Kenyerek háborúja: fehér kontra barna
A legtöbb ember rendszeresen eszik fehér kenyeret. De biztos, hogy ez a legjobb választás egészségünk szempontjából?


Kenyérfajták harca: barnát vagy fehéret?

 

Biztosan mindenki hallotta már, hogy a barna kenyér egészségesebb, mint a fehér, de talán még nem győződtünk meg ennek a ténynek a hitelességéről, és nem váltottunk át barna kenyérre. Jóllehet tudjuk, hogy ránk nézve jobb, sőt az előállítása is jobb a bolygónkra nézve, az átváltás nehéz lehet. Ha még mindig habozunk, most megvizsgálhatjuk, hogy melyek azok a különbségek a két kenyér között, amelyek segíteni fognak felismerni, hogy a váltás a jó megoldás.

Először is, tapasztalhatjuk, hogy a barna kenyér íze, állaga és kinézete is jóval eltér a fehérétől. Ha egész életünkben fehér kenyeret ettünk, akkor nehéz lehet megszokni ezeket a különbségeket, az átállás pedig eléggé kemény lesz. A váltás egyik nagyszerű módja az, ha először egy kevésbé barna kenyeret veszünk, ami korpás lisztből készült. A végén jobban megszeretjük majd a barna kenyeret, mint a fehéret.

 

Miért is egészségesebb a barna kenyér?

 

Jóllehet sokszor hallottuk, hogy a barna kenyér egészségesebb, nem biztos, hogy tudjuk, hogy miért is van ez így. Amikor a fehér kenyeret készítik, a lisztből teljesen eltávolítják a csírát és a korpadarát, pedig épp ezekben van a tápanyag nagy része. Ez azt jelenti, hogy a fehér kenyérben kevesebb niacin, rost, cink, tiamin és egészséges zsír van. A fehér kenyeret a készítés során gyakran fel kell erősíteni, ami azt jelenti, hogy a kenyérbe beleszórják a tápanyagokat. Egy kissé nevetségesnek hangzik, hogy kiveszik belőle a tápanyagot, csak azért, hogy később visszategyék bele, persze átdolgozott formában.

 

Barna-kenyér

 

Miután a lisztből kiveszik a csírát és a korpát, kifehérítik azt. A fehérítést elvégezhetik klór dioxiddal, kálium-bromáttal vagy egyes esetekben benzoil-peroxiddal. Ezek a vegyszerek veszélyesek lehetnek, ennek ellenére ételek készítésére használják őket. Tehát a fehér kenyér fogyasztása nemcsak a pék által beletett vegyszerek miatt nem ajánlott. A liszt finomítása pedig még több energiát használ fel.

Azt is tudnunk kell, hogy jóllehet a barna kenyér barna, nem biztos, hogy korpás lisztből készül. Ahhoz, hogy biztosak legyünk nézzük meg az összetevőket. Az első összetevőnek vagy a korpás lisztnek vagy a teljes kiőrlésű lisztnek kell lennie. Ha azt írják, hogy teljes kiőrlésű liszt vagy javított teljes kiőrlésű liszt, akkor ez ugyanaz a liszt, amiből a fehér kenyeret is készítik. Amikor kenyeret vásárolunk, minél kevesebb összetevője van, annál jobb. Bizonyosodjunk meg róla, hogy korpás liszt van benne. A korpás liszt és a kevés összetevő teszi igazán egészségessé a kenyeret a számunkra és a környezetünkre nézve.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Dinnye palántám összes levele össze van zsugorodva, deformálódott, van, ami meghalt. . .

Nagy baj nincsen még velük, várni kell egy picit. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Eső után

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.