Mi a téli szarvasgomba érdekessége?
A szarvasgomba ára a gyémántéval vetekszik, különleges ételek szinte elképzelhetetlenek nélküle. Magyarországon is egyre népszerűbb. Ezt bizonyította a téli szarvasgomba ünnepe is, amit nemrég a Gödöllői Királyi Kastély és a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület rendezett.

Mindenki hallott róla. Tudjuk, hogy ritka csemege, hogy disznókkal, kutyákkal keresik, majd kiássák. A föld alatt él és fekete, ezért régen az ördöghöz tartozónak hitték, és csalással, hamissággal hozták kapcsolatba. Mondják, hogy a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre (innen a régi magyar neve: gímgomba), és az emberek közt is becses szerelmi ajándéknak számít. Ízletes és ritka, tehát drága, és előkelő: jól mutat a menükártyán, az étlapon, de főleg egy szelet libamájon.

 

téli szarvasgomba

 

A téli szarvasgomba (Tuber brumale) ízében és illatanyagában nagyon hasonlít a francia szarvasgombához, amit sokkal jobban ismernek az emberek - világosít fel Ács Adél, a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület elnökségi tagja. - Kár, hogy a téli szarvasgombát nem ismerjük annyira, pedig megérdemli a figyelmet.

A Magyarországon fellelhető fekete szarvasgombafajok közül a téli szarvasgomba a legfinomabb. Hogy a legfinomabb-e, arra nem derült fény, de hogy finom, arról mindenki személyesen meggyőződhetett, hiszen kóstolni is lehetett. - A Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület azon dolgozik, hogy az emberek megismerjék a magyar szarvasgombát. Ugyanis itt van, a miénk, jogunk van hozzá.

 

téli szarvasgomba

 

Magyarország egykor a szarvasgomba nagyhatalmak közé tartozott!


Időközben sajnos ezt a rangunkat elveszítettük. Jó lenne visszakapni. Érdemes megismerni ezt a gombát, mert igazi gasztronómiai élményt nyújt. Akit nemcsak a gasztronómia érdekelt, az a gomba termesztéséről is kaphatott információt, hiszen a szarvasgombát termeszteni is lehet. Egész nap szakmai előadások és filmvetítések is zajlottak. Vendégként a Netgombász Egyesület is bemutatkozott, náluk nagyon finom, savanyított erdei gombát lehetett kóstolni.

 

A savanyított gomba:


Ecetes páclével készült, fűszerekkel, rozmaringgal, babérlevéllel, korianderrel, mustármaggal. Szabadon lehet variálni a fűszereket. Van, amiben csak egyféle gomba van. De készíthetjük 6-8 gombából is, amikor a csiperkétől a lila pereszkén át mindenféle gombát használhatunk.


A savanyított gomba elkészítése egyszerű:
ecetes lében főzzük meg, majd üvegbe kerül, a tetejére olajat öntünk, és a biztonság kedvéért dunsztoljuk. Amikor kibontottuk hűtőbe kell tenni, de néhány napig még fogyasztható.

A rendezvényen a gombakereső kutyák munkájával is megismerkedhettek a résztvevők. Számukra a félméteres hó sem volt akadály, hogy megtalálják az elrejtett gombákat.

Szerző:

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Kihajtáskor a szilfánk évek óta a mellékelt fotón látható beteg leveleket hozza. . .

A szil zacskós gubacstetű (Tetraneura ulmi) a tettes.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Ígéret

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.