No SSO cookie

Almafák ritkítása, ifjítása

Utolsó változtatás: 2016-06-02 | Első közzététel: 2016-02-27
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Almafák ritkítása, ifjítása
Ha korosodni kezd a gyümölcsfánk, mindenképpen szükség van a ritkító metszésre. Gyakori eset, hogy ilyenkor olyan idősebb fákkal van dolgunk, amelyeknek fiatal korukban helyesen kialakították ugyan a koronáját, de az utóbbi években elmaradtak a kiigazító metszések.

Hogyan ifjíthatjuk meg almafánkat?

 

A korona ilyenkor ápolatlan benyomást kelt, az ágak elsűrűsödnek, a korona belső részében pedig a fényhiányos környezetben már alig képződnek termőrészek. A felkopaszodás kezdeti jelei is látszanak. Mielőtt nekiállunk a fűrészelésnek és a metszésnek, gondoljuk át, hogyan kell kinéznie a jövőben a fának.

 

Ritkítás két lépésben

  1. Első lépésben döntsük el, melyik ágrészeket szeretnénk a továbbiakban is megtartani. Nézzük meg, melyik vázágakat kell jelentősen megkurtítanunk, hogy visszanyerje a korona az egyensúlyát? Hol kell esetleg a sudárral versengő ágakat eltávolítani?
  2. Második lépésben vegyük ki az erőteljesen felfelé törő; a korona belseje felé növő; ill. az egymáshoz túlságosan közel nőtt ágakat. Ha ezzel végeztünk, méterről méterre haladva ritkítsuk meg a fennmaradt koronarészeket. A ritkítás mértékét attól tegyük függővé, mennyi termőrészt látunk. Mindig tartsuk szem előtt, hogy elegendő fénynek kell jutnia a korona belsejébe!

 

metszes-ritkitas
Idősebb almafa ifjító metszése, az eltávolított részek halványan láthatók

 

Ifjító metszés


Nem szabad összekeverni az ifjító metszést a ritkítóval. Az ifjító metszéssel jelentős mennyiséget elveszünk az öreg fák koronájából, és akkor van rá szükség, ha már alig hoz új hajtásokat a fa, egyúttal elkezd felkopaszodni, a termései pedig elaprósodnak. Az ifjító metszéssel új hajtások nevelésére késztetjük a gyümölcsfákat; egy-két éven belül pedig a gyümölcsök minősége is észrevehetően javul. Mielőtt nekilátunk a tényleges ifjításnak, meg kell ritkítanunk a teljes koronát, hogy legyen elég helyünk a munkavégzéshez. Legelőször is a leendő fa magasságát kell eldöntenünk, mert ez befolyásolja az összes további műveletet.

Keressünk ki egy közel vízszintes ágat a kívánt magasság körül, és afölött vágjuk vissza a sudarat. Ezután következik a klasszikus értelemben vett ifjítás: az időközben elágazott vázágakon válasszuk ki azt az irányt, amelyet előnyösebbnek tartunk; és a többi ágrészt távolítsuk el. A vázágak végét is le kell vágni, a már megismert szabály szerint: a sudár leendő csúcsát és a vázágak csúcsait összekötő háromszög felső szöge 120°-os legyen. Tovább serkenthetjük a termőrészek kinevelését, ha emellett még az öreg, nem termő ágrészeket és a többi, zavaró ágat is eltávolítjuk.

 

ifjitas-ritkitas
Famagasság-csökkentéssel is járó ifjító metszés.
(Az eltávolítandó koronarészek kékkel jelölve.)

 

Mivel szinte az összes felsorolt intézkedés nagy sebfelületekkel jár, ezért mindenképpen tanácsos a sebkezelés. Használjunk gombaölő szert tartalmazó sebkezelő készítményt.

 

Ifjítás, lépésről lépésre

  • Mérjük fel a fa termetét, ágrendszerét, alakját.
  • Nagy vonalakban tervezzük meg a metszést.
  • Döntsük el, milyen magas legyen a fa, és ezt tartsuk szem előtt minden munkálatnál.
  • A metszési sebeket gombaölő szeres sebkezelővel kenjük be.

gyumolcsfak-metszese


Forrás:
Gyümölcsfák metszése


Szólj Te is hozzá!