Gondolatok a kaporról
Tudtátok, hogy a középkorban boszorkányok varázslatai, szemmel verés, bájital ellen alkalmazták? Hogy az ókorban pénz helyett az adót kaporban is lehetett fizetni, olyan nagy értékűnek tartották?

A kapor (Anethum graveolens L.)

 

A kapornak rengeteg kedvező élettani hatása és sokféle felhasználási lehetősége van, ráadásul egy nagyon dekoratív növény.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kapor (Anethum graveolens L.), más néven kerti kömény vagy uborkafű a Földközi-tenger vidékéről származik, Európába a rómaiak közvetítésével jutott el.

Magjai 12-15 °C-on csíráznak a legjobban, sok levelet és erős gyökérzetet fejlesztenek. Amikor a szárcsúcsokon  megjelennek az ernyők, már csak 20 °C felett biztos, hogy a termés megkötődik és gyorsan beérik. Korai vetéssel megelőzhetjük, hogy az esetleges késő tavaszi fagyok kárt tegyenek benne.

Virágzáskor sok napfényre van szüksége. Tartósan borús időben lényegesen kevesebb magot érlel. Tavasszal a talajnedvesség általában elegendő a kapormagok csírázásához. Az ernyők megjelenése előtti felgyorsult fejlődéskor és virágzáskor sok vízre van szüksége, majd terméséréskor ismét csökken a vízigénye.

anethum-graveolens-kapor
Kapor (Anethum graveolens)

Márciusban már vethetjük, akár köztesként is, nem túl magasra növő növények - gyökérzöldségek, burgonya, bab - közé.

Általában falusi kertekbe ültetik, de modernebb stílusú kertben dísznövényként is mutatós. Városban erkélyen, balkonládákban is nevelhető.

A kaprot az ókorban fejfájás és gyomorpanaszok enyhítésére használták. Ma is hasznos gyógynövényként tartjuk számon: teája vízhajtó, segít felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság és étvágytalanság esetén. Enyhíti a menstruációs görcsöket, szoptatós anyukák a tejképződés serkentésére fogyaszthatják. A magjából főzött tea elállítja a csuklást.

Fűszerként a kapor levele, fiatal virága és a beérett magja egyaránt használható, frissen és szárítva is.

Levélfűszernek akkor szedjük, amikor a kapor még csak 30–35 cm magas. Ekkor a hajtásai még zsengék, zöldek, dúsan levelesek. A levágott leveles hajtásokat kiterítve, száraz, fedett helyen szárítsuk, majd morzsoljuk apró darabokra és tegyük jól záródó edénybe.

A kapor a magyar konyha régóta kedvelt fűszere. Nélkülözhetetlen a kovászos uborkához, a túrós lepényhez, a tökfőzelékhez.

A teljes cikk itt olvasható >>

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Hogyan kell télen tárolni a céklát?

A legcélszerűbb pincében, nyirkos homokban eltartani. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.