Miért jó a borturizmus?
Pincelátogatással egybekötött borkóstolás, bormúzeumok, szüret és szüreti mulatság, borárverések, borfesztiválok: ezt kínálják a borutak az egyre nagyobb számban érdeklődő borturistáknak.

A BORTURIZMUS
A borturizmus a bor készítésének bemutatására és fogyasztására alapozott szabadidős tevékenység.

A résztvevők által bejárt borutak olyan útvonalakat foglalnak magukba, amelyeken végighaladva felkereshetők a borvidék jelentősebb települései. Az állomásokon különböző programok várják az érdeklődőket; például pincelátogatással egybekötött borkóstolás, bormúzeumok (vinotékák), szüret és szüreti mulatság, borárverések, borfesztiválok. Kiegészítő programként a városnézés, kirándulás, lovaglás, túrázás ajánlható.

A BORTURIZMUS
A borutaknak többféle csoportja létezik.

Lehetnek szervezettek vagy egyéniek. Lehetnek rövidek, egy hétvégére szólóak, vagy akár egyhetesek is. A borutak általában nem a szakembereknek szólnak, hanem egy a borhoz kevéssé értő, viszont érdeklődő rétegeknek, a programokat tehát úgy kell megválasztani, hogy az eltérő szintű ismeretekkel rendelkezők számára is érdekesek legyenek. A szakmai borutak is fontos szerepet játszanak. Ezek alkalmával komoly szakmai témákat is fel lehet vetni, mint például a boranalízis vagy a különböző szőlőművelési módok kérdését.

A borturizmus azért speciális termék, mivel a fogyasztó a szolgáltatásokat “csomagban” vásárolja meg. A specialitást több tényező együttese adja.

A BORTURIZMUS
Az legfontosabb tényező a vonzerő, amely már önmagában is összetett dolog, ugyanis több dolog csábítja utazásra a turistákat. Nemcsak maga a bor, hanem az azzal összefüggő dolgok jelentik a vonzerőt: résztvevők kulturális érdeklődését és sportolási vágyait is ki kell elégíteni.

A közlekedés módja szintén sajátos. A gyakori megállások miatt a busz illetve a kerékpár, vagy ha nem túl nagyok a távolságok, a gyaloglás is szóba jöhet.

Az infrastruktúra fejlesztéséhez szálláshelyeket kell kialakítani. A luxusszálló nem mindig szerencsés választás; helyette a családias fogadók vagy kiadó magánházak felelnek meg a célnak. Lényeges a pincék megfelelő állapota, az utak megléte, járhatósága.

A vendégek kulturális igényeinek kielégítésére a borkultúrán kívül a helyi népszokásokat, népviseletet is célszerű bemutatni.

Vásárlási lehetőséget is érdemes teremteni. Az ide látogató szívesen visz haza emlékbe egy-egy, a vidék borkultúrájához kapcsolódó ajándékot, például bort, képeslapot, makettet, könyvet.

És végül, nagyon fontos a vendégszeretet. A turisták tapasztalni szeretnék a családias, vidéki törődést. A vendégeket be lehet vonni a vidéki életbe, a szüreten vagy kézműves tevékenységekben való aktív részvétellel.

A borturizmus gazdasági hatásai

A turizmus fellendítése bevételt jelent a vállalkozóknak, akik ezt a pénzt visszaforgatva fejleszthetik vállalkozásukat. A borturizmus jó reklámot nyújt a vidék borai számára, fokozza keresletet belföldön és külföldön egyaránt. A növekvő jövedelmek növekvő helyi vásárlóerőt vonnak maguk után. A turizmus sikere ráébreszti a lakosságot arra, hogy érdemes a turizmusba invesztálni.

A borturizmus a következő gazdasági változásokat hozza magával:

  • növeli a szálláshelyek számát
  • bővíti a vendéglátóhelyek kapacitását
  • fejleszti a szolgáltatásokat
  • serkenti a közlekedést
  • fejleszti az infrastruktúrát
  • megindítja a műemlék-védelmet és rekonstrukciót
  • figyelmet fordít a környezetvédelemre

A pozitív hatások mellett számolni kell azonban azzal, hogy a bor iránti kereslet növekedésével az ún. “pancsolt borok” is nagyobb tömegben jelenhetnek meg.

A BORTURIZMUS
Környezeti, infrastrukturális és foglalkoztatási hatások

A turizmus ráébreszti a lakosságot arra, hogy a környezet megóvása igenis fontos, a vendégek szívesebben látogatják a rendezett területeket. A műemlékek védelme, felújítása szintén turistacsalogató. A vendégek bevételi forrást jelentenek a térség számára. A bevételek visszaforgatásával az utak felújítására, csatornaépítésre, szálláshelyek kialakítására is több pénz jut.

Szakirodalmi források szerint egy-egy régió, település turizmusának fejlődése a gazdaság teljes vertikumában új munkahelyek teremtését teszi lehetővé. Nyugat-európai tapasztalat, hogy egy turizmussal kapcsolatos munkahely kialakítása 1-3 további fő foglalkoztatását vonja maga után.

A turizmus fejlődésével a vendéglátó-ipari egységekben és a szálláshelyeken nő a szakképzett munkaerő iránt kereslet. Ugyanakkor nőhet a feketén foglalkoztatottak száma is, bár mivel a borturizmus nem szezonális, ez a veszély kisebb.

A turizmus fellendítése csökkenti a falvak elnéptelenedését is.

Mivel ez a turisztikai ág kifejezetten a falvakhoz kötött, a lakhelyükön ad megélhetési lehetőséget az embereknek, kevesebben költöznek munka reményében a városokba.

 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Hogyan kell télen tárolni a céklát?

A legcélszerűbb pincében, nyirkos homokban eltartani. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

szorgoskodó

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.