Kapor: 2010 fűszernövénye
A kapor nemcsak egy ízletes fűszernövény, hanem a termesztése is nagyon egyszerű. A 2010-es év a kapor éve volt.

 

Sokoldalú fűszernövényünk: a kapor (Anethum graveolens)

 

Szerintem érdemes kaprot termelni, akár mi ültetjük el a magvakat, akár palántákat vásárolunk.

A kapor évezredek óta kedvelt fűszernövény. Míg a mérsékelt égövben egynyári növénynek számít, a melegebb éghajlati övezetekben, mint például a Földközi-tenger környékén, ahonnan a növény származik,  kétéves, sőt, évelő növényként tartják számon. A kerti kapor (latin nevén Anethum graveolens) 2010-ben elnyerte az Év Növénye címet, melyet a Nemzetközi Füvészek Szövetsége ítélt neki.

Én „csokros" kaprot ültettem, abban a reményben, hogy egy kicsi, rendezett fűcsomó nő majd a cserepemben. Tévedtem. A „csokros" kapor a növény egyik magasabb változata, ugyanakkor ez az a változat, amelyet a legtöbb kertészeti szaküzletben árusítanak. Ebben az évben inkább a „páfránylevelű" változattal próbálkozom, ami kb. fél méterrel alacsonyabb és gazdagabb levélzettel, ugyanakkor kevesebb maggal rendelkezik.

A kapor ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a petrezselyem, sárgarépa,  édeskömény, turbolya vagy a bürök. Ezek közül a növények közül sokat főzéshez is felhasználnak (lásd: répafélék), a recés, keskeny leveleiknek pedig jellegzetes illata (sőt, gyakran finom íze) van. Emellett ez a növénycsalád olyan egyedeket is magába foglal, melyeket tilos fogyasztani (lásd: bürök). A kapor, mint a család legtöbb tagja, egyévi növény, de ha hagyjuk teremni, elszaporodik a kertünkben, és az is előfordulhat, hogy következő évben is kihajt.

 

kaporlevél
Kaporlevél

 

Csak fűszernövény a kapor?

 

Én a kaprot csak apró, zöld leveiért, a kaporfűért termesztem. A zöld kapor kitűnő fűszer halételek, krumpli, mártások, uborkasaláta, és aromaecet ízesítésére. Miután a növény kivirágzik, megjelennek az apró magvak is, amik remek ízt adnak a savanyú uborkának. Nem vagyok oda a kapros uborkasavanyúságért, ezért próbálom mindig leszedegetni a friss fajtásokat, és késleltetni a virágzást. A kapor hatalmas virágait a virágcsokrok díszítésére is gyakran használják, én azonban nem sokat törődöm a virágokkal, inkább az ízletes levelekért vagyok oda. A zöld kaporleveleknek jellegzetes íze van, melyet leginkább az ánizs, citrom, menta és petrezselyem ízének keverékeként lehetne körülírni.

 

A kapor termesztésének, gondozásának fortélyai

 

A kapor a gazdag, nedves talajt és az erős napfényt kedveli. Egyesek szerint a magvak lassan csíráznak ki, de én még nem vettem ezt észre a télire elültetett magvaimon. Akárcsak a répának, a kapornak is hosszú karógyökere van, és csak nagyon fiatal palántaként lehet átültetni. A magról való szaporítás egyszerűbb, esetleg olyan palántákat is vásárolhatunk, amelyeknek a tárolóedényei lebomlanak a talajban. Ki gondolná, hogy a kapor magjából gyakran olajat sajtolnak, aminek nagyon erős íze van, és legtöbbször uborkaeltevésnél használják.

 

Vonzzunk pillangókat kertünkbe kaporral!

 

A keleti fecskefarkú pillangók lárvái a kaprot használják gazdanövénynek, úgyhogy akár pillangókat szeretnénk tenyészteni, akár egy magas, vonzó megjelenésű növénnyel akarjuk díszíteni a kertünket, vagy csak ételek fűszerezésére, esetleg illatanyagnak, savanyú uborka ízesítésére szeretnénk felhasználni, a kapor minden konyhakertbe jól jöhet.

Szerintem a kaprot nem hiába nyilvánították az év növényének!

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ehető-e a vérszilva termése?

A vérszilva sárga vagy piros színű, enyhén savanykás ízű gyümölcsöt terem.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.