No SSO cookie

Kevés repcemézre számítanak idén a méhészek

Világos + zöld » Zöld biznisz

A hideg március után hirtelen nyáriasra fordult melegben hamar virágzásnak indultak a gyümölcsfák, a méhek fejlődésének üteme azonban nem ilyen gyors,Részletek »

Használjuk ki a szobanövények jótékony hatásait

Szobanövény » Egzotikus szobanövények

Az utóbbi időben több olyan kutatás készült, amely a növények emberre gyakorolt hatását mérte tudományos módszerekkel. Célja a növények felhasználásának kiterjesztése, tehát ne csak dekoratív elemére gondoljunk, hanem egészségmegőrző, közérzetjavító képeségeikkel is jó ha tisztában vagyunk!Részletek »

FruitVeB: idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

Világos + zöld » Zöld biznisz

Az idén kisebb termőterületről a tavalyinál várhatóan több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint.Részletek »

Megdőlt a melegrekord, a kártevők is bevetésre készen

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Néhány napja egy melegrekord is megdőlt és eddig csapadékban sem volt hiány. Érthető, hogy most hirtelen beindultak a növények. A kajszi és a mandula sziromhullása után most egyszerre virágzó őszibarack, cseresznye, meggy, körte és almafákat is látok a kertekben. A károsítók is feléledtek.Részletek »

Így alakul a szamóca ára tavasszal a piacon

Piac » Piaci árak

Eper, azaz a szamóca megjelent már szinte minden piacon. Még pár hét és tized ennyiért ehetünk sokkal zamatosabb hazait is!Részletek »

Riadalmat kelt az ártalmatlan hársbodobács

Növénydoktor » Aktuális növényvédelmi munkák

A napokban több bejelentés is érkezett a Növényvédelmi Kamarához, hogy mi lehet ez a hársfák törzsét beborító rovarhad? Elsőre valóban ijesztőnek tűnnek a mennyiségük miatt, de kiderül, a mi bodobácsaink egyik távoli rokona.Részletek »

Hétvégére virágtengerré változik a Budai Arborétum

Világos + zöld » Kiállítás és vásár

Eljött a városi kertészek ideje! Lassan lehet ültetni a paradicsompalántákat a dézsákba, virágosítani a teraszokat, amelyek beszerzéséhez a legszuperebb hely április 20-22 között a Budai Arborétum, amely igazi tavaszi pompáját mutatja és ezen a hétvégén.Részletek »

Tavaszi önkéntes parkszépítés a Népligetben

Világos + zöld » Zöld bolygó

A FŐKERT Nonprofit Zrt. idén is megrendezi a Föld napjához kapcsolódó Miénk itt a Park! önkéntes parkszépítő akcióját, melynek helyszíne a Népliget, időpontja pedig 2018. április 21., szombat. A rendezvény keretein belül cserjeültetésben, füvesítésben, gyöngykavics-terítésben segíthetnek az önkéntes érdeklődők és idén először egy középiskolai padfestő pályázatra is sor kerül.Részletek »

Szakértő válaszol: így locsold a kertedet!

Kertépítés + Kerttervezés » Zöldfülű

Milyen hibákat követünk el kertünk locsolása során?  Milyen időközönként érdemes öntözni? Van értelme eláztatni a földet, ha több napra elutazunk? A szakértő válaszol:Részletek »

Csodás természetfilm: Vad Balaton \

Világos + zöld » Természet

A filmben a tavat próbálták megszemélyesíteni. "A Balaton az küzd, az lélegzik, az él, az mozog." Ez a mi Balatonunk!Részletek »

FruitVeB: a tavaszi fagy legjobban a kajszibarackot sújtotta

Világos + zöld » Zöld biznisz

A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani - közölte a  FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke az MTI érdeklődésére.Részletek »

Miért betegednek le a frissen vásárolt fűszernövények röviddel ültetés után? \

Édenkert TV » Fűszeres

Fűszernövényeket sikeresen termeszthetünk akár teraszon vagy erkélyen is, nem feltétlenül szükséges kertes lakásunk legyen hozzá. Íme néhány jótanács, hogy fűszernövényeink erősek és egészségesek maradjanak!Részletek »

Eljött a muskátli fiatalításának ideje

Szobanövény » Gondozás és ápolás

Ha azt szeretnénk, hogy nyáron egy gyönyörű szép virágzó muskátli díszítse erkélyünket és kertünknek, fontos az állandó metszés és tisztogatás. A következőkben szeretnénk megosztani néhány jó tanácsot a "megöregedett" muskátijaink megfiatalítására!Részletek »

Tényleg ezek lesznek a legmenőbb kerti trendek 2018-ban?

Kertépítés + Kerttervezés » Kertépítés

Manapság már a kert és a kerti bútorok is lehetnek „okosak”. Távirányítóval különféle színűvé varázsolható kerti kanapék és a különféle ledes bútorok tartoznak a legújabb őrületek közé. Részletek »

Törzses rózsa metszése \

Édenkert TV » Díszkert

Kis kertekbe, verandákra tökéletes megoldás lehet egy törzses rózsa, viszont sokan már előre félnek annak metszésétől! Cikkünkben Megyeri Szabolcs kertészmérnök elmagyarázza, hogy a rózsa metszése egyszerűbb, mint azt sokan gondolnánk!Részletek »

Növényszomszédok: fontos a jó párosítás

Konyhakert » Zöldségek

A veteményeskert tervezése során érdemes kihasználnunk a növények közötti jó szomszédság kedvező hatásait és elkerülnünk a nem kívánatos párosításokat és ügyelnünk kell a minél változatosabb beültetésre.Részletek »

Valóban jó megoldás a vakondháló?

