No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
15
16
17
18
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

A klasszikus Cézár saláta elkészítése

Utolsó változtatás: 2014-05-28 | Első közzététel: 2012-03-13
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A klasszikus Cézár saláta elkészítése
A tavasz megérkezésével fellélegezhetünk, jönnek már a friss, új vitaminok. A következőkben megmutatjuk, hogyan készíthetjük el a klasszikus Cézár salátát, kevesebb, mint fél óra alatt.

Pirított kenyérkocka hozzávalói:

  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 csésze (0,5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből

Saláta hozzávalói:

  • 1 db tojás
  • 3 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella
  • 1 teáskanál kapribogyó
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj
  • 1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt
  • 2 közepes fej római saláta

 

A pirított kenyérkockák elkészítése


Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg, keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat.

Tegyük a kenyérkockákat tepsibe, egyenletesen terítsük el, és 350 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára.

 

A salátaöntet elkészítése


A tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és 45 másodpercig főzzük. Utána vegyük ki, és hagyjuk lehűlni. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba.

Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik).

 

A Cézár saláta elkészítése


Tegyük fa, üveg vagy műanyag (de nem fém) salátástálba a 3-5 cm-es kockákra felvágott salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.

 

Piaci árak - 10. hét


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

 

belfoldi-10

kulfoldi-10

belfoldi-kaposzta

fejes-salata

 

Aki nem elégszik meg a táblázatainkkal, az minden részletet megtalál a Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) weboldalán.


Szólj Te is hozzá!