No SSO cookie

Melyik alma fajták a kedvenceink?

Utolsó változtatás: 2016-09-08 | Első közzététel: 2016-09-07
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Melyik alma fajták a kedvenceink?
Az almát ősidők óta ismeri az ember, az egyik legalapvetőbb gyümölcsünk. Rendkívül sok típus, számtalan fajta és fajtacsoport létezik, nem könnyű eligazodni közöttük. Elég, ha azt a néhány fajtát ismerjük, amihez a boltok polcain hozzájutunk.

A legidősebbek még emlékeznek a régi, azóta eltűnt házikerti fajtákra, azután egyeduralkodó lett a Jonatán, kiegészülve a Goldennel és a Starkinggal. Sokáig szinte nem is termesztettek más faját hazánkban, a nemesítés is csak a Jonatán klónjaira koncentrált.

 

jonathan_golden

 

A szezon elején találkozhatunk a Gala jellegzetes, sárga alapszínen narancspiros színeződésű, kifejezetten édes-aromás gyümölcseivel. Nem tárolható sokáig, ezért hamar átadja a helyet a később érő, jobban tárolható fajtáknak, mint a milyen a Jonatán és Golden keresztezéséből származó Jonagold. Ez a fajta a szülők legjobb tulajdonságait egyesíti, finom, aromás ízű, szabályozott légterű tárolóban hosszan eltartható. Kiváló tárolhatóságáról ismert a szintén Jonatán fajtakörből származó Idared, amely sajnos nem nagyon örökölte azt az ízvilágot, ami miatt a Jonatán oly népszerű volt egykoron.

 

kedvenc_alma

Fotó: Flickr (David Schiller)

Nem tagadhatja le Golden származását a japán nemesítésű Mutsu, amely örökölte a Golden színét és kiváló ízvilágát, amit akár tavaszig is képes megőrizni a tárolás alatt. Szintén Golden eredetű fajta az Elstar, amely megfelelő körülmények között (szabályozott légtér) tavaszig eltartható és kifejezetten finom ízű alma.

A fogkrémreklámok is segítették elterjedését a hazai kínálatban az igazi zöldalmának, azaz a Granny Smith-nek, amely éretten is zöld színű (hazai termesztésben a napos oldalon enyhe pirosas színt kaphat) és nem tévesztendő össze az éretlen állapotában zöld Goldennel. Jól tárolható, húsa kemény, íze enyhén savanykás.

2015-ös Szupermenta vizsgálat szerint az OMÉK látogatói között hazánk kedvenc almája: a Golden Delicious és a Red Chief

 

Napjainkra a finom íz és a jó tárolhatóság mellett vásárlói szempont lett az alma esetében is az előállítási körülmények ismerete, pontosabban komoly igény van a minél kisebb környezeti terhelés mellett termesztett integrált, vagy ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsökre. Ennek okán a nemesítés fontos szempontja lett a rezisztencia, sorra jelennek meg az új fajták, amelyek bizonyos szinten ellenállnak a betegségeknek és ezért a korábbiakhoz képest sokkal kevesebb növényvédelmi kezeléssel termeszthetők.

A Jonatánt a betakarításig 15-ször vagy rosszabb esetben akár 20-szor is kellett permetezni, addig egy rezisztens fajta pl. Florina vagy Topaz beéri évi 5-7 kezeléssel. Éppen ezért házikerti termesztésre is ezek az ellenálló fajták javasolhatók, amelyek kis növekedésű alanyra oltva könnyen kezelhető fákká növekednek, valamint íz és aroma terén sem vallanak szégyent.

SZEDD MAGAD ALMA ültetvények>>


Szólj Te is hozzá!