazokat, mert így jól jár a levegő a növény körül. A pár centis talajtakarás durva homokkal vagy szemcsés homokkal segít a vízelvezetésben, és a talaj sem lesz tartósan nedves.

lavender-2711152_1280

Levendula szüretelése

A teljesen kinyílt virágokat szüretelhetjük, a szárat tőből vágjuk le így az alacsony bokrok rendszeres nyírással szépen formázhatók.

A levágott szárakat csokorba kell kötni. Frissen szedve levendulabuzogányt is készíthetünk belőle. A napfény innentől fogva már károsan befolyásolja a csokor színét és illatát, ezért árnyas, szellős helyen felakasztva, lefelé lógatva szárítsuk. Fontos, hogy a száradás viszonylag gyors lehessen, és a csokrok belseje is kapjon levegőt. Elkészült a szárított csokor, ha a virág kézzel elmorzsolható, a szár pattanva eltörhető. Ekkor tökéletes munkát végeztünk.

Ha szárítás után lemorzsoljuk, és jól zárható üvegbe tesszük a virágokat és a leveleket, akkor használhatjuk a limonádé, pezsgő, száraz fehér bor ízesítésére. (egy-két virágot néhány percre az italba áztatunk) Fűszerkeverékekben is közkedvelt. Gyakran elegyítik kakukkfűvel, bazsalikommal, majoránnával.

Levendula gyógyhatásairól itt olvashatunk>> + levendulás krém és balzsam és masszázsolaj receptek

Levendula a konyhában, öteletek receptek>> dzsem, keksz, limonádé, izesített cukor, jégkocka

értékelés