No SSO cookie

Csokis apróságok az ünnepekre - Bonbonajánló

Élet + Mód » Megéheztél?

Azoknak, akik az ünnepeket nem szeretnék csupán sütkérezéssel tölteni, de valamilyen finomsággal mégis meglepnék vendégeiket, összeállítottunk egy bonbonválogatást, amivel bizonyára elnyerik tetszésüket.Részletek »

Hasznos tanácsok gyümölcsfáink téli védelméhez

Profi kertész » Gyümölcsfák ápolása

A fák ültetésének szezonja november elejétől egészen az erősebb fagyokig tart. Érdemes azonban néhány dologra odafigyelni a tartós hideg beállta előtt, hogy frissen telepített növényeinknek  télen se essen baja.Részletek »

Derecskei almalé üzemben 94 ezer liter lejárt almalét találtak \

Világos + zöld » Zöld biznisz

Több mint 94 000 liter lejárt minőségmegőrzési idejű almalé forgalmazását tiltották meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei egy Hajdú-Bibar megyei gyümölcslé üzemben.Részletek »

Hányszor gyeptrágyázzunk egy évben?

Díszkert » Pázsit és sövény

Valójában az évszaknak megfelelő tápanyag-utánpótlást elég sokan elhanyagolják, felesleges pénzköltésnek tartják, pedig a szép zöld fű nyitja a megfelelő kondícióban van. Te hányszor gyeptrágyázol?Részletek »

10 érdekes adat a talajokról

Kertépítés + Kerttervezés » Komposzt és talaj

December 5. a talaj világnapja. Mivel ő tart el minket embereket, megérdemel egy is figyelmet! Néhány érdekesság következik!Részletek »

Mit csináljak a mézgás fámmal?

Növénydoktor » Gyümölcsök és Zöldségek

Továbbra is visszatérő kérdés a kertbarátköri előadásokon a mézgásodó fák problémája. Mi okozza és mit tegyünk vele?Részletek »

Karácsonyi csokiszemezgető

Élet + Mód » Megéheztél?

Az ünnepek közeledtével mazsolázgattunk kicsit a csokoládéüzletekben és manufaktúráknál fellelhető finomságok között. Egy-egy szép, kézműves csokoládét nemcsak Mikulás-nap alkalmából, hanem Karácsonyra is adhatunk ajándékba.Részletek »

Sürgős változásra van szükség, hogy megvédjük a beporzó rovarokat!

Világos + zöld » Zöld bolygó

A világon csaknem másfél milliárd munkahely és az összes termény háromnegyedének léte függ a beporzó állatoktól, ezért ha nem állítják meg a méhek és lepkék számának csökkenését, az óriási veszélyt jelenthet az emberi jólétre - figyelmeztetnek hétfői közleményükben a brit Readingi Egyetem tudósai.Részletek »

Mennyi lesz az idén a fenyők ára?

Világos + zöld » Zöld biznisz

A fenyők méterenkénti kiskereskedelmi ára nem változik a tavalyihoz képest - közölte Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete (MAKERT) elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.Részletek »

Tavaszi hagymások téli hajtatása \

Díszkert » Virágágyások

A tél a növények számára egy nyugalmi időszak, ez viszont nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy akár télen is virágzó növények vegyenek körül bennünket. Hagymás növényeket például télen is nyugodtan hajtathatunk. Íme, hogyan:Részletek »

Kevés dió jut majd a karácsonyi bejglibe?

Gyümölcs » Gyümölcsfák

A diótermesztők az átlagos termés felét sem tudták betakarítani, a rossz terméshozamért azonban nemcsak a késő tavaszi fagyok és az elhúzódó hideg időjárás a felelősek, hanem egy behurcolt rovarfaj a dióburok fúrólégy is károsította a megmaradt állományt.Részletek »

Mit üzen idén Erzsébet és Katalin, a két novemberi időjós?

Világos + zöld » Idézetek, történetek

A régi időkben az emberek nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás előrejelzését illetően, mint a saját tapasztalataikra, megfigyeléseikre. Mit ígér idén a két asszonyság?Részletek »

Kínai kelt vagy kelkáposztát vegyek?

Piac » Piaci árak

A kínai kel az egyik legfinomabb és legkönnyebben emészthető káposztaféle. Ára nem sokkal magasabb most, mint a kelkáposztáé, érdemes kipróbálni! Piaci árak 2016 november 23.Részletek »

Póréhagymát ősszel és télen is! \

Konyhakert » Zöldségek

A tél közeledtével egyre nehezebb friss zöldséghez hozzájutni, ezért nagyon meg kell becsülnünk azt a keveset is, ami van. Az egyik ilyen hálás zöldség a póréhagyma (Allium porrum), amely ideális a késő őszi-téli időszakra.Részletek »

Az örökzöldek téli gondozására figyeljünk oda!

Díszkert » Örökzöldek

Az utóbbi időben Magyarországon az őshonosakon kívül nagyon sok mediterrán eredetű, főleg Olaszországból származó örökzöld növényt telepítettünk. Ezek kényesebbek, több odafigyelést igényelnek. Az elültetésük utáni két-három év a legkritikusabb, később nagy részben akklimatizálódnak, de a rendkívüli hideg vagy száraz téltől károsodhatnak.Részletek »

Mit kell tudni a mandarinokról?

