Almafák ritkítása, ifjítása
Ha korosodni kezd a gyümölcsfánk, mindenképpen szükség van a ritkító metszésre. Gyakori eset, hogy ilyenkor olyan idősebb fákkal van dolgunk, amelyeknek fiatal korukban helyesen kialakították ugyan a koronáját, de az utóbbi években elmaradtak a kiigazító metszések.

Hogyan ifjíthatjuk meg almafánkat?

 

A korona ilyenkor ápolatlan benyomást kelt, az ágak elsűrűsödnek, a korona belső részében pedig a fényhiányos környezetben már alig képződnek termőrészek. A felkopaszodás kezdeti jelei is látszanak. Mielőtt nekiállunk a fűrészelésnek és a metszésnek, gondoljuk át, hogyan kell kinéznie a jövőben a fának.

 

Ritkítás két lépésben

  1. Első lépésben döntsük el, melyik ágrészeket szeretnénk a továbbiakban is megtartani. Nézzük meg, melyik vázágakat kell jelentősen megkurtítanunk, hogy visszanyerje a korona az egyensúlyát? Hol kell esetleg a sudárral versengő ágakat eltávolítani?
  2. Második lépésben vegyük ki az erőteljesen felfelé törő; a korona belseje felé növő; ill. az egymáshoz túlságosan közel nőtt ágakat. Ha ezzel végeztünk, méterről méterre haladva ritkítsuk meg a fennmaradt koronarészeket. A ritkítás mértékét attól tegyük függővé, mennyi termőrészt látunk. Mindig tartsuk szem előtt, hogy elegendő fénynek kell jutnia a korona belsejébe!

 

metszes-ritkitas
Idősebb almafa ifjító metszése, az eltávolított részek halványan láthatók

 

Ifjító metszés


Nem szabad összekeverni az ifjító metszést a ritkítóval. Az ifjító metszéssel jelentős mennyiséget elveszünk az öreg fák koronájából, és akkor van rá szükség, ha már alig hoz új hajtásokat a fa, egyúttal elkezd felkopaszodni, a termései pedig elaprósodnak. Az ifjító metszéssel új hajtások nevelésére késztetjük a gyümölcsfákat; egy-két éven belül pedig a gyümölcsök minősége is észrevehetően javul. Mielőtt nekilátunk a tényleges ifjításnak, meg kell ritkítanunk a teljes koronát, hogy legyen elég helyünk a munkavégzéshez. Legelőször is a leendő fa magasságát kell eldöntenünk, mert ez befolyásolja az összes további műveletet.

Keressünk ki egy közel vízszintes ágat a kívánt magasság körül, és afölött vágjuk vissza a sudarat. Ezután következik a klasszikus értelemben vett ifjítás: az időközben elágazott vázágakon válasszuk ki azt az irányt, amelyet előnyösebbnek tartunk; és a többi ágrészt távolítsuk el. A vázágak végét is le kell vágni, a már megismert szabály szerint: a sudár leendő csúcsát és a vázágak csúcsait összekötő háromszög felső szöge 120°-os legyen. Tovább serkenthetjük a termőrészek kinevelését, ha emellett még az öreg, nem termő ágrészeket és a többi, zavaró ágat is eltávolítjuk.

 

ifjitas-ritkitas
Famagasság-csökkentéssel is járó ifjító metszés.
(Az eltávolítandó koronarészek kékkel jelölve.)

 

Mivel szinte az összes felsorolt intézkedés nagy sebfelületekkel jár, ezért mindenképpen tanácsos a sebkezelés. Használjunk gombaölő szert tartalmazó sebkezelő készítményt.

 

Ifjítás, lépésről lépésre

  • Mérjük fel a fa termetét, ágrendszerét, alakját.
  • Nagy vonalakban tervezzük meg a metszést.
  • Döntsük el, milyen magas legyen a fa, és ezt tartsuk szem előtt minden munkálatnál.
  • A metszési sebeket gombaölő szeres sebkezelővel kenjük be.

gyumolcsfak-metszese


Forrás:
Gyümölcsfák metszése

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ehető-e a vérszilva termése?

A vérszilva sárga vagy piros színű, enyhén savanykás ízű gyümölcsöt terem.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.