Növénydoktor » Növényvédelem

A vakondok ellen sokan vakondhálóval védekeznek,  ám az emberek csak ritkán vannak tisztában ennek a meglehetősen drága módszernek az árnyoldalaival. Sokszor még olyanok is vakondháló mellett döntenek, akiknek soha nem is volt vakond a kertjükben és még a környékes sem láttak soha.Részletek »

A tojáshéj újrahasznosítható így is

Élet + Mód » Wellness

A tojás magas fehérjetartalma kedvező élettani hatást gyakorol az emberi szervezetre. A tojássárgája ugyan koleszterint is tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint ez kevésbé járul hozzá a szervezet koleszterinszintjének növeléséhez, mint ahogy azt ennek előtte gondolták.Részletek »

Készítsünk húsvéti asztaldíszt 10 perc alatt!

Élet + Mód » Legjobb OTTHON

Közeledik a Húsvét, és bár nem mindenki várja a locsolókat, azért az ünnephez ünnepi teríték is dukál. Könnyen elkészíthető, különleges asztaldíszt mutatunk!Részletek »

Hosszú távra tervezzük a szederbokrot!

Gyümölcs » Bogyósok

A nemesített szederfajták tüskétlenek, termésük jóízű és további eőnyük, hogy viszonylag kevés gondozást igényelnek és a kártevőkkel szemben ellenállók. Ültessünk hát! Részletek »

Április-május kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van \

Világos + zöld » Természet

Miközben az elmúlt közel két évtizedben nem megtizedelődött, hanem sajnos legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól.Részletek »

Esős lesz a hét: felébrednek a kártevők, kórokozók

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Az idén két hideghullám is félbeszakította a kerti munkákat. Talán az döntött helyesen, aki csak ezután kezd hozzá a metszéshez és a lemosó permetezéshez.Részletek »

Veteményeskertek munkanaptára - március, április

Profi kertész » Aktuális kerti munkák

A tavasz megérkezésével a veteményeskerti teendőink száma hirtelen megugrik. De ez nem baj, hiszen számítottunk rá, nem beszélve arról, hogy a tél fagyos napjai után jólesik kimenni a veteményesbe egy kis kerti munkára. Íme egy lista, hogy milyen feladatok várnak ránk márciusban és áprilisban a veteményeskertünkben.Részletek »

Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak hideget-meleget

Világos + zöld » Természet

A magyar népi időjárás megfigyelés szerint Benedek napján legkésőbb biztosan beköszönt a tavasz.Részletek »

Meditáció egy metszőollóval - mindfulness a kertben

Élet + Mód » Legjobb OTTHON

Első hallásra csupán egy divatos kifejezésnek hangzik, pedig az alapja több mint 2500 éves keleti hagyományokon nyugszik. A mindfulness, a tudatos jelenlét állapota, amikor kiürül az elménkből a bevásárlólista, a többszáz olvasatlan email, a családi problémák, és csak a jelenre koncentrálunk.Részletek »

Megmutatjuk, hol csobbannak a világsztárok!

Díszkert » Parkok és díszkertek

Vannak dolgok, amik egy csapásra igazi zöld oázist képesek varázsolni az otthonunkból. Ilyen egy ízlésesen megtervezett virágágyás, néhány árnyékot nyújtó fa, egy látványos kertibútor, kényelmes nyugágy vagy egy talpmasszírozó kavicsösvény a fűben. És ilyen, amikor az éltető víz medence formájában megjelenik a kertedben.Részletek »

130 ezer árvácskával várja Budapest a tavaszt

Díszkert » Parkok és díszkertek

FŐKERT Nonprofit Zrt. tavasszal összesen 130 ezer árvácskát ültet ki a Főváros kiemelten kezelt zöldterületeire és mintegy 16 különféle árnyalatot használva hoz színeket a főváros virágágyaiba.Részletek »

2018 márciusi piacles: jóízű már a fürtös paradicsom?

Piac » Piaci árak

Nagyon várjuk már a tavaszt és a friss zöldségeket! A sütőtök szezonja lejárt, a fürtös paradicsom meg hiába kínálja magát, íze még nem az igazi...Részletek »

Melyik filmsztár kertjébe költöznél?

Kertépítés + Kerttervezés » Kertépítés

Élére állított szimmetria vagy toszkán romantika, buja őserdő, tengerparti plázs, japánkert? Nem létezik olyan hangulat, amit minőségi alapanyagokból egy profi szakember ne tudna megidézni a kertedben.Részletek »

Érdemes-e növénykondicionálóval támogatnom a növényeimet?

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Bőven száz fölött van a hazánkban engedélyezett növénykondícionálók, talajkondícionálók és mikrobiológiai készítmények száma. Érdemes használni ezeket? Mikor, melyiket vegyem meg? Pontosan milyen betegségre jók? - sorjáznak hozzám a kérdések.Részletek »