No SSO cookie

Pampafű vagy nem pampafű?

Díszkert » Virágágyások

Két díszfüvet mutatunk, mely habitusa és felhasználása miatt sokan összekevernek. Most lerántjuk a leplet a pampafűkérdésről!Részletek »

Enyhe, átlagos télre van kilátás idén

Világos + zöld » Zöld bolygó

Hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint átlagos, vagy annál kissé enyhébb télre van kilátás, és a csapadék tekintetében sem várható extrém helyzet 2016-2017 telén.Részletek »

Néhány jótanács sírkertek kialakításához

Díszkert » Parkok és díszkertek

Az elhunyt sírját látogató emberek legfontosabb kérdése, hogy mi kerüljön a sírja. Tippeket adunk hozzá.Részletek »

Karácsonyi kaktusz - mit tegyünk, hogy karácsonykor nyíljon? \

Szobanövény » Virágdíszek

A karácsonyi kaktusz látványától mindenkinek felderül az arca. Nagyon kedves ötlet karácsonyi kaktuszt ajándékozni, de tudnunk kell, hogyan gondozzuk megfelelően e kényes növényt. Íme, néhány ötlet! Részletek »

Melyik alma tárolható télire? Teszteljük le!

Gyümölcs » Gyümölcs az asztalon

Számos jól tárolható almafajtát ismerünk ma már, ahhoz azonban, hogy a téli alma kitartson tavaszig, nem mindegy, mikor szedjük le és hogyan tároljuk a gyümölcsöt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte az almatárolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.Részletek »

Új szuperkártevő hazánkban: kanyargós szillevéldarázs

Növénydoktor » Növényvédelem

Nem csak a neve szép, hanem a kártétele is figyelemfelkeltő ennek a hazánkban újonnan megjelent erdészeti kártevőnek. Olyannyira váratlanul tűnt fel a tarrágások révén Európa egyes szilállományaiban, hogy angol és magyar elnevezésünk is csak 2010 óta van rá.Részletek »

Konyhakert ásás, kapálás nélkül?

Világos + zöld » Zöld biznisz

Termelj úgy, hogy ne kelljen fél napokat a kertben gyomlálnod.Hagyd, hogy a talajélőlények dolgozzanak helyetted! - hirdeti A bőség kertje című könyvében Krumpach Erzsébet.Részletek »

Cserepes jácint ősszel és télen is!

Szobanövény » Virágdíszek

Itt van az ősz, de a cserepes jácint (Hyacinthus) most is hódít! Az elmúlt szezonban a jácint elhozta a tavaszt az otthonunkba, ősszel pedig ideális névnapi ajándékként és karácsonyi dekorációként mutatkozik be. Részletek »

Legyen Halloween a kertben is! \

Kertépítés + Kerttervezés » Kertépítés

Halloween közeledtével a kertészeknek új ötletekre van szükségük, amivel kísértetiesebbé tehetik kertjüket. A cikkből kiderül mely állatok segítségével érhetjük el ezt a hatást, és hogyan vonzhatjuk kertünkbe őket. Részletek »

Zöldség-gyümölcs piaci árak 2016. október közepén

Piac » Piaci árak

Zöldség-gyümölcs piaci árak 2016 október elején (40.hét). Középpontban a lilahgyma és a besztercei szilva.Részletek »

Almaszüret Jonatán nélkül?

Gyümölcs » Gyümölcsfák

Javában tart az almaszüret, mégis eltűnt a boltok polcairól a magyarok egyik kedvenc almafajtája, a Jonatán. Helyette azonban megjelentek olyan új klónok és hangzatos fajták, mint a Pink Lady vagy a Jonagold.Részletek »

Átadták a Legszebb konyhakertek program idei díjait

Világos + zöld » Zöld bolygó

Hatvankét kertművelő kapott elismerést a Legszebb konyhakertek országos program 2016. évi díjátadó gáláján, amelyet kedden tartottak Budapesten - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.Részletek »

Hétvégén Kertészeti Napok a Budai Arborétumban

Világos + zöld » Kiállítás és vásár

Október 14-16. között kerül megrendezésre az idei Kertészeti Napok melynek fő látványossága a középiskolások virágkötő versenye.Részletek »

Mi legyen az utolsó őszi növényvédelmi kezelés?

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Gombás évünk volt! Aki az őszi lemosás mellett dönt, annak a kertésznek most leginkább a rezes permetezést ajánlom.Részletek »

5+1 rózsaápolási tipp őszre

Díszkert » Díszfák és cserjék

Bemutatunk néhány egyszerű gondozási trükköt, amivel a rózsáink jövőre még szebbek és egészségesebbek lehetnek!Részletek »

Tök jó ötletek tökfélékből

Élet + Mód » Legjobb OTTHON

A kabak, nyakas és szívótök néven ismert lopótök (Lagenaria siceraria) Indiából származik. Régen a kiszárított héját folyadéktárolásra használták. Mára sokféle variációját termesztik: a lopótököt hosszú szárú bunkó formája; az ikertököt korsóhoz hasonlító formája; a kolbásztököt hatalmas, akár két méteres hossza miatt díszítésre használjuk. Most ősszel már megtaláljuk a piacokon a dísztököket, és csodaszép dolgokat készíthetünk belőlük...Részletek »

