No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
SZAVAZÁS

Szerinted milyen télnek nézünk elébe?

Hogyan készítsünk bodzabort?

Utolsó változtatás: 2011-06-22 | Első közzététel: 2011-06-23
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan készítsünk bodzabort?
A bodzát nem csak bodzaszörp készítésére használhatjuk, kíváló alapanyag bor előállítására is. A következőkben 3 bodzabor receptet mutatunk be!

Bodzabor recept 1


bodza-bor-keszitese

Hozzávalók:

  • 1350 g friss bodza
  • 1350 g cukor
  • 3,78 l víz
  • 1 teáskanál citromsav
  • Bor-élesztő

 

Elkészítési mód:


Csipkedjük le és törjük össze a bodza bogyókat, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Öntsük a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel.

Tároljuk a bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta korsóba. Helyezzük egy hűvösebb helyre, és hagyjuk állni néhány hónapot. Csapoljuk át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon. Várjunk további hat hónapot és palackozzuk.

 

Bodzabor recept 2


bodza-bogyok

Hozzávalók:

  • 1350 g friss bodza
  • 1350 g cukor
  • 3,78 l víz
  • 1 teáskanál citromsav
  • 1 Campden tabletta
  • Bor-élesztő

 

Elkészítési mód:


Csipkedjük le és törjük össze a bodza bogyóit, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Miután kihűlt, tegyük bele a Campden tablettát. Hagyjuk erjedni 5 napig. Szűrjük át szitán a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel.

Tároljuk a bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta korsóba. Helyezzük egy hűvösebb helyre és hagyjuk állni néhány hónapot. Csapoljuk át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon. Várjunk további hat hónapot és palackozzuk.

 

Bodzabor recept 3

 

Hozzávalók:

  • 1350 g friss bodza
  • 450 g malagaszőlő
  • 1350 g cukor
  • 3,78 l víz
  • 1 teáskanál citromsav
  • 1 Campden tabletta
  • Bor-élesztő
  • Élesztő tápanyag

 

Elkészítési mód:


Csipkedjük le és törjük össze a bogyókat, majd főzzük fel vízben. Szűrjük át szitán a folyadékot egy vödörbe. Adjuk hozzá a cukrot és citromsavat, és miután kihűlt, a Campden tablettát és élesztőt is. Hagyjuk erjedni öt napig, naponta megkeverve, majd öntsük át a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel.

Tároljuk a bodzabort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta korsóba. Helyezzük egy hűvösebb helyre és hagyjuk állni néhány hónapot. Csapoljuk át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon. Várjunk további hat hónapot és palackozzuk.


Szólj Te is hozzá!