Turbolya: egy különleges fűszer a kertből

A turbolya (Anthryscus cerefolium H.) illata kissé az ánizsra emlékeztet, különlegesen édeskés ízű növény. Már a rómaiak is használták.

A turbolya illóolajat, glikozidát, keserű anyagot tartalmaz. A zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni. Teája vese, hólyag, légzőszervi és emésztőszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.

Turbolya termesztése

Turbolyát kiskertben is lehet termeszteni. Vethetjük magról, de egy tövet is hazahozhatunk az erdőből.

 

Receptek

Turbolyaleves

Két marék turbolyát csipegessünk le a száráról, vegyünk hozzá 6-8 sóskalevet és ½ kg levescsonttal, sóval, 2 liter vízzel, és lassan forralva másfél óráig főzzük. Aranysárga rántást készítünk, késhegynyi paprikával törött borssal ízesítjük és rászűrjük a levest. A levesestálba 1 tojás sárgájával elhabart 1 dl tejfölt teszünk és arra szedjük a levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

 

 

turbolya

 

Vértisztító teakeverék

1-1 csomag turbolya, diólevél, tarackgyökér, édes kömény, bengekéreg keverékéből 1 evőkanállal veszünk 3 dl vízhez. Pár perc forralással főzetet készítünk, amelyet este lefekvés előtt megisszuk.

értékelés