Érdekességek a juharfáról
Több mint 200 különböző juharfajtát tartanak számon. A hegyi juhar és a cukorjuhar nedvéből készíthető a legjobb szirup vagy egyéb termék.

 

Juharszirup - természet adta édesítőszer

 

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan és miből készül ez a természetes és magas cukortartalmú édesítőszer.

 

Az időjárás a legfontosabb tényező a juharszirup előállításánál


Az éjszakai hőmérsékletnek fagypont alattinak kell maradnia (-4 és a -3 Celsius fok a legjobb, így a nedv napközben hamar felmelegszik). Napközben a hőmérsékletnek 4 Celsius fok körül kell lennie (ha túl meleg van napközben vagy éjjel, a nedv nem folyik).

 

g1_width_03

 

Ha az ég felhős, a nedv keringése lelassul – a nap felmelegíti a fát, és úgy tűnik, segít a nedv felszívásában. A hótakaró fagyottan tartja a földet, a fák pedig később rügyeznek, ezzel hosszabbodik a "cukorszezon". A juharszezon (cukorszezon) általában 4-6 hétig tart. Március a termelés első hónapja.

A megcsapolandó juharfáknak legalább harminc évesnek kellene lenniük. Egy negyven éves cukorjuhar kb. 40 liter nedvet termel évadonként (ez egy liter szirupra elegendő mennyiség). A csapolás nem árt meg a fának, mivel egy csapolással a fa által termelt nedv tíz százalékát termeljük ki. Négy liter szirup elkészítéséhez 120-200 liter juharnedvre van szükség. Az indiánok a termelt szirupot „édesvíznek” hívták.

 

Az édes juharszirup tárolása

 

A juharszirupot hűvös, száraz helyen kell tárolni. Miután az üveget kinyitottuk, tároljuk hűtőszekrényben. (Mi használat előtt a szirupot kissé felmelegítjük. Csak az elhasználni kívánt mennyiséget melegítsük fel, ne az egész juharszirupot!). A szirupot le is lehet fagyasztani.

 

g_width_01

Juhar - próbáljuk ki ezt a természetes édesítőt!

 

Ha hosszas tárolás után a juharszirup felszínén penész jelenik meg, ez nem probléma. A penészt eltávolíthatjuk, a szirupot melegítsük forráspont fölé, majd tisztítsuk le megint a felszínét. A tárolóedényt jól öblítsük át forró vízzel, majd töltsük bele a forró szirupot. Használjuk cukor helyett, természetes édesítőként.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

LEvendulát ültetnénk tarackos, száraz kertünkbe. Mi a teendő?

A taracktól meg kell szabadulni a beültetés előtt,

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.