-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Hentes! segédmunkás! betanított munkás!
-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
Gépjárművezető ('B+E' / 'C+E') munkatárs
-
Autóalkatrész értékesítő
-
Bolti Eladó
-
Targoncavezető (CE) targoncával
2024. 10. 08
-
Front Office Coordinator
2024. 10. 10
-
Automation and Client Reporting Intern
2024. 10. 11
-
Pénzügyi Adminisztrációs Elemző
2024. 10. 11
-
Részmunkaidős targoncavezető
2024. 10. 11
-
Targoncavezető
2024. 10. 11
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
1. A burgonya tárolása
Először ásóval kifordítjuk a földben levő gumókat és napon egy-két óra hosszan szikkasztjuk azokat. Fontos, hogy hosszú ideig ne feküdjenek a napon, mert akkor a héj alatt zöld réteg alakul ki, amely solanin nevű vegyületet tartalmaz; ez a gumó húsát keserűvé teszi és nagyobb mennyiségben elfogyasztva mérgező is lehet! A felszedett gumók közül kiválogatjuk az aprókat, amelyek- feltéve, hogy egészségesek- szolgáltatják a jövő évi vetőgumót. A közepes tömegű gumók tárolhatók a leghosszabb ideig. A vágott, megrágott, beteg, rothadt gumókat ki kell válogatni, mert a tárolóban gyorsan romlanak, sőt megfertőzik a velük érintkező, egészséges gumókat is!
A burgonyát sötét, hűvös, de feltétlenül fagymentes helyen kell tárolni, ládákba rakva vagy halomba ömlesztve. Erre a célra a legjobb a pince, de tárolhatunk burgonyát jól zárható kamrában, sőt a vízóra aknájában is.
2. A vöröshagyma tárolása
A másik, fontos, szinte mindennap szükséges konyhai alapanyag a vöröshagyma, amelyet ugyancsak most kell betakarítani. Manapság sokféle hagyma (fehér, lila, sonka, gyöngy, stb.) van a termelésben, de téli tárolásra a legjobb a dughagymáról termelt, nagy szárazanyag-tartalmú, Makói típusú vöröshagyma. A hagyma akkor mondható érettnek, ha a szára elhervadt, könnyen lecsavarható, a hagyma nyaka bezárult és a felső, ún. páncéllevelei papírszerűen vékonyak és törékenyek lesznek. A sérült és a beteg hagymákat azonnal fel kell dolgozni.
Az egészséges hagymák tartós tárolására a legalkalmasabb a szellős, száraz levegőjű padlás, ahol a hagymákat egy rétegben terítjük le. A fagy a hagymának nem árt, de a fagyott hagymát nem szabad mozgatni, illetve, ha használunk belőle, akkor minél előbb fel kell dolgozni!
3. A fokhagyma tárolása
A fokhagymát füzérbe vagy csokorba kötve és felaggatva tárolhatjuk a kamrában, fészerben vagy a padláson. Meleg konyhában a fejek könnyen romlanak, száraz helyen pedig teljesen kiszáradnak. A póréhagyma tárolása nem okoz gondot, hiszen ez teljesen fagyálló, kinn maradhat a szabadban, a termőhelyén, és csak annyit kell belőle felszedni, amit rövid időn belül a család el is fogyaszt.