Naspolya, berkenye és som
Kevésbé ismert, de feltétlenül házikertekbe való gyümölcsfaj a naspolya, a berkenye és a som is!

Naspolya

A naspolya (Mespilus germanica) rendszertanilag az almatermésűek csoportjába tartozik, így az alma, a birs és a körte rokona. A gyümölcs kis termetű fán vagy tövétől ágas bokron terem, magjai kemények és nehezen csíráznak. Legismertebb fajtái a Nottingham, Holland, és a Házi naspolya. A naspolya télen mennyei vitaminforrás. Termését éretlenül szedjük le az első fagyok bekövetkezte előtt, és tároljuk mindaddig, amíg a kocsány felől a gyümölcshús puhulni kezd. Éretten kellemesen fanyar, jellegzetes ízű csemege.

A naspolya nem igényes növény, de érdemes napos, félárnyékos helyre ültetni. A betegségek és a kártevők sem okoznak kárt benne, aminek valószínűleg az az oka, hogy a növény minden része sok csersavat tartalmaz. Fehér virágait viszonylag későn, a májusi fagyok után hozza, ezért a tavaszi fagyoktól nem szenved. A naspolyabokrot nem szabad metszeni, mert virágai a vesszők végén helyezkednek el, ezért minden vessző lemetszése egyben a termést is csökkenti.

 

naspolya

 

Berkenye

A berkenyék közül a madárberkenye, a barkóca berkenye és a házi berkenye gyümölcsét használták egykor, és bár nem túl ismertek, de még ma is. A házi berkenye / fojtós vagy kerti berkenye (Sorbus domestica) termése a legnagyobb, így csak az minősül gyümölcsnek. Gömbös, körte alakú, diónyi, sárga színű, pontozott termései megérve pont úgy szottyadnak mint a naspolya.

A berkenye 12-15 m magas, szabályos, szép alakú fává fejlődik, fehér virágai májusban sátorozó fürtökben díszítik a kertet.

 

berkenye

 

Som

Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, tél végi sárga virágdísze miatt. Pedig a som (Cornus mas) igen értékes gyümölcsöt is terem. Gyümölcse sok C-vitamint, cukrot (fruktózt és glükózt), almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.

Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő. A som tősarjról is szaporítható, de magról is felnevelhető, ekkor a magját egy évig rétegezni kell, mert igen nehezen csírázik. A sombokor alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítást.

 

som

Megosztás

Édenkertész válaszol

Császárfám gyökere nyomja fel a talajt. . .

Sajnos van rá esély, hogy a járdában némi kárt tesz idővel. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Április elsején

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.