-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Hideghívó
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Állásajánlat, gépkezelő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
közjegyzőhelyettes
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Értékesítő - Megemelt bérrel (Mezőtúr )
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Első eladó
2024. 07. 27
-
Sportpálya-karbantartó
2024. 07. 27
-
Ingatlanfejlesztési menedzser
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Mi a téli szarvasgomba érdekessége?](https://www.edenkert.hu/termeszet/2859/kiskep/a-szarvasgomba-tuber-brumale.jpg)
Mindenki hallott róla. Tudjuk, hogy ritka csemege, hogy disznókkal, kutyákkal keresik, majd kiássák. A föld alatt él és fekete, ezért régen az ördöghöz tartozónak hitték, és csalással, hamissággal hozták kapcsolatba. Mondják, hogy a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre (innen a régi magyar neve: gímgomba), és az emberek közt is becses szerelmi ajándéknak számít. Ízletes és ritka, tehát drága, és előkelő: jól mutat a menükártyán, az étlapon, de főleg egy szelet libamájon.
![]() |
A téli szarvasgomba (Tuber brumale) ízében és illatanyagában nagyon hasonlít a francia szarvasgombához, amit sokkal jobban ismernek az emberek - világosít fel Ács Adél, a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület elnökségi tagja. - Kár, hogy a téli szarvasgombát nem ismerjük annyira, pedig megérdemli a figyelmet.
A Magyarországon fellelhető fekete szarvasgombafajok közül a téli szarvasgomba a legfinomabb. Hogy a legfinomabb-e, arra nem derült fény, de hogy finom, arról mindenki személyesen meggyőződhetett, hiszen kóstolni is lehetett. - A Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület azon dolgozik, hogy az emberek megismerjék a magyar szarvasgombát. Ugyanis itt van, a miénk, jogunk van hozzá.
![]() |
Magyarország egykor a szarvasgomba nagyhatalmak közé tartozott!
Időközben sajnos ezt a rangunkat elveszítettük. Jó lenne visszakapni. Érdemes megismerni ezt a gombát, mert igazi gasztronómiai élményt nyújt. Akit nemcsak a gasztronómia érdekelt, az a gomba termesztéséről is kaphatott információt, hiszen a szarvasgombát termeszteni is lehet. Egész nap szakmai előadások és filmvetítések is zajlottak. Vendégként a Netgombász Egyesület is bemutatkozott, náluk nagyon finom, savanyított erdei gombát lehetett kóstolni.
A savanyított gomba:
Ecetes páclével készült, fűszerekkel, rozmaringgal, babérlevéllel, korianderrel, mustármaggal. Szabadon lehet variálni a fűszereket. Van, amiben csak egyféle gomba van. De készíthetjük 6-8 gombából is, amikor a csiperkétől a lila pereszkén át mindenféle gombát használhatunk.
A savanyított gomba elkészítése egyszerű: ecetes lében főzzük meg, majd üvegbe kerül, a tetejére olajat öntünk, és a biztonság kedvéért dunsztoljuk. Amikor kibontottuk hűtőbe kell tenni, de néhány napig még fogyasztható.
A rendezvényen a gombakereső kutyák munkájával is megismerkedhettek a résztvevők. Számukra a félméteres hó sem volt akadály, hogy megtalálják az elrejtett gombákat.