Nyaraljunk-e állatunkkal?
Hurrá, nyaralunk! De kire bízzuk kedvencünket? Ha magunkkal nem vihetjük, akkor vagy állatpanzióra, vagy barátunkra bízzuk, hogy viselje gondját. 

Utazzon vagy ne utazzon velünk az állat?

A szállodák, üdülők és éttermek egy részében fogadják a betérő vendégek állatait is. Sok helyre azonban háziállatok nem tehetik be mancsukat. Érdemes előre érdeklődnünk, hogy már a nyaralás helyének megválasztásakor figyelembe vehessük háziállataink érdekeit is.

Tipp: ha le akarjuk rázni az utazási ajánlatokkal nyomuló ügynököt, elég megemlítenünk, hogy kizárólag három kutyánkkal együtt vagyunk hajlandók nyaralni indulni. Átlépheti a határt? A legtöbb háziállatot csak engedéllyel szállíthatjuk külföldre. Az elbírálás országoktól és állatoktól függ: érdeklődjünk a Külügyminisztérium ügyfélszolgálatán.

 

kutya-napozik-tengerpart
Gondoljuk végik, hogy megéri-e magunkkal vinni kedvencünket?

 

A kutyánk a legtöbb országba csak egészségügyi bizonyítvánnyal léphet be: ezt az igazolást állatorvosok állíthatják ki. Van, ahol hatósági állatorvosi igazolást, vagy oltási könyvet is kérnek a határátlépéshez. Előfordul, hogy több hónapos, karanténban történő megfigyeléshez kötik az állatok beutazását, így le kell mondanunk arról, hogy magunkkal vigyük kedvencünket a nyaralásra. Ha magunkkal visszük az állatot, mindenképp lássuk el valamilyen azonosító-jellel, például a nyakába akasztott adatlappal, amelyen szerepel a nevünk és telefonszámunk. Ha mégis elveszne jószágunk, azonnal kezdjünk el kérdezősködni, ragasszunk ki felhívásokat az eltűnés helyszínén.

 

Panzióra vagy barátunkra bízzuk?

kutya-profilkep

Sok állatpanzió van az országban, amely szakszerűen gondoskodik a rá bízott házikedvencekről, míg a család nyaral. Az állatok lelkét azonban valószínűleg megfekszi az idegen környezet, a szeretett emberek hiánya. Így néha jobban járunk, ha megbízható ismerősünkre bízzuk jószágunkat. Az állattal való teendőket, a gondozás alapszabályait ne sajnáljuk pontról pontra leírni, és a kijelölt ismerősnek odaadni. Lehetőleg vegyük meg az állat eledelét és a tartásához szükséges egyéb dolgokat előre, hogy azzal már ne terheljük ismerősünket. Hagyjuk meg az állatorvos és a magunk elérhetőségét, szükséghelyzetekre. Sokféle állat rövid "használati utasítását" olvashatjuk a Háziállat portál oldalain: ne essünk kétségbe, ha barátaink velünk akarják őriztetni kedvenceiket.

Hogyan válasszunk panziót kedvencünknek?

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Hogyan kell leválasztani lepkeorchideán szárán fejlődő kis növénykét?

Meg kell várni, amíg a gyökerek megnőnek kb. 5-8 cm hosszúra. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.