-
Óvodai kertész
-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
Kertigép Értékesítő
-
FUVARSZERVEZŐ DISZPÉCSER (MÉLYÉPÍTŐ CÉG, FÖLDMUNKA, ÚTÉPÍTÉS)
-
Takarító
-
mérlegképes könyvelő
-
Bolti eladó
-
Porfestő
2024. 04. 22
-
Account Manager @ No Fluff Jobs
2024. 04. 27
-
Ügyfélforgalmi Munkatárs | Részmunkaidő (4 Vagy 6 Óra) | Dunaharaszti
2024. 04. 27
-
ISD specialista @ Hunam Personnel Solutions Kft
2024. 04. 27
-
Motion Designer ( Unity and After Effects) @ Unit Group
2024. 04. 27
-
Splunk Security Engineer @ Deutsche Telekom IT Solutions Hungary
2024. 04. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A májusban érő spárga igazán különleges évelő zöldség, amire megéri várni. Egy kifejlett tőről akár húsz éven keresztül is szüretelhetjük tavasszal a sípokat. Mutatjuk, mire kell figyelni.
Spárga ültetése
A spárga ültetése előtt néhány héttel ássuk fel alaposan a helyét, és távolítsunk el minden gyomot. A növény meg fogja hálálni, ha a földbe egy kis szerves istállótrágyát is beleforgatunk. A tövek elültetése előtt ássunk egy nagyjából 30 centi széles, 20 centi mély árkot. A töveket 30 centire ültessük egymástól. A tövekre rakjunk nagyjából 5 centi földet, majd ahogy növekednek folyamatosan húzzuk rá a földet egészen addig, míg teljesen be nem temetjük az árkot.
Spárga gondozása
A spárgatöveket folyamatosan öntözni kell addig, amíg meg nem erednek. Figyeljünk arra, hogy a gyomok ne növekedjenek a körülötte, hogy szép, erős legyen a növényünk. Bár nem könnyű megállni, az ültetés utáni két évben ne szüreteljük le tavasszal a sípokat, mert akkor a későbbi évekkel jóval gyengébb lesz a termés.
Spárga szedése
A spárga sípokat tavasszal április végén, májusban vágjuk le a tőről, mikor elérik a 12 centis magasságot. Júniusban már ne szüreteljünk, hogy a növény elég energiát tudjon gyűjteni a következő évre.
Spárga kártevői
A spárgát szívesen legelik a csigák és a meztelencsigák. A spárgabogár pedig a leveleit és a szárát is károsítja.
Spárga elkészítéseA spárgát hűtőben állítva és nedves ruhába csomagolva néhány napig lehet tárolni. Minél frissebb, annál finomabb.