Mit tehetünk a közönséges spárgabogár ellen?
A közönséges spárgabogár az egyik legjelentősebb, de talán legszebb kártevője a spárgának. Ellenségétől a spárgadarázstól pont a növényvédő szerek mentik meg. 

A spárga ellensége a spárgabogár, míg a spárgabogár ellensége a spárgadarázs.

A bogár lárvája spárgával táplálkozik, míg a darázs lárvája a bogárban fejlődik. A parazita darázs (Tetrastichus asparagi) eleve a bogár tojásaival táplálkozik, majd petéit a spárgabogár lárváiba rakja. A bogár-lárvában fejlődő darázslárva néhány hét alatt fejlődik ki. A tojások és a lárvák elpusztításával a darázs megtizedelheti a spárgabogár populációját. Ugyanakkor a spárga vegyszeres növényvédelme nem tesz jót a darázsnak sem.

Károsító rokonság

A spárga egyik fő károsítója tehát a közönséges spárgabogár (Crioceris asparagi). A spárgabogár a Levélbogarak családjába (Chrysomelidae) tartozik. Hazánkban a Crioceris nemzetségből 7 faj honos.

A liliombogáron (Crioceris merdigera) kívül a tizenkétpettyes spárgabogár (Crioceris duodecimpunctata), a tizennégypettyes spárgabogár (Crioceris quatuordecimpunctata), és az ötpettyes spárgabogár (Crioceris quinquepunctata) terjedt el.

spargabogar_nasz

Fekete alapon sárga foltos a spárgabogár

A közönséges spárgabogár teste kb. 6 mm-es, kékesfekete szárnyfedőin 3-3 sárgásfehér folt található. A szárnyfedők széle és a torpajzsa piros színű. Lábai feketék. A tojások 2 mm hosszúak, sötét színűek, függőlegesen állnak, egy pontjuknál fogva rögzítve a spárga szárán. A lárva kb. 7 mm hosszú, szürkés színű, hasi oldalán fekete pontok láthatók.

Európában elterjedt a spárgabogár

Közép- és Dél-Európában általános, északon csak Dániában és Dél-Svédországban jelenik meg. Időnként a brit szigeteken is megtalálható. Eredetileg Európából származik, de már Kanadába, az USA-ba és Ázsiába is behurcolták.

Évente két nemzedék spárgabogár fejlődik

Évente két nemzedéke fejlődik: tavasszal és nyár végén. A felnőtt egyedek telelnek át a talajban vagy korhadó növényi részek alatt. Tavasszal helyezik tojásaikat a spárga szárára, ezekből fejlődnek ki az első nemzedék egyedei. A második nemzedék augusztusban jelenik meg. A tojások kifejlődése 3-8 napig tart, a lárvák 15-20 napig fejlődnek. Ezalatt a spárga különböző részeit rágják. Álcázásként pedig, ürülékkel vonják be testüket. Amikor befejeződött a fejlődése, lemászik a spárga szárán a talajba és ott bebábozódik.

A lárvák rágják a spárgát

A lárva okozza a legnagyobb gondot, ami az összes zöld részét a spárgának megrágja, ezzel csökkent, vagy teljesen meg is gátolja a növény fotoszintézisét.

Megelőzés visszavágással

A következő nemzedék kifejlődését megelőzhetjük a spárganövény visszavágásával. Nyár végén és ősszel a talaj szintje alatt messük vissza a spárgát egy hosszúnyelű ollóval vagy éles ásóval. A föld fölé nyúló levágott szárakat égessük el!

A spárgabogár elleni védekezés felszívódó szerekkel

A spárgabogár ellen különböző felszívódó növényvédő szerekkel védekezhetünk pl. Dithane, Captan, Topsin, Decis.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Alokáziám levelein a képen látható sárga-barna foltok jelentkeztek. . .

Alocasia gombabetegségei nem határozhatók könnyen. Erre felszívódó gombaölőszert javaslok. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Hortenzia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.