Hogyan készül a juharszirup? - 2. rész
Ebben a részben bemutatjuk a juharszirup készítését lépésről lépésre. Bemutatjuk a folyamatot a fa lecsapolásától kezdve, egészen a főzéséig és tárolásáig.

 

A juharszirup készítésének fortélyai

 

Cikkünkben folytatjuk a juharszirup készítésének megismertetését. Olvasónkat minden egyes szirupkészítési lépéssel megismertetjük.

 

A juharfák lecsapolása


  • Ha több juharfánk van, bizonyosodjunk meg róla, hogy melyikük alkalmas a lecsapolásra. Ideális esetben a fatörzsnek legalább 25 cm vastagnak kell lennie, és a törzset 135 cm magasságban kell meglékelni a földtől. Így a gravitáció is besegít a nedv begyűjtésében, ugyanakkor a lehető legtöbb nedvet tudjuk így begyűjteni.
  • Az 50 cm-nél kisebb átmérőjű törzset csak egyszer szabad meglékelni, az 50 és 60 cm közötti fatörzseken lehet két csap, míg a 60 cm-nél vastagabbakon akár három léket is fúrhatunk egyszerre.
  • Ahhoz, hogy a fatörzset meglékeljük, körülbelül öt cm mélyre be kell fúrnunk a fa törzsébe, attól függően, hogy mekkorák a tölcséreink. Próbáljunk olyan helyen fúrni, ahol semmilyen sérülés nincs a fa kérgén, az előző csapolások hegeitől próbáljunk meg a lehető legtávolabbra fúrni.
  • Minél újabb a fúrófej, annál jobb, mivel így kevesebb forgács gyűlik fel és zárja el a lyukat.
  • Miután megvan a lyuk, rögtön illesszük be a csapot. A tölcsérnek szorosan kell illeszkednie a lyukba.
  • Előnyösebb lehet melegebb napokon végezni a csapolást, nehogy elgörbüljön vagy megrepedjen a fatörzs a lék körül.

 

A juharfa nedvének begyűjtése


Juharfa-nedv-gyűjtése

  • A begyűjtéshez egyszerűen csak akasszunk egy vödröt a tölcsérre és figyeljük, amint az első pár csepp kifolyik a fa törzséből. Ez legtöbbször gyorsan megtörténik, bár először csak pár csepp gyűlik össze. Ezután fedjük le a vödröt és hagyjuk, hogy a nedv tovább csöpögjön bele.
  • A legalkalmasabb időszak a csapolásra az év első hónapjaiban van: január és kora március között. Ilyenkor a juharfa nedvei gyorsabban keringenek a fában, így ilyenkor gyűjthetjük be a legtöbb nedvet.
  • Egy-két nap múlva megnézhetjük, hogy mennyi nedvet sikerült már begyűjtenünk. Ha elégedettek vagyunk a begyűjtött mennyiséggel, összegyűjthetjük a nedvet egy nagyobb gyűjtőedénybe, és elkezdhetjük a juharszirup készítését. A nedvet ne tároljuk, mivel hamar elromlik.

 

A nedvtől a szirupig


Ha nagy mennyiségű nedv áll rendelkezésünkre, ideje szirupot főzni belőle. Ezt úgy érjük el, hogy a nedvet egy edényben felfőzzük. Ezt végezhetjük otthoni kályhán is, ha van szellőző és nedvességelszívó berendezésünk. Mikor a nedv felforr, rengeteg pára képződik. A profik szeretnek kinti gáztűzhelyeken főzni, hogy megelőzzék azt, hogy a pára meggyűljön a lakásban. Használhatunk kisméretű párologtató gépet is. Azt a módszert válasszuk, amelyik az otthonunknak és az igényeinknek legjobban megfelel.

 

Juharszirup-készítése

 

  • Főzés során, ahogy a víz elpárolog, a szirup egyre sűrűbb lesz. Töltsünk egyre több nedvet a lepárló edénybe, ne hagyjuk, hogy a folyadék szintje 3 cm alá essen (az edény aljától mérve). A hideg nedvet beletölthetjük a melegbe, de főzhetünk egyszerre két edényben is szirupot, és ezeket tölthetjük egymásba, nehogy az alja odaégjen.
  • Miközben a juharszirup fő, távolítsuk el az esetleges felgyülemlő habot a tetejéről, akárcsak minden mást, ami a szirup felszínén felgyűlhet.
  • Cukorhőmérő segítségével melegítsük a juharszirupot hét fokkal a forráspont fölé (ez legtöbbször 100 Celsius fok, de akár változhat is).
  • Amikor elértük a kívánt hőmérsékletet, szűrjük meg a szirupot, hogy minden lehetséges szennyeződéstől megtisztítsuk.
  • Egy másik módszer az, hogy hagyjuk lehűlni a szirupot, így a cukor, a homokszemek és más szennyeződés leülepszik, a „jó” szirupot így áttölthetjük egy másik tárolóba.
  • A letisztult szirupot töltsük egy tiszta üvegbe. Hagyjuk lehűlni, és a friss, házi juharszirup már kész is.
  • Ha konzervdobozban szeretnénk a szirupot tárolni, ezt legalább 82 Celsius fokos hőmérsékleten tegyük, hogy ne romoljon meg, és a baktériumok ne kerülhessenek bele.

 

A juharszirup felhasználásának öröme


Nem számit miért szeretnénk saját, házilag készített juharszirupot előállítani, van benne valami különleges, ha magunk készítjük el. Tudva, hogy mi választottuk ki a megcsapolandó fákat, és mi távolítottuk el a vizet, ami a fa növekedését szolgálta, minden egyes üveg juharszirup a munkánk értékes gyümölcsévé válik.

Akár egyszeri alkalomból szeretnénk kipróbálni, akár családi hagyománynak szánjuk, a szirupkészítés sohasem volt egyszerűbb és édesebb.

 

Megosztás

Édenkertész válaszol

Már kialakított virágos kert tápanyag utánpótlására mi a legjobb megoldás?

Nagyobb áruházakban kapható szerves trágya különböző zsákos kiszerelésben

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

szorgoskodó

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.