No SSO cookie

Gyenge az idei kajszitermés, drága lesz a lekvár

Piac » Piaci árak

Az idén várhatóan gyenge lesz a kajszibaracktermés, és az augusztus közepéig tartó szezonban, a március eleji fagyok miatt, az átlagosan 30 ezer tonnás termésnek kevesebb mint felét takarítják be a gazdák.Részletek »

Petrezselyem, nem csak levesbe való...

Élet + Mód » Wellness

A petrezselyem valójában egy külön fejezetet is kiérdemelne, mivel annyira széleskörű és jótékony hatásokkal bír. Bőrünket, szemeinket és hajunkatk is kényeztethetjük különböző petrezselyemből készült házi pepecsekkel, Egyszerű receptek következnek! Részletek »

Így vedd fel a harcot a puszpángmollyal a kertedben!

Növénydoktor » Növényvédelem

Mikor először megjelennek a kertben, sokan nem tulajdonítanak nekik nagyobb jelentőséget. Néhány lepke fehéres színű, barna szegélyes szárnyakkal nem okozhat nagy problémát, legalábbis ezt gondolja az, akinek még nem gyűlt meg a baja a puszpángmollyal.Részletek »

Miért hullajtják a kérgüket a platánok?

Díszkert » Díszfák és cserjék

Aki az utóbbi időszakban nyitott szemmel jár zöldterületeinken, könnyen észrevehette, hogy számos platánfa körül elhullajtott kéregdarabokat lehet találni. Méretük kisebb-nagyobb lehet, helyenként egészen nagy, összefüggő felületekről válnak le darabok.Részletek »

Alaposan hőkezeljük a fagyasztott zöldségeket!

Élet + Mód » Megéheztél?

A magyarországi kereskedelembe is kerülhetett a Greenyard vállalat bajai üzemében előállított, lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldségekből és zöldségkeverékből, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy a termékeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.Részletek »

Átverés a piacokon? Ellenőrzött a Nébih!

Piac » Piaci árak

Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását. A helyszíni ellenőrök 14 piac összes (222) forgalmazójának tevékenységét górcső alá vették, beleértve a kereskedőket és az őstermelőket is. A tapasztalt szabálytalanságok miatt 71 árussal szemben indult hatósági eljárás, amiből 4 esetben az áru forgalmazását is megtiltották a szakemberek, továbbá élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.Részletek »

Idáig megúsztuk a kórokozók járványait

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Idáig megúsztuk a kórokozók (gombák, baktériumok) járványait, sőt néhány gyümölcsfánk jobban néz ki mint az előző években.Részletek »

Szüret utáni teendők a gyümölcsösben

Gyümölcs » Gyümölcsfák

Ha vége a gyümölcsszedésnek hajlamosak vagyunk hátradőlni, pedig ez nagy hiba! Ne zárjuk be a kertet, ne hagyjuk magára az ültetvényt ilyenkor, hiszen a következő szezonra most tudjuk felkészíteni a fákat.Részletek »

Júliusi fűgondozás

Díszkert » Pázsit és sövény

A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit.Részletek »

Gönci kajszi - egy magyar csoda

Gyümölcs » Gyümölcs az asztalon

Kajszibarack. Imádom ezt a szót, szerintem az egyik legjobb magyar szó valami ehetőre. Benne van az édesség a nyár, a napsütés, a puhaság, a kicseppenő sűrű baracklé.Részletek »

Melyik virág illik a csillagjegyünkhöz?

Élet + Mód » Lelkünk kertje

Előre kell bocsátanom, hogy soha nem foglalkoztatott különösebben a horoszkóptéma, a virágok annál inkább. Aztán olvastam egy szösszenetet a virágok és a csillagjegyek kapcsolatáról.Részletek »

Nyári munka: vízhajtások visszametszése \

Édenkert TV » Zöldség-gyümölcs

Számos gyümölcsfa hajlamos vízhajtások nevelésére. Mit tegyünk ezekkel? Távolítsuk el őket? A videóról kiderül. Részletek »

Június végi piacles (2018. 26. hét)

Piac » Piaci árak

Nagyobb arányban még az import őszibarack a piacokon, de hamarosan itt az ízletes hazai is!Részletek »

Ökológiai szemléletű szőlőtermesztéshez élő sorköz magkeveréket fejlesztettek \

Édenkert TV » Zöldség-gyümölcs

A Talajtól a Tányérig ÖMKI biokampány bemutatja hat éves fejlesztésük eredményét az ÖMKi Élő Sorköz magkeveréket, melyet szőlőtermesztőknek ajánlanak ökológiai szemléletű ültetvény kialakításához. Részletek »

Felismered a veszélyes medvetalp növényt?

