Ismerjük meg a különböző mustárokat!
A fehér-, barna- és fekete mustár a legelterjedtebb. A mustárt zöldségként, olajként, magként, fűszerként, zöldtrágyaként vagy akár abrakként is használják.


Ismerjük meg jobban a mustárt!

 

Az egyik legrégebbi fűszerünk a mustár. Öt évszázaddal Krisztus előtt a nagy matematikus, Pitagorasz, azt állította, hogy a mustár erőteljes gyógyhatással rendelkezik. Ezen felül a Bibiában Jézus Krisztus több, mustárhoz kapcsolódó példázatot is használt. A mustárok számos, a Brassica és Sinapsis családjába tartozó növénynek felelnek meg, és tudva levő, hogy rövid időn belül teljesen kifejlődnek.

Ez a növény igen hasznos, mivel szinte minden része felhasználható. A levelét és szárát zöldségként fogyasztják, a magokat pedig fűszerként, illetve olajok és más fűszerek elkészítéséhez használják. Most, hogy már tudjuk, milyen értékes is a mustár, ismerjük meg ennek különböző fajtáit is.

 

Mustár növények típusai


A mustár kálciumban, kálimban, C- és A-vitaminban, illetve folsavban gazdag növény, mely különböző színekben található meg: fehér, sárga, barna vagy fekete. Ezen mustárfajták tulajdonságai szinte teljesen egyformák, csupán erősségben különböznek; a fehér és sárga a legerősebb, a sorrendben utána a fekete következik, végül pedig a barna. Lássunk néhány érdekességet és tényt ezekről a típusokról.

 

Mustár-tipusok

 

Fehér mustár (Sinapis alba)


Íme, a fehér mustár tudományos osztályozása:

  • Ország: Plantae (Növények)
  • Rend: Brassicales (Káposztavirágúak)
  • Család: Brassicaceae (Káposztafélék)
  • Nemzetség: Sinapis
  • Faj: S. alba

A fehér mustár vagy Sinapis alba egy évelő növény, melyet főként magvaiért termesztenek és zöldtrágyaként, valamint abrakként használnak. Állítólag a mediterrán területeken őshonos, de manapság a Közép-Keleten, Európa mediterrán övezeteiben, valamint Észak-Afrikában is vadon nő. Február és március között virágzik. Csinos, sárga virágokat hajt, melyek szőrös kocsányokká alakulnak.

Ezek mind körülbelül féltucat magot tartalmaznak. A magokat a kocsány túlérése előtt kell leszedni. A fehér mustár magvai kerekek (1-1,5 centiméter átmérőjűek), színük pedig bézs, sárga és világosbarna közt változik. Különböző fogások és savanyúságok készítéséhez alkalmazható, emellett pedig más alapanyagokkal összekeverve fűszer is készül belőle. A szinalbinnak (egy glükozinolát) köszönhetően íze csípős, a benne lévő illóolajok pedig enyhe aromát nyújtanak.

 

Barna mustár ( Brassica juncea)


Íme, a barna mustár tudományos osztályozása:

  • Ország: Plantae (Növények)
  • Rend: Brassicales (Káposztavirágúak)
  • Család: Brassicaceae (Káposztafélék)
  • Nemzetség: Brassica (Káposzta)
  • Faj: B. juncea

 

Barna-mustár-virága

A barna mustárt vagy Brassica juncea-t indiai, valamint szareptai mustárnak is nevezik. A Himalája lábánál lévő dombokon őshonos, de kereskedelmileg manapság már Kanadában, az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban és Dániában is termesztik. A Brassica juncea integrifolia egy olyan alfaja, mely külsőleg leginkább a fej nélküli káposztához hasonlít, íze pedig torma-mustár szerű. A földművesek a mustárt zöldtrágyaként használják, mivel úgy viselkedik, akár egy talajtakaró, és így gátolja a gyomok megjelenését.

Ha erre a célra szeretnénk használni, akkor amint elég magasra nőtt, vágjuk le a tövétől, majd hagyjuk magától elszáradni. Ezáltal talajtakaróként fognak viselkedni egészen a következő vetési időszakig. A veszélyes hulladékokat tároló területeken a mustár képes eltávolítani a talajban lévő nehéz fémeket, mivel ő maga ellenáll ezeknek az anyagoknak, és a saját sejteiben raktározza el őket. Ezután szabaduljunk meg a növénytől!

 

Fekete mustár (Brassica nigra)


Íme, a fekete mustár tudományos osztályozása:

  • Ország: Plantae (Növények)
  • Rend: Brassicales (Káposztavirágúak)
  • Család: Brassicaceae (Káposztafélék)
  • Nemzetség: Brassica (Káposzta)
  • Faj: B. nigra

 

Fekete-mustár

 

A fekete mustár Európa déli, mediterrán területeiről származik, több évszázadon keresztül termesztették. Manapság főként Chilében, az Egyesült Államokban, Argentínában és néhány Európai országban termesztik, azonban Kanada biztosítja a mustármagok 90%-át a nemzetközi piacokon. Etiópiában a Brassica nigra-t zöldségként használják, a levelét és szárát főzve fogyasztják. Körülbelül 0,5–2,5 méter magasra nőhet, apró virágai sárgák, 0,8 centiméter átmérőjűek és 4 szirommal rendelkeznek.

A növény levelei enyhén szőrösek; ezek a levelek nappal elhervadnak, de éjszaka visszanyerik eredeti állapotukat. A magok rendkívül kemények, színük pedig a sötétbarna és a fekete között változik. Illatuk nincs, ízük viszont annál inkább; általában az indiai konyhaművészetben használják. Emellett nagy mennyiségű zsíros olajat tartalmaznak, melyeket kivonnak és olajat készítenek belőlük.

Ennyit a mustár növény alapvető fajtáiról. Főként trágyaként, fűszerként és olajok készítéséhez használják. Tehát a következő alkalommal, amikor mustárt teszünk a hot-dogra, jussanak eszünkbe a növények, melyekből a szósz készült.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

A mellékelt fotókon lévő fűnek mi lehet a baja? Egy egyszerű gyepszellőztetés megoldás lehet?

A képekről itélve ritka és legyengült állományt látok, amit kezelésekkel fel lehet javítani.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.