5
Naspolya, berkenye és som
Kevésbé ismert, de feltétlenül házikertekbe való gyümölcsfaj a naspolya, a berkenye és a som is!

Naspolya

A naspolya (Mespilus germanica) rendszertanilag az almatermésűek csoportjába tartozik, így az alma, a birs és a körte rokona. A gyümölcs kis termetű fán vagy tövétől ágas bokron terem, magjai kemények és nehezen csíráznak. Legismertebb fajtái a Nottingham, Holland, és a Házi naspolya. A naspolya télen mennyei vitaminforrás. Termését éretlenül szedjük le az első fagyok bekövetkezte előtt, és tároljuk mindaddig, amíg a kocsány felől a gyümölcshús puhulni kezd. Éretten kellemesen fanyar, jellegzetes ízű csemege.

A naspolya nem igényes növény, de érdemes napos, félárnyékos helyre ültetni. A betegségek és a kártevők sem okoznak kárt benne, aminek valószínűleg az az oka, hogy a növény minden része sok csersavat tartalmaz. Fehér virágait viszonylag későn, a májusi fagyok után hozza, ezért a tavaszi fagyoktól nem szenved. A naspolyabokrot nem szabad metszeni, mert virágai a vesszők végén helyezkednek el, ezért minden vessző lemetszése egyben a termést is csökkenti.

 

naspolya

 

Berkenye

A berkenyék közül a madárberkenye, a barkóca berkenye és a házi berkenye gyümölcsét használták egykor, és bár nem túl ismertek, de még ma is. A házi berkenye / fojtós vagy kerti berkenye (Sorbus domestica) termése a legnagyobb, így csak az minősül gyümölcsnek. Gömbös, körte alakú, diónyi, sárga színű, pontozott termései megérve pont úgy szottyadnak mint a naspolya.

A berkenye 12-15 m magas, szabályos, szép alakú fává fejlődik, fehér virágai májusban sátorozó fürtökben díszítik a kertet.

 

berkenye

 

Som

Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, tél végi sárga virágdísze miatt. Pedig a som (Cornus mas) igen értékes gyümölcsöt is terem. Gyümölcse sok C-vitamint, cukrot (fruktózt és glükózt), almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.

Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő. A som tősarjról is szaporítható, de magról is felnevelhető, ekkor a magját egy évig rétegezni kell, mert igen nehezen csírázik. A sombokor alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítást.

 

som
értékelés