Világos + zöld » Természet

A Kaukázusi medvetalp invazív gyomnövény, főleg árterületeken, utak és patakok mentén jelenik meg, és terjedelmes mérete miatt hamar kiszorítja az ott honos növényeket. Ami még nagyobb gond, hogy nehezen gyógyuló, veszélyes bőrsérülést okozhat.Részletek »

Így lehet kullancsmentes a nyarad

Világos + zöld » Állatok a kertben

A verőfényes nyári napokat a legtöbben arra használják ki, hogy elhagyva a város falait, a természetben töltődjenek fel. Ezek a kirándulások azonban – még ha gyönyörű is az idő – nem mindig végződnek felhőtlenül, ugyanis haza általában már többen érkeznek, mint amennyien elindultak. Részletek »

13+1 bevált szúnyogriasztó növény

Díszkert » Virágágyások

Vegyük magunkat körbe olyan növényekkel, amelyek távol tartják a szúnyogok hadát otthonunktól! Bemutatjuk a legjobbakat!Részletek »

Melyek a monília tünetei? Hogyan védekezzünk ellene?

Profi kertész » Gyümölcsfák védelme

Virágzáskor fontos a csonthéjas gyümölcsfák (őszi, kajszi, cseresznye, mandula) moníliás (monilia laxa, monilia fructigena) betegsége elleni védekezés.Részletek »

Milyen szobanövényt tartsunk, ha félárnyékos a szobánk?

Szobanövény » Gondozás és ápolás

Minden lakásban akad olyan szoba, amelyben nincs teljes napfény, csak félárnyék. Bemutatunk néhány olyan szobanövényt, amely itt is szépen fejlődik. Részletek »

Huszadik alkalommal rendeznek rózsaünnepet Szőregen

Világos + zöld » Kiállítás és vásár

Huszadik alkalommal rendeznek rózsaünnepet Szőregen, péntektől a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településre várják a vendégeket - mondta Berkesi Ottó szervező a programokat bemutató hétfői sajtótájékoztatón.Részletek »

Mákból is készülhet kozmetikum

Élet + Mód » Wellness

A mák kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, amelyeket szervezetünk könnyen felhasználhat. Valóságos elixírként kiválóan hat a bőr, a haj, a köröm és a csontok állapotára.Részletek »

Építsünk támrendszer a paradicsomnak

Konyhakert » Zöldségek

Hazánkban nemcsak a hajtatásban, de a szabadföldi termesztésben is egyre jobban elterjedt a támrendszeres művelés. Alkalmazásának legfőbb előnye, hogy a vázszerkezet kialakítása révén jelentősen növelhető a növényzet asszimilációs felülete.Részletek »

Fehérjediétával többet fogyhatsz!

Élet + Mód » Wellness

Több protein fogyasztásával akár 43%-kal több zsírt veszíthetsz a súlyodból! Ismerd meg a fogynivágyók új csodafegyverét a magas fehérjetartalmú diétát!Részletek »

Stressztűrő hibridek, innovatív növényvédelmi megoldások a Syngenta válaszai a változó klímára

Növénydoktor » Növényvédelem

Teljes technológiát kínál vetéstől a betakarításig a legfontosabb szántóföldi kultúrákban a Syngenta. A vállalat a hagyományos Szer-show rendezvényein valós termesztési körülmények között mutatta meg azokat az újdonságokat, amelyek a következő években kiemelten fontosak lesznek a magyar gazdák számára.Részletek »

Cseresznye és meggy szedd magad - Elkezdődött

Gyümölcs » Gyümölcsfák

A cseresznye már javában érik, a meggy ízesebb fajtái még csak most következnek. Összegyűjtöttük a hazai szedd magad gyümölcsösöket, ahol beszerezhető a nyár eleji ropogtatnivaló és befőttalapanyag!Részletek »

Hogyan készítsünk kovászos és ecetes uborkát?

Élet + Mód » Megéheztél?

Savanyúság márpedig dukál a sült hús vagy a tányér pörkölt mellé! Ki-ki maga döntse el, melyiket szereti jobban, közben mi elmeséljük, hogyan készülnek. Részletek »

Károsak-e a kertben a hangyák?

Növénydoktor » Növényvédelem

Erre a kérdésre nehéz egyértelmű választ adni, mert a hangyák kárt is okoznak és hasznot is hajtanak a kertben. Lássuk, mikor szeretjük és mikor nem kedveljük a hangyákat... Részletek »

Medárd és a 40 napos eső vár ránk?

Világos + zöld » Zöld bolygó

Június 8.-a, Medárd napja, a hónap legismertebb időjárásjósló napja. A népi mondás szerint: ha ezen a napon esik, negyven napig esik egyfolytában vagy Medárdus napja ha tiszta, nem jő a rossz idő vissza!Részletek »

Hogyan neveljünk szép liliomot? \

Díszkert » Virágágyások

A liliom (Lilium) a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó gumós növény. A liliomfélék népes családjának tagjai többféle színben és méretben pompáznak a nyári kertben, nem véletlenül hívhatjuk őket a virágágyak királynőjének. Részletek »

A kánikula és a szárazság a rovarkártevőknek kedvez

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

A korábbi hetek kánikulai szárazsága főleg a kártevők (rovarok, atkák) terjedését segítette. A záporok, esők hatására kialakult párás melegben a levéltetvek kifejezetten jól érzik magukat. Több faj gazdacserés, elhagyják a gyümölcsfák hajtásait és a lágyszárú növényekre pl. zöldségekre költöznek.Részletek »