No SSO cookie

Hogyan főzzünk sztíviával?- 5 különleges, sztíviával készült recept!

Utolsó változtatás: 2010-06-27 | Első közzététel: 2010-06-27
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan főzzünk sztíviával?- 5 különleges, sztíviával készült recept!
A sztívia egy Dél-Amerikai fűszernövény, mely édesebb a finomított cukornál, nincs káros hatása, cukorbetegek, fogyókúrázók is fogyaszthatják, mivel nem növeli a vércukorszintet. A sztívia tökéletes megoldás a mesterséges édesítőszerek helyett. Sőt, megelőzi a fogszuvasodást is! Aki természetes, egészséges édesítőszert keres, nyugodtan kísérletezzen a sztíviával. Íme néhány recept kedvcsinálónak!

 

Szerencséra sztíviát már nálunk is lehet kapni a gyógynövény szaküzletekben, por vagy koncentrált folyadék formájában.

A nyers sztívia leveléből készült por (megszáradt, leőrölt levelekből) körülbelül 10-15-ször édesebb a finomított cukornál, a por, vagy folyékony sztívia pedig akár 300-szor is édesebb lehet.

Emiatt szükségtelen említeni, hogy nagyon keveset kell belőle használni, főleg ha a kivonatolt formáját vettük meg. A túladagolt sztívia túlédesítheti az ételt, és kesernyés utóízt hagyhat maga után. A sztívia nem minden esetben helyettesítheti a cukrot, mivel nem rendelkezik a cukor karamellizálódó jellegével. Azonban még így is számos használati módja van a főzésben. Kezdetnek próbáljunk ki néhányat az alábbi receptek közül!

 

Forró csokoládé

 

  • ½ csésze  kakaópor
  • 1 csésze tejpor
  • 1 teáskanálnyi kukoricaliszt
  • csipetnyi só
  • ½ teáskanálnyi sztíviapor
  • 4 csésze forró víz
  • 1 vanília rúd kikapart belseje

 

A forró csokoládé elkészítése:


Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Tegyük félre. Forraljunk fel egy kevés vizet.  Ha kész, vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és a vaníliát, majd keverjük össze egy habverővel. Töltsük ki, és már ihatjuk is.

 

forró csoki

 


Mokkás  finomság

 

  • 2 csésze forró, erős kávé
  • 4 teáskanálnyi kakaópor
  • 14 csepp folyékony sztívia, vagy 1 teáskanálnyi sztívia por
  • ½ csésze tej és ½ csésze tejszín
  • 1 vanília rúd kiapart belseje

 

A mokás finomság elkészítése:


Főzzük meg a kávét. Töltsük bele a kakaóport és a sztíviát, amíg még meleg. Öntsük jégkockatartóba és tegyük a mélyhűtőbe, amíg meg nem fagy, lehet akár egy teljes éjszakára. Tegyük a megfagyott kávé kockákat egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a vaníliát, a tejet és a tejszínt, majd keverjük simára. Kitöltés után azonnal lehet tálalni.

 

 

Édes káposztasaláta

 

  • 1 fej apróra vágott káposzta
  • 1 apróra vágott répa
  • 1 apróra vágott vörös hagyma
  • 1 apróra vágott  paprika
  • ¾ csésze majonéz
  • 1 teáskanálnyi vörösborecet
  • 4 csepp folyékony sztíviakivonat, vagy egy negyed teáskanálnyi sztívia por
  • só és bors

 

Egy nagy tálba keverjük össze a hozzávalókat; hűtve tálaljuk.

 

Sonkaszeletek cseresznyés-ananászos gyümölcslébe mártva

 

  • 2 előre megfőzött sonkaszelet
  • 1 ananász konzerv
  • ¼ csésze szénsavas víz
  • ¼ teáskanálnyi gyömbérpor
  • 1/3 csésze kimagvazott, ketté vágott cseresznye
  • szegfűszeg
  • 5 csepp folyékony sztíviakivonat, vagy teáskanálnyi sztevia por
  • ¼ teáskanálnyi só

 

Sonkaszeletek elkészítése:


Melegítsük elő a sütőt 350 Cº-ra. Helyezd a sonkaszeleteket egy nagy tepsibe. Tegyünk körülbelül 20 db szegfűszeget mindegyik sonkára úgy, hogy közben a szárát a húsba nyomjuk. Sózzuk meg. Öntsük egy tálba a szénsavas vizet, a sztíviakivonatot és a gyömbérport. Keverjük össze őket és öntsük a sonkaszeletekre. Tegyünk rá ananászkarikákat is. Süsük 20 percen keresztül. Adjuk hozzá a cseresznyét. Majd tegyük vissza a sütőbe és hagyjuk sülni még 15 percig. Vegyük ki a sütőből. Húzzuk ki és dobjuk el belőle a szegfűszegeket. A sonkaszeleteket tálaljuk gyümölcs szósszal és gyümölcs darabokkal.

 

 

Banános kenyér

 

  • 2 nagy, érett és összetört banán
  • 2 felvert tojás
  • 2/3 csésze vaj
  • 1/3 csésze tej
  • 2 ½ csésze búzaliszt
  • 1 teáskanálnyi sütőpor
  • ¾ teáskanálnyi só
  • 1 teáskanálnyi koncentrált sztíviapor
  • ½ aprított dió (mazsolával helyettesíthető)

 

 

banán kenyér

 

A banános kenyér elkészítése:

 

Melegítsük elő a sütőt 350 Cº-ra. Kenjünk ki vajjal egy kalácssütő formát és tegyük félre. Keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, só és sztíviapor. Szitáljuk át és tegyük félre. Egy másik tálba keverjük össze a vajat a banánokkal, majd adjuk hozzá a tojásokat. Öntsük rá a száraz hozzávalókra és keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá az aprított diót. Töltsük a keveréket a kiválasztott sütőformába. Süssük 50 percig (ez az idő változhat a sütő függvényében). Akkor van kész, ha a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta marad.


Szólj Te is hozzá!