No SSO cookie

Apró trükkök, hogy az orchidea télen is jól érezze magát

Szobanövény » Gondozás és ápolás

A trópusi éghajlathoz szokott növényeknek a hideg, fényszegény tél a fűtött száraz levegőjű lakással sokszor végzetes. Tippek a túléléshez!Részletek »

Superfood és dísznövény lehet az év gyümölcse?

Gyümölcs » Gyümölcsfák

Superfood és dísznövény is egyszerre a fekete berkenye, hazánk egyik legegészségesebb gyümölcse, amelyet idén megszavazhatunk az év gyümölcsének.Részletek »

Novemberi piacles - adventre készülve

Piac » Piaci árak

Hamarosan kezdődik az advent, megnő a kiskereskedelmi forgalom. Lássuk milyen árakra számíthatunk a piacokon. Piaci árkörkép 2017. novemberRészletek »

Három új növénykárosító, melyek feladták a leckét a kertekben

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Három károsítóról írok az utolsó felhívásban. Néhány éve érkeztek, de máris feladták a leckét! Meddig terjedtek, mekkora gondot okoztak az idén? Megpróbálok válaszolni a kérdéseimre.Részletek »

Kényeztető fürdő: készítsünk fürdőmézet, fürdősót

Élet + Mód » Wellness

Érdemes kipróbálni néhány házilag készíthető fürdőkozmetikumot, mert ezek amellett, hogy jót tesznek a bőrnek, illatukkal nyugtatnak is, és amíg elkészítjük ezeket ráhangolódhatunk a pihentető fürdőre…Részletek »

Szelídgesztenye, szeretem!

Gyümölcs » Gyümölcsfák

Hol érdemes Magyarországon szelídgesztenyét nevelni? Miért kell türelmes kertésznek lennünk? Hogyan süssünk tökéletes sült gesztenyét? Maróni 1x1.Részletek »

6 gyógynövény, amely megkönnyíti a várandósságot

Konyhakert » Gyógynövények

Rosszullétek, gyomorégés, vitaminhiány, dagadó láb és még sorolhatnánk, hogy a terhesség alatt mennyi kellemetlen tünet jelentkezhet. Jó hír viszont, hogy ezekre van természetes gyógyír! Egy-egy gyógyteával, helyes táplálkozással, zöldségekkel és gyümölcsökkel, és persze egy kis odafigyeléssel sok tünetet tudsz hatékonyan kezelni!Részletek »

Dézsás növények teleltetése - melyiket mikor vigyük védett helyre?

Növénydoktor » Aktuális növényvédelmi munkák

Bizonyos dézsában nevelt növényfajok az őshazájukban is hozzászoktak a 0 °C-nál kisebb hőmérsékletekhez, míg más növényeket érzékenyen érint a hideg. Ezeket lehetőleg az első éjszakai fagyok beállta előtt a telelőhelyükre kell szállítani. A növények épségben tartásához mindenképpen tartsuk szem előtt ezeket a különbségeket, és e szerint kezeljük őket.Részletek »

November szobanövénye: Kaktusz ünnepi öltözetben

Szobanövény » Virágdíszek

A Hónap szobanövénye novemberben a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera). A karácsony közeledtével egyre ünnepélyesebb ruhát ölt; a teljes növényt beborítják a színpompás, hófehér, rózsaszín és tűzpiros virágok. Ám akár a karácsony, ez is csak egy évben egyszer történik meg.Részletek »

Mit tegyünk Halloween után a tökökkel?

Kertépítés + Kerttervezés » Zöldfülű

A tököket nemcsak lámpásként lehet felhasználni! A tök 53% A-vitamint, 20% C-vitamint és 564 mg káliumot tartalmaz. Szóval, ha nem jutunk el odáig, hogy lámpást készítsünk belőlük, akkor meg is főzhetjük! Részletek »

Kezdetét vette az országos madáretetési szezon

Világos + zöld » Állatok a kertben

Magyarországon több mint száz éve november közepén indul el az önkéntes madáretetési mozgalom, amelynek lényege, hogy az országban maradó, valamint Európa és Ázsia északi térségeiből telelni ide érkező énekesmadarak élelemszerzését a lakosság megkönnyítse.Részletek »

Készítsük fel kertünket a télre!

Kertépítés + Kerttervezés » Kertápolás

Amíg az időjárás megengedi a kertben tartózkodást, addig ott akár az összes kerti munkát be is fejezhetjük. Ha az ősz elején leszüreteltük az utolsó gyümölcsöket és leszedtük a nyíló virágokat is, akkor a halottak napja utánra már főleg csak a takarítás, rendezkedés marad.Részletek »

Halottak napja: eredet, hagyomágy, megemlékezés

Élet + Mód » Lelkünk kertje

November 1. a mindenszentek, november 2-a pedig a halottak napja. Ezek a napok a halottakra való emlékezés ünnepei nálunk. Az ünnep előestéjén a szentbeszéd közben megkondulnak a harangok, a hozzátartozók a kegyelet virágait tûzik az elhunytak sírjára. Mindenszentek napján a holtak lelki üdvéért gyertyát gyújtanak a sírokon.Részletek »

Fagyra várva - melyik növény bírja tovább?

