No SSO cookie

A nagy Balaton-felmérés - a pihenni vágyók csaknem fele már nem kizárólag nyáron érkezik

Világos + zöld » Zöld bolygó

Strandolás és lángos – ez a két dolog jut eszébe a legtöbb embernek a Balatonról. S neked?Részletek »

Traktorfesztivál menti meg az agrárszakmát?

Világos + zöld » Kiállítás és vásár

Még mindig kevesen dolgoznak az agrárágazatokban, a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Évente kevesebb, mint 500 diák szerez képesítést a területen, noha ennek közel a tízszeresére, legalább ötezer főre lenne szüksége az ágazatnak.Részletek »

Édes most a csemegeszőlő

Piac » Piaci árak

Kedvezően alakul a csemegeszőlő ára a piacokon, viszont nem mondható ez el a petrezselyemről, ami dupla áron kapható az előző évek hasonló időszakához képest. Piaci árles 2018. 33. hetében.Részletek »

Tündér a spájzban - cukkinilekvár és pizzaszósz

Élet + Mód » Megéheztél?

A házi befőzés is a reneszánszát éli, nemcsak azért, mert pénz spórolható vele, hanem mert egy saját kezűleg eltett finomság sokkal jobban is tud esni, sőt, remek ajándékötlet. A kedvenc fűszerünkkel, a befőttek egyedivé varázsolhatók. Lássuk a cukkínit, paradicsomot és padlizsánt!Részletek »

Jön a Nagy Lecsó: kampányzáró családi nap

Világos + zöld » Zöld biznisz

Az ÖMKi Talajtól a Tányérig biokampánya lassan a végéhez közeledik. 2018 augusztus 26-án, Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban tartjuk meg a kampányt lezáró családi rendezvényünket, a „Nagy Lecsót”, ahol együtt ünnepelhetjük a 'bio-t' egy közös főzés keretében.Részletek »

Izgalmas az augusztus a madárbarát kertben \

Világos + zöld » Állatok a kertben

Gyorstalpaló iskola a nyár vége: a madárfiókák önállósodásának nehéz, felfedezésekkel és kudarcokkal teli folyamatába pillanthatunk be.Részletek »

Enyhítsük a csaláncsípés okozta fájdalmakat!

Konyhakert » Gyógynövények

A csalán az egész világon elterjedt gyógyhatású, de mégis gyomként számon tartott növény.  Ha a bőrünkhöz ér égető, csípő fájdalmat érzünk, amit aztán a csalánkiütés követ. Nézzük, hogy hogyan szabadulhatunk meg könnyen az égető, viszkető érzéstől! Mit kezdjünk a csaláncsípéssel?Részletek »

Így készítsünk bodzabort, szörpöt, lekvárt bodzabogyóból

Élet + Mód » Megéheztél?

A bodzát nem csak bodzaszörp készítésére használhatjuk, kíváló alapanyag bor, szörp vagy lekvár előállítására is. És még egészséges is!Részletek »

Locsoljunk okosan - nyári öntözési szabályok

Profi kertész » Aktuális kerti munkák

Végre megérkezett a várva- várt nyár! A kánikulában, szárazság idején kertünk növényei is bőséges víz után szomjaznak. Érdemes átolvasni a következő tippeket, hogy növeljük locsolásunk hatékonyságát!Részletek »

3 tipp, hogy tökéletes legyen a rózsakerted!

Díszkert » Díszfák és cserjék

Számos vidéki városban fordultam meg az elmúlt időben és feltűnt, hogy míg évtizedekkel ezelőtt nem volt olyan utca, ahol ne lett volna legalább néhány tő gyönyörű rózsa, mára ritkaságszámba megy, mikor valamelyik kertben felbukkannak ezek a különleges virágok. Részletek »

Minden próbát kiálltak a koktélparadicsomok

Konyhakert » Zöldségek

A könnyed saláták egyik népszerű összetevőjét, a koktélparadicsomokat vizsgálta legújabb Szupermenta projektjében a Nébih. A szakemberek 16 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén, paradicsomonként 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak.Részletek »

Klímamentes megoldások: 5 tipp a lakás lehűtésére

Élet + Mód » Legjobb OTTHON

Augusztusban a nyári hangulat a tetőfokára hág, a hőmérő kiakad, otthon is forró a levegő. Nem mindenki engedheti meg magának a drága klímaberendezést. Apró trükköket mutatunk, hogyan kímélhetjük meg magunkat a hőgutától.Részletek »

Virágpompa a Margitszigeten az egynyári növénybemutatón

Díszkert » Parkok és díszkertek

A városszerte elhelyezkedő, összesen 11 000 m2-nyi fővárosi virágágyba idén több mint 180 fajtából 240 000 darab egynyári növény ültettek ki a Főkert munkatársai, figyelembe véve a klímaváltozás okozta kihívásokat. Káprázatos virágágyak dícsérik a kertészek munkáját. Részletek »

Újra nyit a Füvészkert Viktória háza

Világos + zöld » Zöld bolygó

2018. augusztus 2-án, a vandál látogatók miatti kényszerszünet után újra nyit a Füvészkert Viktróia háza és megcsodálható és tesztelhető az új leveleket fejlesztett óriás tündérrózsa.Részletek »

