A 3 sárkány: Sáfrány, Szurokfű és Szegfűszeg
A Sáfrány (Crocus sativus), a Szurokfű (Origanum vulgare), és a Szegfűszeg (Eugenia aromatica) három különleges fűszer, amelyeket általában csak egy-egy ételféle elkészítésére használunk, pedig kellemes meglepetés érne bennünket, ha szélesebb körben is alkalmaznánk ízesítésére.

Sáfrány (Crocus sativus)

Sáfrány
A sáfrány a közismert ősszel nyíló növény, a krókusz bibéje- a világ egyik legdrágább fűszere, mert nehézkes és munkaigényes a gyűjtése. A sáfrányt elsősorban ételek színezésére szokás használni, azonban az íze is lényeges. Itthon Sáfrányos szeklicével szokás helyettesíteni, amely azonban nem adja ugyanazt az ízt, csak a színezéshez alkalmas. Nagy adagokban a sáfrány mérgező. Levesekhez, mártásokhoz és rizsételekhez használjuk leginkább.Gyógyhatása inkább amolyan kellemes mellékhatásként értelmezhető: görcsoldó, izgató, hurutcsillapító.

 

 

Szurokfű (Origanum vulgare)

 

Bizonyára sokak számára az oregano elnevezés az ismerősebb, pedig van ennek a fűszernek szép magyar neve- lévén szintén régi magyar fűszer, sőt vadmajorannának is nevezik. Kiválóan alkalmas cserépben nevelésre is, évelő ugyan, de rendszerint nem éli túl a telet cserépben, ám magról is szaporodóképes. Mediterrán ételek elmaradhatatlan fűszere, kiválóan illik a paradicsomos mártásokhoz, levesekhez, húsokhoz és salátákhoz is. Erős aromája miatt óvatosan bánjuk vele. Grillezésnél a parázsra téve néhány ágat kellemes aromát ad a sülő húsnak. Fűszerolaj készítéséhez is használható.Gyógyhatása nyugtató, szélhajtó, köhögéscsillapító.

 

Szegfűszeg (Eugenia aromatica)



A szegfűszeg egy trópusi fa megszárított virágbimbója. (Ha egy nagyobb szemet szétbontunk, kis szerencsével láthatjuk a szirmokat és porzókat.) Leggyakrabban édességekhez használjuk, mézessütemények és almakompót elmaradhatatlan fűszere, de forralt borhoz, gyümölcssalátákhoz, - krémekhez és lekvárokhoz is kitűnő, valamint húslevesbe is szokás 1-2 szem szegfűszeget főzni. Csokoládés krémekhez vagy italokhoz is finom. Nagyon erős aromájú, ha túl sokat használunk belőle, keserűvé teheti az ételt.Gyógyhatásait az illóolajával használhatjuk legkönnyebben: antiszeptikus, helyi érzéstelenítő (pl. fogfájásra jó), lehűlt testrészek felmelegítésére és fürdővízbe alkalmas. Az olajat töményen közvetlenül ne alkalmazzuk a bőrre, mert irritálhatja.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Mi ez a szobanövény és hogyan szaportható?

A legtöbb dracéna faj légbujtással szaporítható.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Őszi asztaldísz

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.