-
takarító
-
Terület karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
karbantartó
-
Gépkezelő (pékség)
2024. 11. 08
-
Lakáshitel Értékesítési Tanácsadó | Veszprém
2024. 11. 08
-
Szenior Könyvizsgáló Asszisztens
2024. 11. 08
-
Microsoft Azure Administrator / Engineer (REF3488E)
2024. 11. 09
-
Warehouse - logisztikai gyakornok (WHC022578)
2024. 11. 09
-
Gyorséttermi diákmunka - KFC - Keleti Pályaudvar - Órabér Br. 1550-3100 Ft / óra!
2024. 11. 09
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A kapor (Anethum graveolens L.)
A kapornak rengeteg kedvező élettani hatása és sokféle felhasználási lehetősége van, ráadásul egy nagyon dekoratív növény. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kapor (Anethum graveolens L.), más néven kerti kömény vagy uborkafű a Földközi-tenger vidékéről származik, Európába a rómaiak közvetítésével jutott el. Magjai 12-15 °C-on csíráznak a legjobban, sok levelet és erős gyökérzetet fejlesztenek. Amikor a szárcsúcsokon megjelennek az ernyők, már csak 20 °C felett biztos, hogy a termés megkötődik és gyorsan beérik. Korai vetéssel megelőzhetjük, hogy az esetleges késő tavaszi fagyok kárt tegyenek benne. Virágzáskor sok napfényre van szüksége. Tartósan borús időben lényegesen kevesebb magot érlel. Tavasszal a talajnedvesség általában elegendő a kapormagok csírázásához. Az ernyők megjelenése előtti felgyorsult fejlődéskor és virágzáskor sok vízre van szüksége, majd terméséréskor ismét csökken a vízigénye.
Márciusban már vethetjük, akár köztesként is, nem túl magasra növő növények - gyökérzöldségek, burgonya, bab - közé. Általában falusi kertekbe ültetik, de modernebb stílusú kertben dísznövényként is mutatós. Városban erkélyen, balkonládákban is nevelhető. A kaprot az ókorban fejfájás és gyomorpanaszok enyhítésére használták. Ma is hasznos gyógynövényként tartjuk számon: teája vízhajtó, segít felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság és étvágytalanság esetén. Enyhíti a menstruációs görcsöket, szoptatós anyukák a tejképződés serkentésére fogyaszthatják. A magjából főzött tea elállítja a csuklást. Fűszerként a kapor levele, fiatal virága és a beérett magja egyaránt használható, frissen és szárítva is. Levélfűszernek akkor szedjük, amikor a kapor még csak 30–35 cm magas. Ekkor a hajtásai még zsengék, zöldek, dúsan levelesek. A levágott leveles hajtásokat kiterítve, száraz, fedett helyen szárítsuk, majd morzsoljuk apró darabokra és tegyük jól záródó edénybe. A kapor a magyar konyha régóta kedvelt fűszere. Nélkülözhetetlen a kovászos uborkához, a túrós lepényhez, a tökfőzelékhez. |