-
Tejelő szarvasmarha telep- Agronómus állás
-
könyvelő, bérszámfejtő
-
Kőműves
-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
Adminisztrátor, kapcsolattartó
-
Hentes, konyhamészáros
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
CNC operátor / programozó
2024. 08. 30
-
Raktáros, szortoló
2024. 09. 13
-
Fuvarszervező
2024. 09. 12
-
Utasforgalmi koordinátor - Liszt Ferenc Repülőtér (BPIV091301)
2024. 09. 13
-
Adminisztratív ügyintéző
2024. 09. 13
-
Projekt manager (Svédországi munkavégzéssel)
2024. 09. 13
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Összegyűjtöttük, mire kell figyelned, ha azt szeretnéd, hogy sokáig friss legyen a sárgarépád.
Sárgarépa tárolás: így készítsd elő
A sárgarépa hosszú távú tárolásához fontos betartani néhány alapvető lépést a betakarítástól kezdve a tárolásig:
-
Betakarítás: Válaszd ki az érett, de nem túlérett sárgarépákat. Ügyelj arra, hogy ne sérüljenek meg a betakarítás során, mivel a sérült sárgarépák gyorsabban romlanak.
-
Tisztítás: Óvatosan távolítsd el a földet a sárgarépákról, de ne mosd meg őket, mert a nedvesség elősegíti a rothadást. Használhatsz egy puha kefét a szennyeződések eltávolítására.
-
Levelek eltávolítása: Vágd le a sárgarépák zöld részét (lombját) néhány centiméterre a gyökértől. Ha ezt nem teszed meg, akkor a levél nedvességet von el a gyökérből, ami a sárgarépa gyors kiszáradásához vezet.
Homok, doboz vagy zacskó?
-
Tárolási körülmények:
- Hőmérséklet: A sárgarépát hűvös, 0-4°C közötti hőmérsékletű helyen tárold.
- Páratartalom: Magas páratartalom szükséges a sárgarépa frissességének megőrzéséhez. Ideális páratartalom 90-95%. Ezt elérheted, ha nedves homokba vagy fűrészporba helyezed a sárgarépákat.
- Szellőzés: Biztosíts megfelelő szellőzést a tárolóhelyen, hogy elkerüld a penészedést és rothadást.
-
Tárolási módok:
- Nedves homok: Tegyél egy réteg nedves homokot egy doboz aljára, helyezd rá a sárgarépákat, majd takard be őket egy újabb réteg homokkal. Ismételd, amíg a doboz meg nem telik.
- Légmentesen záródó doboz: Ha kisebb mennyiséget tárolsz, használhatsz légmentesen záródó dobozt, amit a hűtőszekrény zöldségtárolójába helyezhetsz. A doboz aljára tegyél papírtörlőt a felesleges nedvesség felszívásához.
- Zsákok: A sárgarépákat perforált műanyag zacskókban is tárolhatod, amelyek biztosítják a megfelelő szellőzést.
-
Rendszeres ellenőrzés: Időnként ellenőrizd a sárgarépákat, és távolítsd el az esetlegesen romlott darabokat, hogy megelőzd a fertőzés továbbterjedését.
Ezekkel a lépésekkel hosszú ideig frissen tarthatod a sárgarépát a betakarítás után.