No SSO cookie

Egy kávémániás vallomásai

Utolsó változtatás: 2011-02-02 | Első közzététel: 2011-02-03
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Egy kávémániás vallomásai
Sokan kávémániásnak neveznek, pedig csak szeretek kávézgatni...amikor csak tehetem...ahol csak lehet...amilyen gyakran csak lehet.

Kávét minden mennyiségben

 

Az arab kávé a világ kávétermesztésének legnagyobb mennyiségben termesztett fajtája. Napon vagy kissé árnyékos helyen nő, de leginkább a kissé árnyékos helyeket kedveli. Akár házi növényként is termeszthető. Ha nem törődnek vele akkor akár négy és fél méteresre is megnőhet, de szüretelés érdekében vissza kell metszeni egy sokkal kezelhetőbb magasságra.

kifozott-kave
Szinte már érezni az illatát

A kávécserje szereti a vizet, ezért a talajt nyirkosan kell tartani, de ne legyen agyonáztatva. A növény 7 év alatt fejlődik ki teljesen. Nem tolerálja a fagyot, és átlagban 15 - 25 °C hőmérsékletet szereti. Kicsi, a jázminéhoz hasonló illatú virágokat bont. A virágzás után a bogyók kezdenek fejlődni. Akkor érnek meg,  amikor sötét vörös színűek lesznek. Ezek a bogyók ehetőek is, édeskés ízük van.

A kávét, ami az igazi termés valójában, a kávébab belsejéből készítik. Legjobb esetben a kávét egész évben lehet szüretelni. Elég különös, hogy a Latin-amerikaiak akik készítik a kávét, ők fogyasztanak a legkisebb mennyiséget belőle. Az európaiak isznak a legtöbb kávét, habár az amerikaiak és a kanadaiak hamar utolérik őket. Az első dolog, amit minden reggel teszek, hogy főzők egy adag kávét. Még a kutya is tudja, hogy nem engedem addig ki, amíg ezt el nem végeztem. Miután elvégeztem a kutyás feladatomat, egy bögrét teszek a csöpögő alá, és kitöltöm magamnak az első, legerősebb, legjobb csésze kávét. Amikor még gyerek voltam, a szüleim azt a régi, tűzhelyre tett kávéfőzőt használták. Emlékeztek még?  Apa megfőzte este a kávét, és másnap újra. Ez az a kávé, amit nagyon fiatalon tanulgattam inni, és egész életemben törekedtem rá, hogy ugyanolyant készítsek. A tökéletes kávéfőző keresése még tart.  Az utolsó kávéfőzőm halála óta, véletlenszerűen azóta, hogy elkezdtem ezt a cikket, most a teafőzőben melegítem a vizet, majd ráöntöm a kávés tasakra.

Ahogy megkóstolom, majdnem tökéletes, habár egyáltalán nem időtakarékos, mert egy örökkévalóság, amíg megtöltöm a termoszt. Mégis, a kutya méltányolja, hogy a reggeli kávés rituálé nem csak abból áll, hogy bekapcsolom a főzőt. Mindenkinek van kedvenc kávémárkája, nemde? Az enyém a Folgers. Akkor tör ki a végső pánik, ha látom a doboz alját. Az egyetlen dolog amiért bekopogtam a szomszédhoz az egy főzetre való kávé.

A Katrina hurrikán után hosszú ideig hiány volt ebből a márkából, és ezért nagyon sokat kellett keresgéljek, hogy rátaláljak. Olyan volt ez, mintha kincsvadászatra indultam volna. Amikor végre valahol a nagy semmi közepén egy kis boltban rátaláltam, annyira megörültem, hogy az egész készletét. Tanulva a történetből, azóta van néhány doboz vésztartalékom mélyen elásva a garázsban.

kavefozo-kave-keszitese
A tökéletes kávéfőzőt még keresem...

De még rá kell találnom egy olyan étteremre, ahol rendes kávét készítenek. Mindegy, hogy milyen étterem. Minden utazást olyan helyekre tervezek, amelyek közel vannak a kávézókhoz. Nem megyek be úgy a városba, hogy ne tartanék egy kávészünetet. Akkor is, ha csak az állatorvoshoz kell elvinnem a háziállataimat. Kávé arrafele és kávé visszafele, az élet nem is lehet ennél szebb! Gyakran az ülések alatt kutatgatok az apró után, mivel mindig szeretek pontosan fizetni. Ha úgy van kedvem, akkor csak simán a bankkártyámmal fizetem ki a kávét.

Természetesen mindenkinek megvannak a kívánságai a kávéval kapcsolatosan : legyen fekete, dupla, csak tejszínes. Ó, a tejszín! Miután kipróbáltam a half & half kávéízesítőt (egy különleges tejszín ízű adalék), már soha nem iszok tejet a kávéhoz. Ugyanaz a pánik tör ki, amikor kezd elfogyni a tejszín.  A mi háztartásunkban 2 liter tejszín is elfogyhat egy nap, majdnem 9 csésze tejszín csak a kávéhoz. Azt hiszem, nem kell tejet innom, mert a napi tejadagot megiszom a kávémban. Te is szereted a kávét? Néhány tanulmány bebizonyította, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a májrák és krónikus májbetegségek kialakulását. Japán kutatók beszámoltak arról, hogy három vagy háromnál több csésze kávé naponta a nőknél nagy mértékben csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Úgy tartják, hogy a kávé csökkenti a Parkinson kór kialakulásának kockázatát is, na meg a cukorbetegségét is. A kutatások bebizonyították, hogy a kávé az egészség szempontjából sokkal többet használ, mint amennyit árt.

 

Tehát hajrá, ne félj, élvezd a kávédat.


Habár én ma este egy vagy két csésze teát fogok inni, de a kávé az én választott italom. Lehet, hogy felhúzok egy fóliaházat, és termesztésbe kezdek. Lehet nem, mert a kávé még mindig egy olcsó ital a piacon (mondjuk ez nagyon relatív, mert azért annyira mégsem olcsó).


Szólj Te is hozzá!