Díszkert » Virágágyások

Ha nem jó az időzítés, az első fagyteszten kényszerből áteshetnek a telelőhelyükre készülődő, a kertben, balkonon élő kényesebb növények, és kiderül, melyik mennyire bírja a mínuszokat.Részletek »

Cymbidium, a Himalája királynője

Világos + zöld » Kiállítás és vásár

A Magyar Orchidea Társaság november 9. és 12. között ismét megrendezi nagy sikerű őszi Orchidea és Bromélia Kiállítását a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A négy napos kiállítás során a több száz virágzó, sokszínű, illatos orchidea mellett a Cymbidium nemzetséggel ismerkedhetnek meg közelebbről is a látogatók. Részletek »

Hogyan használjuk fel a száraz faleveleket?

Világos + zöld » Zöld bolygó

Gondoltunk már a tömérdek időre, amit a lehullott falevelek eltakarításával töltünk? Megéri a ráfordítást, nézd mennyi mindenre fordíthatjuk ezt az energiát!Részletek »

Dögvirág: 355 napot kellett várni rá, hogy kinyíljon

Szobanövény » Virágdíszek

Ilyen egy lelkes növényrajongó - egy éjszakán át fennmarad, hogy fotózza kedvence éves virágzását. Így nyílik a dögvirág!Részletek »

Talajmenti fagyok jönnek a héten

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Véget ért a szép, hosszú ősz, a hét közepére már talajmenti fagyokat is jósolnak! Végezzük még el az alábbi növényvédelmi feladatokat!Részletek »

Őszi teendőnk a bogyósok körül \

Gyümölcs » Bogyósok

Az ízletes és fanyar Szeder szürete a kedvező időjárásnak köszönhetően még most is tart. A szeder letermett vesszőit a málnához hasonlóan ki kell vágnunk. Erre lombhullástól egészen jövő év tavaszáig van időnk. A lomb elvesztése után válik igazán jól láthatóvá az év során kialakult hajtásszövevény. És innen már könnyű a dolgunk...Részletek »

Megbízható időjóslás, ha megfigyeljük a természeti jelenségeket

Világos + zöld » Természet

Az időjárás nagyban befolyásolja, hogy mikor hogyan kertészkedjünk. Munkánkat megkönnyítjük, ha megfigyeljük az időjárás egyes elemeinek alakulását. Örök érvényű igazságok következnek!Részletek »

Ne idegenkedjünk a díszkáposztától \

Díszkert » Erkély és terasz

Az őszi dekoráció kedvelt dísznövénye lehetne a díszkáposzta. Nézd, milyen jól mutat!Részletek »

Ősszel telepítsünk gyorsan növő élősövényt

Díszkert » Pázsit és sövény

A gyorsan növő élősövény telepítése a legegyszerűbb módja annak, hogy udvarunkon élő falat húzzunk, és elrejtsük magánszféránkat a külvilág elől.Részletek »

Immunerősítés gyerekeknek - Gyuri bácsi tanácsai \

Édenkert TV » Fűszeres

Adhatunk-e gyógynövényes teákat kisgyerekeknek? Milyen gyógynövényből? Mennyit és mikortól? Gyuri bácsi válaszol.Részletek »

Felkerülünk Európa mogyoró térképére

Gyümölcs » Gyümölcsfák

Két éven belül megsokszorozódhat a mogyorótermesztés Magyarországon a NAIK és az MKSZN által kifejlesztett új technológiának köszönhetően. A növekvő mogyoró- és mandulatermesztési igényekről szakmai nap keretén belül tárgyaltak az ország gyümölcskutatói. Részletek »

Hétvégén Őszi Kertészeti Napok 2017

Világos + zöld » Kiállítás és vásár

Az Őszi kertészeti Napok rendezvény mind beltérben, mind az indián nyár utolsó napsütésével csábító kertben kellemes hétvégi programot nyújt, és megtalálható itt mindaz, amire a kertben szükség lehet.Részletek »

Októberi piacles: középpontban a körte és a zeller

Piac » Piaci árak

Körte alapú életerő koktélt mutatunk fárasztó őszi reggelekre. Igazi energiabomba, kitűnő reggeli napindító ital.  Piaci árak 2017. október (41. hét)Részletek »

Sötétzárkába a korallvirággal

Szobanövény » Gondozás és ápolás

Korallvirág majd minden otthonban megtalálható. Kérdés csak az, hogy virágzik-e vagy csak egy kevésbé mutatós zöld folt a lakásban.Részletek »

Ősszel vethető zöldségek

Konyhakert » Zöldségek

Szeptember végén október elején ismét fontos vetési időszak a konyhakertben. Ilyenkor kerülnek föld alá az áttelelő magok, hagymák. Lássuk, mit vethetünk most?Részletek »

Már szavazhatunk az év gyümölcsére

Világos + zöld » Zöld bolygó

Idén először, hagyományteremtő szándékkal indít szavazást az év gyümölcsfajtájáról a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN). A szavazás célja, hogy a magyar fajták szaporításával és forgalmazásával foglalkozó cég felhívja a figyelmet a kevésbé ismert őshonos gyümölcsfajtákra. Részletek »

Szőlőültetvényből kivifarm a dél-zalai dombokon

Gyümölcs » Gyümölcsfák

A Mura térségében a volt szőlőterületek, zártkerti ingatlanok egyik újrahasznosítási lehetőségét kínálja a kivitermesztés.Részletek »