Miért jó a borturizmus?
Pincelátogatással egybekötött borkóstolás, bormúzeumok, szüret és szüreti mulatság, borárverések, borfesztiválok: ezt kínálják a borutak az egyre nagyobb számban érdeklődő borturistáknak.

A BORTURIZMUS
A borturizmus a bor készítésének bemutatására és fogyasztására alapozott szabadidős tevékenység.

A résztvevők által bejárt borutak olyan útvonalakat foglalnak magukba, amelyeken végighaladva felkereshetők a borvidék jelentősebb települései. Az állomásokon különböző programok várják az érdeklődőket; például pincelátogatással egybekötött borkóstolás, bormúzeumok (vinotékák), szüret és szüreti mulatság, borárverések, borfesztiválok. Kiegészítő programként a városnézés, kirándulás, lovaglás, túrázás ajánlható.

A BORTURIZMUS
A borutaknak többféle csoportja létezik.

Lehetnek szervezettek vagy egyéniek. Lehetnek rövidek, egy hétvégére szólóak, vagy akár egyhetesek is. A borutak általában nem a szakembereknek szólnak, hanem egy a borhoz kevéssé értő, viszont érdeklődő rétegeknek, a programokat tehát úgy kell megválasztani, hogy az eltérő szintű ismeretekkel rendelkezők számára is érdekesek legyenek. A szakmai borutak is fontos szerepet játszanak. Ezek alkalmával komoly szakmai témákat is fel lehet vetni, mint például a boranalízis vagy a különböző szőlőművelési módok kérdését.

A borturizmus azért speciális termék, mivel a fogyasztó a szolgáltatásokat “csomagban” vásárolja meg. A specialitást több tényező együttese adja.

A BORTURIZMUS
Az legfontosabb tényező a vonzerő, amely már önmagában is összetett dolog, ugyanis több dolog csábítja utazásra a turistákat. Nemcsak maga a bor, hanem az azzal összefüggő dolgok jelentik a vonzerőt: résztvevők kulturális érdeklődését és sportolási vágyait is ki kell elégíteni.

A közlekedés módja szintén sajátos. A gyakori megállások miatt a busz illetve a kerékpár, vagy ha nem túl nagyok a távolságok, a gyaloglás is szóba jöhet.

Az infrastruktúra fejlesztéséhez szálláshelyeket kell kialakítani. A luxusszálló nem mindig szerencsés választás; helyette a családias fogadók vagy kiadó magánházak felelnek meg a célnak. Lényeges a pincék megfelelő állapota, az utak megléte, járhatósága.

A vendégek kulturális igényeinek kielégítésére a borkultúrán kívül a helyi népszokásokat, népviseletet is célszerű bemutatni.

Vásárlási lehetőséget is érdemes teremteni. Az ide látogató szívesen visz haza emlékbe egy-egy, a vidék borkultúrájához kapcsolódó ajándékot, például bort, képeslapot, makettet, könyvet.

És végül, nagyon fontos a vendégszeretet. A turisták tapasztalni szeretnék a családias, vidéki törődést. A vendégeket be lehet vonni a vidéki életbe, a szüreten vagy kézműves tevékenységekben való aktív részvétellel.

A borturizmus gazdasági hatásai

A turizmus fellendítése bevételt jelent a vállalkozóknak, akik ezt a pénzt visszaforgatva fejleszthetik vállalkozásukat. A borturizmus jó reklámot nyújt a vidék borai számára, fokozza keresletet belföldön és külföldön egyaránt. A növekvő jövedelmek növekvő helyi vásárlóerőt vonnak maguk után. A turizmus sikere ráébreszti a lakosságot arra, hogy érdemes a turizmusba invesztálni.

A borturizmus a következő gazdasági változásokat hozza magával:

  • növeli a szálláshelyek számát
  • bővíti a vendéglátóhelyek kapacitását
  • fejleszti a szolgáltatásokat
  • serkenti a közlekedést
  • fejleszti az infrastruktúrát
  • megindítja a műemlék-védelmet és rekonstrukciót
  • figyelmet fordít a környezetvédelemre

A pozitív hatások mellett számolni kell azonban azzal, hogy a bor iránti kereslet növekedésével az ún. “pancsolt borok” is nagyobb tömegben jelenhetnek meg.

A BORTURIZMUS
Környezeti, infrastrukturális és foglalkoztatási hatások

A turizmus ráébreszti a lakosságot arra, hogy a környezet megóvása igenis fontos, a vendégek szívesebben látogatják a rendezett területeket. A műemlékek védelme, felújítása szintén turistacsalogató. A vendégek bevételi forrást jelentenek a térség számára. A bevételek visszaforgatásával az utak felújítására, csatornaépítésre, szálláshelyek kialakítására is több pénz jut.

Szakirodalmi források szerint egy-egy régió, település turizmusának fejlődése a gazdaság teljes vertikumában új munkahelyek teremtését teszi lehetővé. Nyugat-európai tapasztalat, hogy egy turizmussal kapcsolatos munkahely kialakítása 1-3 további fő foglalkoztatását vonja maga után.

A turizmus fejlődésével a vendéglátó-ipari egységekben és a szálláshelyeken nő a szakképzett munkaerő iránt kereslet. Ugyanakkor nőhet a feketén foglalkoztatottak száma is, bár mivel a borturizmus nem szezonális, ez a veszély kisebb.

A turizmus fellendítése csökkenti a falvak elnéptelenedését is.

Mivel ez a turisztikai ág kifejezetten a falvakhoz kötött, a lakhelyükön ad megélhetési lehetőséget az embereknek, kevesebben költöznek munka reményében a városokba.

 

értékelés