Nyaraljunk-e állatunkkal?
Hurrá, nyaralunk! De kire bízzuk kedvencünket? Ha magunkkal nem vihetjük, akkor vagy állatpanzióra, vagy barátunkra bízzuk, hogy viselje gondját. 

Utazzon vagy ne utazzon velünk az állat?

A szállodák, üdülők és éttermek egy részében fogadják a betérő vendégek állatait is. Sok helyre azonban háziállatok nem tehetik be mancsukat. Érdemes előre érdeklődnünk, hogy már a nyaralás helyének megválasztásakor figyelembe vehessük háziállataink érdekeit is.

Tipp: ha le akarjuk rázni az utazási ajánlatokkal nyomuló ügynököt, elég megemlítenünk, hogy kizárólag három kutyánkkal együtt vagyunk hajlandók nyaralni indulni. Átlépheti a határt? A legtöbb háziállatot csak engedéllyel szállíthatjuk külföldre. Az elbírálás országoktól és állatoktól függ: érdeklődjünk a Külügyminisztérium ügyfélszolgálatán.

 

kutya-napozik-tengerpart
Gondoljuk végik, hogy megéri-e magunkkal vinni kedvencünket?

 

A kutyánk a legtöbb országba csak egészségügyi bizonyítvánnyal léphet be: ezt az igazolást állatorvosok állíthatják ki. Van, ahol hatósági állatorvosi igazolást, vagy oltási könyvet is kérnek a határátlépéshez. Előfordul, hogy több hónapos, karanténban történő megfigyeléshez kötik az állatok beutazását, így le kell mondanunk arról, hogy magunkkal vigyük kedvencünket a nyaralásra. Ha magunkkal visszük az állatot, mindenképp lássuk el valamilyen azonosító-jellel, például a nyakába akasztott adatlappal, amelyen szerepel a nevünk és telefonszámunk. Ha mégis elveszne jószágunk, azonnal kezdjünk el kérdezősködni, ragasszunk ki felhívásokat az eltűnés helyszínén.

 

Panzióra vagy barátunkra bízzuk?

kutya-profilkep

Sok állatpanzió van az országban, amely szakszerűen gondoskodik a rá bízott házikedvencekről, míg a család nyaral. Az állatok lelkét azonban valószínűleg megfekszi az idegen környezet, a szeretett emberek hiánya. Így néha jobban járunk, ha megbízható ismerősünkre bízzuk jószágunkat. Az állattal való teendőket, a gondozás alapszabályait ne sajnáljuk pontról pontra leírni, és a kijelölt ismerősnek odaadni. Lehetőleg vegyük meg az állat eledelét és a tartásához szükséges egyéb dolgokat előre, hogy azzal már ne terheljük ismerősünket. Hagyjuk meg az állatorvos és a magunk elérhetőségét, szükséghelyzetekre. Sokféle állat rövid "használati utasítását" olvashatjuk a Háziállat portál oldalain: ne essünk kétségbe, ha barátaink velünk akarják őriztetni kedvenceiket.

Hogyan válasszunk panziót kedvencünknek?

értékelés