-
Áru összekészítő
-
Ajánlatíró
-
Számviteli ügyintéző
-
Gyógytornász szakápoló
-
Segédmunkás
-
NEHÉZGÉPKEZELŐT KERESÜNK
-
Kertész, fűkaszás, betanított kertész
-
Senior Engineering Manager
2023. 05. 28
-
Servicedesk, L1 Szintű Munkatárs
2023. 05. 26
-
Lakatos-gépszerelő
2023. 05. 28
-
Catering Rendezvény Manager
2023. 05. 28
-
Lakatos / hegesztő
2023. 05. 28
-
Senior Engineering Manager
2023. 05. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

Szeptemberben érdemes még paprika, padlizsán és különböző paradicsomos krémeket készítenünk télire. Lássuk, hogyan készül a pirosarany házilag!
Sós paprikakrém, azaz pirosarany készítése házilag
Hozzávalók
- 2 kg pritamin paprika (nettó)
- 1 kg kápia paprika (nettó)
- 5 db magyar csípős paprika (elhagyható, ha nem szeretnénk csípősen készíteni).
- tengeri só (kilónként 20-25 dkg)
Elkészítés:
A paprikákat mossuk át, majd csumázzuk ki. A magokat és a fehér hártyáját is távolítsuk el, majd vágjuk kisebb darabokra. Húsdarálón ledaráljuk majd tegyük egy megfelelő méretű fazékba adjuk hozzá a sót. Összekeverjük és másnap reggelig (addigra a só elolvad benne) hűvös helyre tesszük. Reggel kifőzött tiszta üvegekbe töltjük és a tiszta, új fedőt légmentesen rázárjuk.
Nem kell külön tartósítószer, a só elvégzi a dolgát.

Mikor érdemes elkészítenünk - ebben segít a táblázat, amely a paprika árányak alakulását mutatja 3 szezonban:

Pritamin paprika ára 2020-ban:
A Nagybani piacokon 500-700 Ft/kg áron kínálják, míg a fogyasztói piacokon Szegeden 850 Ft/kg, a budapesti Fehérvári úti piacon 980 Ft-ot kértek kilójáért. (Forrás: NAIK AKI 39. heti piaci felmérés)
Miért együnk pritamin paprikát?
A pritamin vagy köznapi nevén paradicsompaprika különleges paprikatípus, igazi zöldséghungarikum. Szent-Györgyi Albert ilyen paprikából izolálta a C-vitamint. Nem véletlenül!
Lapos, kerekded, gerezdes alakját nem kell bemutatni. Éretlenül fényes sötétzöld, az érés során sötétzöldből fokozatosan pirosra színeződik: először foltokban jelenik meg a pír, majd a teljes felület sötétpirossá válik. Azt azonban kevesebben tudják, hogy tápanyagokban, színanyagokban és C-vitaminban az egyik leggazdagabb paprikatípus (ennél csak a nálunk még kevéssé elterjedt kápia paprika C-vitamin tartalma a magasabb). Magas cukortartalma, speciális ízanyagai miatt nagyon kedvelt mind frissen fogyasztva, mind feldolgozva.
