Mit tehetünk a közönséges spárgabogár ellen?

Mit tehetünk a közönséges spárgabogár ellen?
A közönséges spárgabogár az egyik legjelentősebb, de talán legszebb kártevője a spárgának. Ellenségétől a spárgadarázstól pont a növényvédő szerek mentik meg. 

A spárga ellensége a spárgabogár, míg a spárgabogár ellensége a spárgadarázs.

A bogár lárvája spárgával táplálkozik, míg a darázs lárvája a bogárban fejlődik. A parazita darázs (Tetrastichus asparagi) eleve a bogár tojásaival táplálkozik, majd petéit a spárgabogár lárváiba rakja. A bogár-lárvában fejlődő darázslárva néhány hét alatt fejlődik ki. A tojások és a lárvák elpusztításával a darázs megtizedelheti a spárgabogár populációját. Ugyanakkor a spárga vegyszeres növényvédelme nem tesz jót a darázsnak sem.

Károsító rokonság

A spárga egyik fő károsítója tehát a közönséges spárgabogár (Crioceris asparagi). A spárgabogár a Levélbogarak családjába (Chrysomelidae) tartozik. Hazánkban a Crioceris nemzetségből 7 faj honos.

A liliombogáron (Crioceris merdigera) kívül a tizenkétpettyes spárgabogár (Crioceris duodecimpunctata), a tizennégypettyes spárgabogár (Crioceris quatuordecimpunctata), és az ötpettyes spárgabogár (Crioceris quinquepunctata) terjedt el.

spargabogar_nasz

Fekete alapon sárga foltos a spárgabogár

A közönséges spárgabogár teste kb. 6 mm-es, kékesfekete szárnyfedőin 3-3 sárgásfehér folt található. A szárnyfedők széle és a torpajzsa piros színű. Lábai feketék. A tojások 2 mm hosszúak, sötét színűek, függőlegesen állnak, egy pontjuknál fogva rögzítve a spárga szárán. A lárva kb. 7 mm hosszú, szürkés színű, hasi oldalán fekete pontok láthatók.

Európában elterjedt a spárgabogár

Közép- és Dél-Európában általános, északon csak Dániában és Dél-Svédországban jelenik meg. Időnként a brit szigeteken is megtalálható. Eredetileg Európából származik, de már Kanadába, az USA-ba és Ázsiába is behurcolták.

Évente két nemzedék spárgabogár fejlődik

Évente két nemzedéke fejlődik: tavasszal és nyár végén. A felnőtt egyedek telelnek át a talajban vagy korhadó növényi részek alatt. Tavasszal helyezik tojásaikat a spárga szárára, ezekből fejlődnek ki az első nemzedék egyedei. A második nemzedék augusztusban jelenik meg. A tojások kifejlődése 3-8 napig tart, a lárvák 15-20 napig fejlődnek. Ezalatt a spárga különböző részeit rágják. Álcázásként pedig, ürülékkel vonják be testüket. Amikor befejeződött a fejlődése, lemászik a spárga szárán a talajba és ott bebábozódik.

A lárvák rágják a spárgát

A lárva okozza a legnagyobb gondot, ami az összes zöld részét a spárgának megrágja, ezzel csökkent, vagy teljesen meg is gátolja a növény fotoszintézisét.

Megelőzés visszavágással

A következő nemzedék kifejlődését megelőzhetjük a spárganövény visszavágásával. Nyár végén és ősszel a talaj szintje alatt messük vissza a spárgát egy hosszúnyelű ollóval vagy éles ásóval. A föld fölé nyúló levágott szárakat égessük el!

A spárgabogár elleni védekezés felszívódó szerekkel

A spárgabogár ellen különböző felszívódó növényvédő szerekkel védekezhetünk pl. Dithane, Captan, Topsin, Decis.

értékelés