No SSO cookie

Készítsünk naspolyalekvárt!

Utolsó változtatás: 2009-12-26 | Első közzététel: 2009-12-25
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Készítsünk naspolyalekvárt!
Az érett naspolyát (Mespilus germanica) nyersen nem sokan fogyasztják, mert bár ízletesen fanyar, szinte csak héjból és magokból állnak. Tudta, hogy a borhoz és a musthoz adott naspolya megnöveli az italok eltarthatóságát? És hogy lekvárnak, zselének is kitűnő? Lássuk, hogyan készíthetjük el!

Először készítsünk naspolyazselét, aztán, ha marad még, és mi is kellőképp belejöttünk a zselékészítésbe, felturbózhatjuk almával, csipkebogyóval, naranccsal is a naspolyát, és nagyon finom lekvárt főzhetünk!

Naspolyazselé készítése:

Főzzük az érett és puha naspolyákat 10 percig annyi vízben, hogy épp ellepje őket.

 

főtt naspolya

 

Ha kész, turmixoljuk össze és paszírozzuk le egy gézen, vagy egy szűrőn.

 

naspolyazselé készítése

 

1 liter naspolyaléhez 1 kg cukrot adjunk, majd lassú tűzön főzzük zselévé.

Ízlés szerint adhatunk még hozzá 1 citrom levét de a reszelt héját is beletehetjük.

A naspolyazselé íze nagyon hasonlít a az alma és birszselé ízére. Finom és süteményekhez is kiváló.

 

Naspolyazselé

 


Vegyes lekvár naspolyával

 

A naspolyát almával, csipkebogyó húsával, vagy más vad gyümölcsökkel együtt is feldolgozhatjuk, és vegyes lekvárt készthetünk belőle. Ehhez készítsünk egy, a zselénél is leírt gyümölcslevet, majd a többi gyümölccsel dolgozzuk össze. Így még ízletesebb lekvárt kapunk, ami ilyenkor télen kiváló kiegészítője a reggelinknek, de süteményekbe is nagyszerű.

 


Szólj Te is hozzá!