Gyümölcs » Egzotikus gyümölcsök

A mandarinféle citrusok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, s a friss fogyasztásban lassan visszaszorítják az édes narancsokat. Mindez a kedvező "csomagolás" eredménye. A mandarinokat körülvevő héj ugyanis vékony, és könnyen - kés igénybevétele nélkül is - hámozható. Részletek »

10 mérgező szobanövény: ezekkel vigyázz, ha kisgyerek van a családban!

Szobanövény » Gondozás és ápolás

Lakásunk berendezése potenciális veszélyforrás a kisgyerekek számára. Külön figyelmet érdemelnek a mérgező szobanövények kóstolásra csábító színes leveleikkel, virágaikkal. A most hétvégi BabaMama és KidExpo stábjának a kicsik biztonsága a legfontosabb, ezért összeszedték a háztartásokban leggyakrabban előforduló példányokat, hogy segítsenek elkerülni a bajt.Részletek »

Adventi koszorú élő virágból

Szobanövény » Virágdíszek

Ahogy a karácsony közeledik, úgy lesz az adventi koszorúm egyre fonnyadtabb, új megoldást kerestem, ami kibírja az ünnepek alatt is!Részletek »

A teljes Badacsony-hegy zárlat alá kerül a szőlő aranyszínű sárgaság betegség miatt

Növénydoktor » Növényvédelem

A Badacsony-hegyen a korábbi években is volt már helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket.Részletek »

A fagy elleni védelem a konyhakertben

Konyhakert » Zöldségek

101 praktika és nélkülözhetetlen jó tanács zöldségtermesztéshez - új könyvecske a piacon a Libri kiadótól. Segítségével most a fagy ellen védekezünk.Részletek »

Madárbarát kertet és tanösvényt adtak át a Városligetben

Világos + zöld » Természet

Madárbarát mintakertet és tanösvényt adtak át a Városligetben pénteken a park kert- és tájépítészeti megújítási programjának részeként.Részletek »

Adventi naptár saját kézzel - 8 tuti tipp

Élet + Mód » Legjobb OTTHON

Lepd meg a kicsiket saját készítésű adventi naptárral, hogy biztosan tudják, hányat kell még aludniuk karácsonyig! A következőkben 8 adventi naptár tippet osztunk meg:adRészletek »

Évente 5-7 mezőgazdasági üzemet állítana át a biogazdálkodásra Bécs

Világos + zöld » Zöld biznisz

2017-től akár évi 15 ezer euró támogatást is kaphatnak azok a bécsi mezőgazdasági üzemek, amelyek biogazdálkodásra váltanak. A város évente 5-7 termelőt szeretne megnyerni a környezetbarátabb módszereknek.Részletek »

Kényeztessük télen a hasznos kerti állattárasinkat

Világos + zöld » Állatok a kertben

A fészekodúkból télre kiköltöznek a madarak, ezért ilyenkor jön el a takarítás ideje. Rendszeres takarítás hiányában az odúkban különféle paraziták telepedhetnek meg, amelyek lehetetlenné teszik a hasznos madarak életét. A tisztításhoz erős ecsetet és tisztaszappanoldatot asználjunk.Részletek »

Hogyan legyen szép ciklámenünk? \

Szobanövény » Egzotikus szobanövények

A ciklámen név görög eredetű (kyclos=kör), és utal a virág kör alakú gumóira és a megtermékenyítés után, a spirális alakú kocsányaira. Származási helye Görögország, Szíria, Ciprus, Irán, Egyiptom és Tunézia. Európába, a XVI. századba került Iránból, Angliába, I. Erzsébet királynő Botanikus Kertjébe. 25 fajta ciklámen tartozik ebbe a családba.Részletek »

Ingyen almakostoló 7 áruházláncnál

Gyümölcs » Gyümölcs az asztalon

Minőségi magyar alma fogyasztására buzdítanak az áruházláncokban, ugyanis jelentősen lecsökkent az elmúlt években az egy főre jutó almafogyasztásunk. Helyszínek és időpontok.Részletek »

7 gyógytea, ami nem hiányozhat otthonról

Konyhakert » Gyógynövények

Egy hűvös reggelen nincs jobb egy csésze nyugtató gyógynövény teánál. De nemcsak felmelegít, a gyógytea számos jótékony hatással bír az egészségre nézve is. A gyógytea fogyasztása továbbá kiváló forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak.Részletek »

Növényvédelmi tanfolyam indul kezdőknek

Növénydoktor » Növényvédelem

A növényvédő szerek egy része a II. forgalmi kategóriába tartozik, csak az ún. „zöldkönyves” tanfolyam elvégzésével megszerzett engedéllyel vásárolhatók meg. Novemberben induló tanfolyam elvégzésével megszerezhető e zöldkönyv.Részletek »

37 ezer őstermelői igazolvány érvényessége törlődik december 31-én

Világos + zöld » Zöld biznisz

FIGYELEM! Egy jogszabályi változás értelmében a 2016. január 1-je előtt kiállított igazolványok 2016. december 31-én hatályukat vesztik. Új plasztikkártya lesz január 1-től! Részletek »

Különleges orchideával vár minket a jubileumi orchideakiállítás

Világos + zöld » Kiállítás és vásár

Különleges kiállítás az ez évi, hiszen idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Magyar Orchidea Társaság, a közösség, amely hazánkban terjeszti az orchideák termesztésének kultúráját és megannyi varázslatos kiállítás keretében mutatta be ezeket a lenyűgöző növényeket a magyar közönség számára.Részletek »