3 tipp a termények tárolásához
Amint eljön a betakarítás fő szezonja, amikor a kert sokféle terménnyel hálálja meg gazdájának gondoskodását, már kell hogy legyen elképzelésünk arról, mit hogyan tárolunk télire. Lássuk, hogyan érdemes tárolni a burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát! 

1. A burgonya tárolása


Először ásóval kifordítjuk a földben levő gumókat és napon egy-két óra hosszan szikkasztjuk azokat. Fontos, hogy hosszú ideig ne feküdjenek a napon, mert akkor a héj alatt zöld réteg alakul ki, amely solanin nevű vegyületet tartalmaz; ez a gumó húsát keserűvé teszi és nagyobb mennyiségben elfogyasztva mérgező is lehet! A felszedett gumók közül kiválogatjuk az aprókat, amelyek- feltéve, hogy egészségesek- szolgáltatják a jövő évi vetőgumót. A közepes tömegű gumók tárolhatók a leghosszabb ideig. A vágott, megrágott, beteg, rothadt gumókat ki kell válogatni, mert a tárolóban gyorsan romlanak, sőt megfertőzik a velük érintkező, egészséges gumókat is!

A burgonyát sötét, hűvös, de feltétlenül fagymentes helyen kell tárolni, ládákba rakva vagy halomba ömlesztve. Erre a célra a legjobb a pince, de tárolhatunk burgonyát jól zárható kamrában, sőt a vízóra aknájában is.

 

kamra

 

2. A vöröshagyma tárolása


A másik, fontos, szinte mindennap szükséges konyhai alapanyag a vöröshagyma, amelyet ugyancsak most kell betakarítani. Manapság sokféle hagyma (fehér, lila, sonka, gyöngy, stb.) van a termelésben, de téli tárolásra a legjobb a dughagymáról termelt, nagy szárazanyag-tartalmú, Makói típusú vöröshagyma. A hagyma akkor mondható érettnek, ha a szára elhervadt, könnyen lecsavarható, a hagyma nyaka bezárult és a felső, ún. páncéllevelei papírszerűen vékonyak és törékenyek lesznek. A sérült és a beteg hagymákat azonnal fel kell dolgozni.

Az egészséges hagymák tartós tárolására a legalkalmasabb a szellős, száraz levegőjű padlás, ahol a hagymákat egy rétegben terítjük le. A fagy a hagymának nem árt, de a fagyott hagymát nem szabad mozgatni, illetve, ha használunk belőle, akkor minél előbb fel kell dolgozni!

 

3. A fokhagyma tárolása


A fokhagymát füzérbe vagy csokorba kötve és felaggatva tárolhatjuk a kamrában, fészerben vagy a padláson. Meleg konyhában a fejek könnyen romlanak, száraz helyen pedig teljesen kiszáradnak. A póréhagyma tárolása nem okoz gondot, hiszen ez teljesen fagyálló, kinn maradhat a szabadban, a termőhelyén, és csak annyit kell belőle felszedni, amit rövid időn belül a család el is fogyaszt.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

10-12 szilvafám vírusos, ki kell vágnom őket?

Sajnos a vírusok ellen sem az emberek, sem a növények estében nincsen gyógyítási lehetőség

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.