No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Paradicsom termesztése és tárolása

Utolsó változtatás: 2012-05-24 | Első közzététel: 2012-05-24
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Paradicsom termesztése és tárolása
A kertből frissen szedett paradicsom zamata még az ínyenceket is megörvendezteti. Ha sokkal több paradicsomot ültettél, mint amennyit el tudsz fogyasztani, íme egy jó tanács: amennyiben a paradicsomot érett állapotban szeded le, akkor az hosszabb ideig megőrzi ízét és tápértékét, mint bármely más zöldség. 

Néhány dolog, amire szükséged van a kerti munkához:

  • kosár
  • kerti olló
  • kertészkesztyű
  • kés

Paradicsom

 

A paradicsom gondozása a kertben:

  1. Akkor szedd le a paradicsomokat ha már fényesek, élénk piros a színük, állaguk pedig félpuha.
  2. Figyelj a paradicsom alsó felére, itt kezdődik el az érés. Egyes fajták beérnek, még mielőtt a színük teljesen piros lenne. Szedd le a paradicsomokat, amikor a héjuk fényes, akkor is, ha a felső részük még nem teljesen piros (illetve más színű: sárga, lilás, rózsaszín vagy aranysárga).
  3. Vágd le a növény csúcsát, és távolítsd el az új virágokat, körülbelül egy hónappal az első fagy előtt. Ilyen módon a növény tápanyagai és az energia a már meglévő terméseket érleli, nem pedig új paradicsom-kezdemények táplálására fordítódik, amelyeknek már úgysem lenne idejük megérni.
  4. A termesztési folyamatot hidegebb időszakban is folytathatod. Ilyenkor takard le a növényeket ponyvával vagy vászonnal, azonban a fagy beállta előtt szedd le az összes termést.
  5. Az éretlen paradicsomokat hűvös és sötét helyen tárold, egymás mellé helyezve őket. Ellenőrizd le, hogy nincsenek-e megrepedve, tisztítsd meg őket a növény-maradványoktól és csak az egészséges paradicsomokat tárold, mert a hibás termés előidézheti az ép paradicsomok rothadását.
  6. Az érett paradicsomokat tartsd szobahőmérsékleten, így megőrzik a zamatukat, fogyaszd el egy-két napon belül őket. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni a paradicsomot, tedd be a hűtőbe. Ha lehetséges, helyezd a vajtároló rekeszbe, itt a legmagasabb a hőmérséklet.
  7. Fagyaszd le a paradicsomot, akár érett, akár zöld, feldarabolva vagy szósz formájában, hogy télen is fel tudd használni. Ha lehetséges, kisebb zacskókban helyezd őket a mélyhűtőbe, olyan adagokban, amennyi egyszeri alkalomra szükséges.

 

 

Praktikus tanácsok a paradicsom gondozásához:

  • Az érési folyamatot felgyorsíthatjuk, ha a paradicsomot egy papírzacskóba helyezzük banán vagy alma mellé. A kibocsátott etiléngáz felgyorsítja az érést.
  • Ha leszedted a termést (érett vagy éretlen állapotban), tartsd távol a napsugaraktól, mert felmelegedhetnek és nem fognak egyenletesen megérni.
Hogyan termesszünk és tároljunk paradicsomot?

Szólj Te is hozzá!