No SSO cookie

Bárcsak minden iskolához tartozna egy ilyen tankert

Világos + zöld » Zöld bolygó

A diákok mezőgazdasági és kertészeti ismereteinek bővítését, a biológiai sokszínűség megfigyelését lehetővé tevő modern tankertet adott át ma az agrárminiszter és a projektet támogató Syngenta Magyarország a Budapesten.Részletek »

Alacsonyabb árak, csökkenő vetésterület jellemzi a napraforgót

Piac » Piaci árak

Csökkent idén a napraforgó ára és hazai vetésterülete, még mindig kiemelkedő hozam mellett. A minőség változó, és egyértelműen a magas olajsavtartalmú fajták jelentik az igazán jó befektetést.Részletek »

Őszi finomságok az erdőből - csipkebogyó tea, lekvár és bonbon!

Gyümölcs » Bogyósok

Csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs, Rosa canina - bárhogy hívjuk, itt az idő, hogy a kirándulni, erdőt járni szeretők begyűjtsenek télire legalább egy pár zacskó teára elegendő mennyiséget. Ha kertünkben is hozzájutunk a csipkebogyóhoz és nagyobb mennyiség is akad belőle, akkor a legjobb, ha lekvárt, vagy bonbont is készítünk! Lássuk, hogyan!Részletek »

5 tipp a kúszóbokrok helyes ültetéséhez

Kertépítés + Kerttervezés » Kertépítés

Ahhoz, hogy kertünkben jól érezzék magukat a frissen elültetett kúszónövények, érdemes betartanunk az alábbi apró trükköket.Részletek »

Őszi virágok a kertben

Díszkert » Virágágyások

A kertben áttelelő évelő növények közül talán az őszirózsák (Aster) azok, melyek a legtöbb virágot és legszebb színfoltot adják.Részletek »

Vajon mi a mediterrán étrend titka?

Élet + Mód » Wellness

A mediterrán diétát a világ egyik legegészségesebb étrendjeként tartják számon a táplálkozástudósok, emberek milliói pedig a legfinomabbnak rangsorolják. Részletek »

Otthonra talált rovarmigránsok veszélyeztetik a szőlőt, diót, puszpángot

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Egész nyáron működtettük az előrejelző eszközeinket. Sokat segítettek a szaktanácsadásban, a felhívások megírásában és meglepetést okoznak az újonnan betelepülő rovarokmigránsok megfigyelésében. Növényvédelmi előrejelzés 2018 szeptember.Részletek »

Hogyan fogyasszuk a padlizsánt?

Konyhakert » Zöldségek

Legyen fehér, fekete, lila vagy tarka - mindig a fényes felületű példányokat válasszuk, ugyanis ezeknek a legfinomabb az íze és belőlük készíthetők a legjobb ételek. Részletek »

Gyógynövényes pasztilla köhögős napokra

Konyhakert » Gyógynövények

A pasztillák régen a gyógyszerészek kedvelt „hatóanyag csomagolási formái” voltak, pasztilla készítésével az egyébként nem túl ízletes, vagy túl erőteljes ízű gyógynövényeket is fogyaszthatóvá tehetünk.Részletek »

20 éves a Fény Utcai Piac

Piac » Piaci árak

Szeptembertől év végéig szórakoztató központként is működik majd a Fény Utcai PiacRészletek »

Hogyan kell fagyasztani a fűszernövényeket?

Konyhakert » Gyógynövények

A friss fűszernövények tartósításának egyik legjobb módszere a fagyasztás, mert gyors és könnyű eljárás és nem igényel vegyszereket, főzést. Nézzük, mely növények alkalmasak a fagyasztásra!Részletek »

Az Andok hegylakói az őszi kaktuszkiállításon

Világos + zöld » Kiállítás és vásár

Kiállításunkon a közönség elé kerül az Andok völgyeit benépesítő ritkán látható oszlop kaktuszok sok faja, köztük az Őszapók is, megcsodálhatják az Andok gömbkaktuszainak változatosságát, a Rebutiákat, Parodiákat, Oroyakat; az epifiton fajokat a broméliafélék képviselik.Részletek »

Nyár végétől virít a kertünkben a barátcserje

Díszkert » Díszfák és cserjék

A barátcserje (Vitex agnus-castus) a verbénafélék családjába tartozik. Már az ókorban is ismerték a gyógyító hatását, és a termékenység istennőjének Hérának szentelték. Az ókori Rómában a szűziesség jelképe volt, szerzetesek hozták be Közép- Európába, mert a növény őrölt magját ették, hogy a cölibátusi fogadalmukat gond nélkül be tudják tartani. Részletek »

Szupergyors körtés finomság!

Élet + Mód » Megéheztél?

A körte különleges zamatú, ásványi anyagokban gazdag gyümölcs. Az első nemesített köte fajtákat a görögök kísérletezték kb. háromezer évvel ezelőtt. A középkorban a körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ám a Napkirály, XIV. Lajos korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított. Ahogy mai is rengeteg finomság, étel, ital készíthető belőle. Lássunk egyet!Részletek »

Miért inkább ősszel füvesítsünk? Soroljuk!

Díszkert » Pázsit és sövény

Az őszi füvesítéshez a természeti adottságok sokkal optimálisabbak, mint tavasszal! Most készüljünk elő!Részletek »

Izgalmas faápoló verseny a magasban

Világos + zöld » Zöld bolygó

A FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésében álló Városmajor gyönyörű parkja és fái adnak otthont a IV. Faápoló Magyar Bajnokságnak 2018. augusztus 25-26-án. Az ingyenesen látogatható rendezvényen látványos bemutatók során nyerhetnek bepillantást a látogatók az aktuális faápolási módszerek világába.Részletek »

Hogyan készítsünk tökből szivacsot?