Nyomott felvásárlási árak a borvidékeken

Világos + zöld » Zöld biznisz

Az idei szüreten alacsony felvásárlási árakra panaszkodnak a szőlősgazdák, több borvidéken is arról számoltak be az ágazat szereplői az MTI-nek, hogy az árak nem mozdultak el a tavalyi szintről a szőlő jó minősége dacára.Részletek »

3 dekortipp őszi teraszra

Díszkert » Erkély és terasz

Ne szomorkodjunk, hogy vége a nyári virágpompának a teraszon, cseréljük le a kókadó egynyáriakat, friss őszi-téli variációkra.Részletek »

Így ültess szabad gyökerű fát szakszerűen \

Gyümölcs » Gyümölcsfák

Ha kertünkbe növényt szeretnénk vásárolni, akkor alapvetően kétféle kiszereléssel találkozhatunk a különböző kertészetekben és faiskolákban: földlabdás/konténeres- vagy szabadgyökerű növényekkel.Részletek »

Valóban cukornádból vannak a Magyarországon kapható nádcukrok

Világos + zöld » Zöld bolygó

A Szupermenta projekt részeként a hatóság többek között ellenőrizte a cukorkészítmények eredetét, nehézfém és növényvédőszer-maradék tartalmát, valamint megvizsgálta azt is, hogy valóban több tápanyagot tartalmaznak-e, mint a közismert, cukorrépából készített fehér kristálycukrok.Részletek »

200 Ft alatt az alma a piacon

Piac » Piaci árak

Zöldség-gyümölcs piaci árak 2016 október elején (40.hét). Középpontban az alma és a zeller: mindkettő a tavalyi ár alatt.Részletek »

A korán érkező fagy nem tesz jót a leanderrel \

Profi kertész » Aktuális kerti munkák

Több más mediterrán növényhez hasonlóan a leander (Nerium oleander) sem fagytűrő növény. A következőkben Bálint Károly kertészeti szakértő mutatja be, hogyan teleltessük a leanderünket, főleg akkor, ha már nem szeretnénk nagyobb cserépbe átültetni.Részletek »

Október 16-ig lehet szavazni az év fájára

Világos + zöld » Természet

A versenybe bárki nevezhetett olyan egyedi fát vagy fákat egy-egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora és mérete nem számít, előny azonban, ha őshonos, közterületen álló fát választottak vagy olyat, amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.Részletek »

A Feng shui szerint a növények rejtett energiával rendelkeznek

Élet + Mód » Legjobb OTTHON

A Feng shui szerint a növények egy-egy jelentősebb tulajdonságuk miatt erősítik egyik vagy másik elemet. Ennek értelmében minden elemhez (Fa, Föld, Víz, Tűz, Fém) hozzá van rendelve néhány növény.Részletek »

A sütőtök kedvező hatású az egészségre - így fogyaszd!

Konyhakert » Zöldségek

Ősszel számtalan tápláló, egészséges zöldség és gyümölcs érik meg, többek között a sütőtök. Nézzük, hogy hogyan használhatjuk fel ezt az egészséges növényt.Részletek »

Kertészeti tanácsok októberre

Profi kertész » Aktuális kerti munkák

Nézzük, hogy milyen kertészeti munkákat ajánlatos elvégeznünk októberben, ha azt szeretnénk, hogy a tavaszt gondok nélkül kezdjük!Részletek »

Ősszel érik a japán kakiszilva

Gyümölcs » Egzotikus gyümölcsök

A japán kakiszilva fa igen magas, lombhullató, fényes, ovális levelekkel. Köszönhetően hatalmas méreteinek, könnyű megérteni, hogy az őseink miért vették észre az erdő többi fái között. A történészek azt állítják, hogy a kakiszilva még vad változatai Japánba az ázsiai kontinensről kerültek, még az őskorban.Részletek »

2700 kg hamis növényvédő szert foglalt le a Nebih \

Növénydoktor » Növényvédelem

Kilenc megyében és Budapesten összesen 24 helyszínen tartottak vizsgálatot. Az akció során további 2700 kg – a forgalomba hozatali és felhasználási engedélynek nem megfelelő – növényvédő szert vontak ki a forgalomból. A tételek értéke csaknem elérte a 28 millió Ft-ot.Részletek »

Avarégetés helyett komposztáljunk!

Kertépítés + Kerttervezés » Komposzt és talaj

Most, hogy itt az ősz, a levelek újra felhalmozódnak majd az udvarunkon. Tényleg olyan rossz, ha elégetjük őket? Miért illegális a levélégetés olyan sok helyen? Részletek »

Az első fagyokig maradnak a poloskák

Növénydoktor » Növényvédelem

Főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon; a nagy számú, a lakásokba is "beköltöző", büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget  - mondta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére.Részletek »