Hogyan lesz szép világos a zellerszárunk?
A szálzeller, vagy a halványító zeller, mint például a ´Tall Utah´- zamatos szárat növeszt, zsenge levelekkel. Ezek ideálisak hidegtálakhoz, salátákhoz vagy majonézes szószokba mártogatva. Aki a jellegzetes zelleraromát túl fanyarnak, túl hangsúlyos ízűnek találja, az a szárakat leszedés előtt kihalványíthatja. Leírjuk, hogyan.

A zeller levelei rengeteg nátriumot, kálciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, A-B- és C vitamint tartalmaznak.

 

A zellerszár kellemesen enyhe zeller ízzel rendelkezik, igen lédús és rostokban gazdag. Alacsony kalória értéke miatt kiváló fogyókúrás köretek, saláták készíthetők belőle. Fényelvonással a maguktól kihalványodó évelő zellerfajták sokkal finomabbak és zsengébbek lesznek.

 

zellerszárak

 

A szárak kihalványíthatásának módja a következő:

 

zellerek tálkában

Kötözzük össze a zellert a levélcsokor alatt, és a szárakat csavarjuk körül egyszéles kartoncsíkkal, vagy levegőáteresztő fekete fóliával, olyannal, amit a gyomok ellen használnak. A fekete fólia alatt lecsapódik a pára, ezért a kartoncsík biztonságosabb. Betakarva, 7-10 nap alatt a szárak világoszöldre vagy sárgásra halványodnak. Célszerű csak annyi növényt becsomagolni, amennyire az adott időszakban szükségünk lesz.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Tujáim alul, bentről kifelé haladva elkezdtek sárgulni. . .

Sajnos a tujáknak az utóbbi években egyre több kártevője és kórokozója van, amelyek megjelenése tipikusan az élettanilag hátrányos helyzetű növényállományban fokozott.

Részletek »

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.