Az idén hetekkel korábban kezdődhet a szőlő szüret

Gyümölcs » Gyümölcs az asztalon

A szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők 2018-ban.Részletek »

Vészes gyorsasággal terjednek a gombák

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Sajnos beigazolódott az előző felhívás jóslata. Egyre erősebb a szüret előtti szilván, őszibarackon és az almatermésűeken a monília, a szőlőn és a szedren a szürkepenész fertőzése. Az időjárás és a korai cukrosodás, érés is hozzájárult a gombák terjedéséhez.Részletek »

Málna metszésével kordában tarthatók a kártevők

Profi kertész » Gyümölcsfák ápolása

Ha a málnához hasonlatos növényen teremne a többi gyümölcs is, nem okozna fejfájást a sokféle metszési módozat elsajátítása. A málna esetében nincs semmi ördöngösség, csak nyisszantani kell, persze azt azért nem árt tudni, mit és mikor. Pontosabban fel kell ismerni az elsőéves és a letermett hajtások közötti különbséget.Részletek »

Gyenge az idei kajszitermés, drága lesz a lekvár

Piac » Piaci árak

Az idén várhatóan gyenge lesz a kajszibaracktermés, és az augusztus közepéig tartó szezonban, a március eleji fagyok miatt, az átlagosan 30 ezer tonnás termésnek kevesebb mint felét takarítják be a gazdák.Részletek »

Petrezselyem, nem csak levesbe való...

Élet + Mód » Wellness

A petrezselyem valójában egy külön fejezetet is kiérdemelne, mivel annyira széleskörű és jótékony hatásokkal bír. Bőrünket, szemeinket és hajunkatk is kényeztethetjük különböző petrezselyemből készült házi pepecsekkel, Egyszerű receptek következnek! Részletek »

Így vedd fel a harcot a puszpángmollyal a kertedben!

Növénydoktor » Növényvédelem

Mikor először megjelennek a kertben, sokan nem tulajdonítanak nekik nagyobb jelentőséget. Néhány lepke fehéres színű, barna szegélyes szárnyakkal nem okozhat nagy problémát, legalábbis ezt gondolja az, akinek még nem gyűlt meg a baja a puszpángmollyal.Részletek »

Miért hullajtják a kérgüket a platánok?

Díszkert » Díszfák és cserjék

Aki az utóbbi időszakban nyitott szemmel jár zöldterületeinken, könnyen észrevehette, hogy számos platánfa körül elhullajtott kéregdarabokat lehet találni. Méretük kisebb-nagyobb lehet, helyenként egészen nagy, összefüggő felületekről válnak le darabok.Részletek »

Alaposan hőkezeljük a fagyasztott zöldségeket!

Élet + Mód » Megéheztél?

A magyarországi kereskedelembe is kerülhetett a Greenyard vállalat bajai üzemében előállított, lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldségekből és zöldségkeverékből, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy a termékeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.Részletek »

Átverés a piacokon? Ellenőrzött a Nébih!

Piac » Piaci árak

Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását. A helyszíni ellenőrök 14 piac összes (222) forgalmazójának tevékenységét górcső alá vették, beleértve a kereskedőket és az őstermelőket is. A tapasztalt szabálytalanságok miatt 71 árussal szemben indult hatósági eljárás, amiből 4 esetben az áru forgalmazását is megtiltották a szakemberek, továbbá élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.Részletek »

Idáig megúsztuk a kórokozók járványait

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Idáig megúsztuk a kórokozók (gombák, baktériumok) járványait, sőt néhány gyümölcsfánk jobban néz ki mint az előző években.Részletek »

Szüret utáni teendők a gyümölcsösben

Gyümölcs » Gyümölcsfák

Ha vége a gyümölcsszedésnek hajlamosak vagyunk hátradőlni, pedig ez nagy hiba! Ne zárjuk be a kertet, ne hagyjuk magára az ültetvényt ilyenkor, hiszen a következő szezonra most tudjuk felkészíteni a fákat.Részletek »

Júliusi fűgondozás

Díszkert » Pázsit és sövény

A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit.Részletek »

Gönci kajszi - egy magyar csoda

Gyümölcs » Gyümölcs az asztalon

Kajszibarack. Imádom ezt a szót, szerintem az egyik legjobb magyar szó valami ehetőre. Benne van az édesség a nyár, a napsütés, a puhaság, a kicseppenő sűrű baracklé.Részletek »

Melyik virág illik a csillagjegyünkhöz?

Élet + Mód » Lelkünk kertje

Előre kell bocsátanom, hogy soha nem foglalkoztatott különösebben a horoszkóptéma, a virágok annál inkább. Aztán olvastam egy szösszenetet a virágok és a csillagjegyek kapcsolatáról.Részletek »

Nyári munka: vízhajtások visszametszése \

Édenkert TV » Zöldség-gyümölcs

Számos gyümölcsfa hajlamos vízhajtások nevelésére. Mit tegyünk ezekkel? Távolítsuk el őket? A videóról kiderül. Részletek »

Június végi piacles (2018. 26. hét)

Piac » Piaci árak

Nagyobb arányban még az import őszibarack a piacokon, de hamarosan itt az ízletes hazai is!Részletek »