3 ok, miért hagyjuk meg a kertben a piros árvacsalánt

5

Tavasszal az egyik első virágzó vadnövény a piros árvacsalán. Mutatjuk, miért érdemes meghagyni a kertben.

Az apró pirosas-lilás virágairól és leveiről könnyen felismerhető piros árvacsalán az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Igénytelen, általában mezőkön, utak mellett, szántók környékén nő, de kertekben is lehet vele találkozni. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, mit tegyünk vele. Összegyűjtöttünk néhány érvet, miért érdemes meghagyni.

Az árvacsalán ehető

A piros árvacsalán az ehető növények közé tartozik.  A virága édeskés, de a szára, levele kicsit kesernyés. Használhatjuk turmixokba, pesztókba vagy akár levesekbe. Nagyon magas a C-vitamin és vastartalma. Vigyázzunk azonban, hogy ne fogyasszunk egyszerre túl sok belőle, mert nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat.

Az árvacsalán (Lamium purpureum) gyógynövény

Az árvacsalán számos gyógyhatással is rendelkezik. Mire jó az árvacsalán? Többek között, ha a leveiet vágott sebre tesszük, csillapítja a vérzést, és gyorsítja a regenerációt. Emellett vízhajtó, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik.

Az árvacsalán a legkorábbi méhlegelő

Az árvacsalán már márciusban virágzik. A kertbe vonzza a tavasszal ébredező méheket, ami különösen hasznos a gyümölcsfák virágzásakor.

lamium-purpureum-2205610_1920

értékelés