Konyhakert » Zöldségek

Ki tud saját szivacsot készíteni? Mindenki, aki kipróbálja a szivacstök-termesztést és ki tudja várni, amíg a tök szivaccsá szárad. Akár kezdhetjük is!Részletek »

A szélsőséges időjárást jobban bírják a jóltáplált növények

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

A térben és az időben is szélsőségesen alakult az időjárásunk. Néhány károsító a megszokottnál korábban jelentkezett. A szárazabb, melegebb körülmények között a lisztharmattal és az atkákkal, míg a párásabb kertekben, kertrészekben a peronoszpórával, néhol a sérült szőlőbogyókon, szedren a szürkepenész induló támadásával is számolni kellett.Részletek »

A nagy Balaton-felmérés - a pihenni vágyók csaknem fele már nem kizárólag nyáron érkezik

Világos + zöld » Zöld bolygó

Strandolás és lángos – ez a két dolog jut eszébe a legtöbb embernek a Balatonról. S neked?Részletek »

Traktorfesztivál menti meg az agrárszakmát?

Világos + zöld » Kiállítás és vásár

Még mindig kevesen dolgoznak az agrárágazatokban, a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Évente kevesebb, mint 500 diák szerez képesítést a területen, noha ennek közel a tízszeresére, legalább ötezer főre lenne szüksége az ágazatnak.Részletek »

Édes most a csemegeszőlő

Piac » Piaci árak

Kedvezően alakul a csemegeszőlő ára a piacokon, viszont nem mondható ez el a petrezselyemről, ami dupla áron kapható az előző évek hasonló időszakához képest. Piaci árles 2018. 33. hetében.Részletek »

Tündér a spájzban - cukkinilekvár és pizzaszósz

Élet + Mód » Megéheztél?

A házi befőzés is a reneszánszát éli, nemcsak azért, mert pénz spórolható vele, hanem mert egy saját kezűleg eltett finomság sokkal jobban is tud esni, sőt, remek ajándékötlet. A kedvenc fűszerünkkel, a befőttek egyedivé varázsolhatók. Lássuk a cukkínit, paradicsomot és padlizsánt!Részletek »

Jön a Nagy Lecsó: kampányzáró családi nap

Világos + zöld » Zöld biznisz

Az ÖMKi Talajtól a Tányérig biokampánya lassan a végéhez közeledik. 2018 augusztus 26-án, Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban tartjuk meg a kampányt lezáró családi rendezvényünket, a „Nagy Lecsót”, ahol együtt ünnepelhetjük a 'bio-t' egy közös főzés keretében.Részletek »

Izgalmas az augusztus a madárbarát kertben \

Világos + zöld » Állatok a kertben

Gyorstalpaló iskola a nyár vége: a madárfiókák önállósodásának nehéz, felfedezésekkel és kudarcokkal teli folyamatába pillanthatunk be.Részletek »

Enyhítsük a csaláncsípés okozta fájdalmakat!

Konyhakert » Gyógynövények

A csalán az egész világon elterjedt gyógyhatású, de mégis gyomként számon tartott növény.  Ha a bőrünkhöz ér égető, csípő fájdalmat érzünk, amit aztán a csalánkiütés követ. Nézzük, hogy hogyan szabadulhatunk meg könnyen az égető, viszkető érzéstől! Mit kezdjünk a csaláncsípéssel?Részletek »

Így készítsünk bodzabort, szörpöt, lekvárt bodzabogyóból

Élet + Mód » Megéheztél?

A bodzát nem csak bodzaszörp készítésére használhatjuk, kíváló alapanyag bor, szörp vagy lekvár előállítására is. És még egészséges is!Részletek »

Locsoljunk okosan - nyári öntözési szabályok

Profi kertész » Aktuális kerti munkák

Végre megérkezett a várva- várt nyár! A kánikulában, szárazság idején kertünk növényei is bőséges víz után szomjaznak. Érdemes átolvasni a következő tippeket, hogy növeljük locsolásunk hatékonyságát!Részletek »

3 tipp, hogy tökéletes legyen a rózsakerted!

Díszkert » Díszfák és cserjék

Számos vidéki városban fordultam meg az elmúlt időben és feltűnt, hogy míg évtizedekkel ezelőtt nem volt olyan utca, ahol ne lett volna legalább néhány tő gyönyörű rózsa, mára ritkaságszámba megy, mikor valamelyik kertben felbukkannak ezek a különleges virágok. Részletek »

Minden próbát kiálltak a koktélparadicsomok

Konyhakert » Zöldségek

A könnyed saláták egyik népszerű összetevőjét, a koktélparadicsomokat vizsgálta legújabb Szupermenta projektjében a Nébih. A szakemberek 16 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén, paradicsomonként 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak.Részletek »

Klímamentes megoldások: 5 tipp a lakás lehűtésére

Élet + Mód » Legjobb OTTHON

Augusztusban a nyári hangulat a tetőfokára hág, a hőmérő kiakad, otthon is forró a levegő. Nem mindenki engedheti meg magának a drága klímaberendezést. Apró trükköket mutatunk, hogyan kímélhetjük meg magunkat a hőgutától.Részletek »