Böjti étrend: a méregtelenítésben is segíthet

5

Télen anyagcserénk lelassul, ezért egy tavaszi 2-3 hetes méregtelenítő kúra segíthet a szervezetnek megszabadulni a salakanyagoktól.

Habár még hideg van, tudjuk ez már lassan a tavasz.

Tavaszi méregtelenítéshez böjti étrend
Nemcsak azért, mert hóvirág nyílik a kertekben - élelmesebbeknél krókusz - hanem abból is, hogy mindenki vidámodik. Már láthatóan hosszabbak a nappalok, nemsokára itt az idő, amikor minden virágzik, a madarak felszabadultan énekelnek, apró macskák futnak ki felszabadultan az autó elé. Ennyi felszabadultság láttán mi is szeretnénk azok lenni - ehelyett sokszor egész nap fáradtak vagyunk, ólmosan hurcoljuk tagjainkat egyik helyről a másikra, fakó a hajunk-bőrünk, és van köztünk (khmm) olyan is, aki megpillantja combja hátsó felét a tükörben és felsikít.

Miért történik ez? Télen anyagcserénk is lelassul, így a szervezetünkbe kerülő mérgeket és a képződött salakanyagokat sem tudja eltávolítani. Ezek megbontják a belső egyensúlyt, sejtszinten akadályozzák az oxigén- és tápanyagellátást, ami az energiatermelésre is kihat, nem csoda hát, ha teljesítőképességünk csökken és fáradtnak érezzük magunkat. A cellulitiszünket meg hangsúlyosabbnak - és ez nem pusztán optikai csalódás.

Megérett tehát a helyzet egy jó kis tavaszi méregtelenítésre! A módszer támogatja az erre hivatott belső szervek munkáját, segít kilökni magukból az összegyűlt káros anyagokat. A megfelelő méregtelenítés során a szervezetünkben keletkező köztes - sokszor toxikus - anyagcseretermékektől is megszabadulhatunk. Nosza, nézzünk utána, hogy is kell ezt csinálni!

2022-ben március 2-án kezdődik a NAGYBöJT

A kevésbé határozottaknak sajnos hamar elveheti a bátorságát az, ha olyan tanácsokba botlanak, melyek szerint a legjobb, ha 6 héten át kizárólag ásványvizet isznak étkezés gyanánt. Hasonlóan hatnak az ilyesféle mondatok is: "A teliholddal átitatott rezgőfűmaghéjból és zöldrekettyéből készített turmix elfogyasztása után igyunk ismét váladékoldó teákat."

Lássuk hát, mit tegyen az, aki úgy szeretne megszabadulni mérgeitől, hogy közben továbbra is emberek közé jár, dolgozik, szórakozik és nem is akar éhezni [nagyon :)].

lebojt_receptek

Bevált léböjt receptek>>

Attól függően, hogy mennyire érezzük erősnek magunkat, a kúra időtartama lehet 1-2-3-... -6 hét. A két-három hetes már észrevehetően jó hatással van közérzetünkre, aki pedig vallási ünnepként közelít a Húsvéthoz, annak a 6 hetes - 40 napos böjti időszak tökéletes lehetőség a testi mellett a lelki felkészülésre. Ez hamvazószerdán kezdődik és Húsvétvasárnapig tart.

A méregtelenítő kúra kulcsszavai: az emésztőrendszer tehermentesítése (böjt), a fokozott folyadékbevitel és a tisztító gyógynövények használata.

 

Böjttel az egészségért

Az emésztőrendszer tehermentesítéséhez két alapvető dolog tartozik: a belek kiürítése és a csökkentett/módosított táplálékbevitel.

Furának tűnhet, de működő dolog, hogy ha az ételmennyiség csökkentésének kiürített vastagbéllel kezdünk neki, kevésbé leszünk éhesek a kúra során, mint a székrekedéssel küszködők. Ezért a kúra előestéjén még vacsora előtt két evőkanál egész lenmagot keverjünk bele két dl vízbe, majd azonnal igyuk meg. Akinek ez túl kevés, használhat keserűsót, vagy keserű gyógyvizet.

A kúra előtti napon már lehetőleg csak könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, vacsorára például csak natúr zöldséglevest vagy egyszerűbb salátát főtt krumplival.

Napközben igyunk sok folyadékot, de ne fogyasszunk kávét vagy alkoholt. Lefekvés előtt pedig vegyünk egy kellemes illóolajos lazító fürdőt (például levendula, citromfű és gerániumolajjal).

 

Böjti étrend:

Tavaszi méregtelenítéshez böjti étrend
1. nap: csak gyümölcs-, ill. zöldséglevet fogyasszunk sokszor a nap folyamán, de egyszerre csak egy-két deci mennyiségben. Lehet, hogy ez borzasztóan hangzik, de ki lehet bírni, hiszen tudjuk, hogy ez csak egy napig tart (ezzel a biztatással még nekem is sikerült!!).Testünknek-lelkünknek pedig ez egy markáns jelzés, hogy itt kezdődik a kúra, most egy ideig másként étkezünk, így könnyebb is átállni rá, mint ha napokon át alkudoznánk magunkkal arról, hogy ma még ebből is szabad egy kicsit, meg abból is, majd holnaptól szigorúbbak leszünk. Könnyebb az első napot átvészelni, ha hétvégére vagy szabadnapra időzítjük.

Zöldséglevek: répa-, cékla-, zeller-, burgonya-préslé és ezen levek keveréke.

Gyümölcslevek: Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs és zöldség egészséges és vegyszermentes legyen. A készen kapható levek helyett előnyösebb, ha mi magunk készítjük el gyümölcscentrifuga segítségével, és minél hamarabb - lehetőleg 20 percen belül -, lassan kortyolgatva meg is isszuk.

2. nap: nyers gyümölcsöket, zöldségeket beiktathatunk a folyadék mellé. (A lének ajánlottakból válogatva.)

Tavaszi méregtelenítéshez böjti étrend
3. nap: zsiradék nélkül párolt zöldségfélék, gyümölcsök, de már rizs (lehetőleg barna), egyéb gabonakásák, barna kenyér fogyasztását is bevezethetjük.

Következő napok: az előbbiekhez társulhat még minimális mennyiségben sovány szárnyashús, valamint sovány tej és tejtermék is, de aki hatékonyabb méregtelenítést szeretne, annak a hús fogyasztását nem ajánljuk a kúra végéig. Étkezésünk alapját végig a zöldségek, gyümölcsök és a gabonakásák képezzék (nagyon finomakat lehet készíteni zabból, kölesből, hajdinából, ezekbe bele lehet annyira szeretni, hogy később szívesen fogyasszuk őket kúrán kívül is).

A teljes kúra során hagyjuk el étkezésünkből a csokoládé, kávé, tartósított-, feldolgozott- és gyorséttermi élelmiszerek, alkohol, fehér cukor fogyasztását. Az édesítést is vegyük minimálisra. Ha úgy érezzük, hogy nagyon muszáj, akkor használjunk barna cukrot (vigyázat! nézzük meg az összetételt: a legtöbb boltban kapható barnacukor finomított fehér cukorból készül, karamellel festve) vagy mézet.

A böjt végén tartsunk 1-2 felépítőnapot. A felépítőnapokon fokozatosan térjünk vissza a teljes értékű táplálkozáshoz.

értékelés