5
Izgi kérdések, érdekes válaszok
Akik kertészkednek, azok soha ki nem fogynak a kérdésekből. Cikkünkből minden kertszerető ember hasznos és érdekes információkhoz, ötlekhez juthat.

Mire használhatom a lehullott faleveleket ?


IZGALMAS KÉRDÉSEK, ÉRDEKES VÁLASZOK

A  lombhullató növények, fák és bokrok levelei értékes, szerves anyagokat tartalmaznak, ezért a lombot ne égesse el és ne vitesse el a kertből, hanem hasznosítsa helyben.
A vadgesztenye és a diófa kivételével a kerti  növények lombjából  kiváló komposztot lehet érlelni. A levelek gyorsan elkorhadnak és jelentős mennyiségű húmuszt képeznek. Az egészséges lombot fel lehet használni a virágágyak és a veteményes ágyások talajának a takarására, de be is áshatja a földbe, ahol ugyancsak gyorsan elbomlik. Különösen, ha egy kevés nitrogéntartalmú műtrágyával is elősegíti a korhadási folyamatot.

A lehullott levelek ne heverjenek hosszú ideig a gyepen, mert alattuk a fű kipusztul! Az összesöpört levelek egy részét terítse a bokrok alá, ahol jó búvóhelyet nyújtanak a téli álmukra készülő sündisznóknak, a békáknak és a gyíkoknak.

 

Fejtsem át az újbort tavasszal?

 

Igen, ma is érvényes és követendő az a régi vincellér- szabály, hogy az újbort tavasszal, a szőlőtőkék virágzása idején ismételten át kell fejteni, hogy az időközben kivált és sok romlékony anyagot tartalmazó seprőtől elválasszuk. Az egészséges bort lehetőleg zárt fejtéssel (a levegő kizárásával, közvetlenül) kell a tisztára mosott hordóba vagy üvegballonba juttatni. Fejtés előtt ajánlatos a borhoz kristályos borként (100 liter borhoz 10-15 g) keverni a fertőzések és a romlás elkerülése céljából.

 

Mikor vihetem a szabadba a telelőben tartott leandereket?


IZGALMAS KÉRDÉSEK, ÉRDEKES VÁLASZOK

A leander fagyérzékeny növény, de 2-3 fokos fagypont alatti hőmérsékletet  károsodás nélkül elvisel. Ezért tavasszal ajánlatos minél előbb a szabadba állítani, a hosszú, fényszegény hónapok alatt elgyötört leander fácskákat. Ha nem áll szándékában a növények átültetése, akkor a talaj felső rétegét kaparja le és a hiányzó földet pótolja friss, tápdús kerti talajjal.

Gyakran előfordul, hogy az ősszel még egészséges növények a tél folyamán fertőződnek pajzstetvekkel; ha ezt észleli, akkor ne halogassa a védekezést, permetezze meg a bokrokat rovarölő szerrel (Fendona, Decis, Bi 58), vagy - gyér fertőzés esetén - mossa le a növény leveleit szappanos vízzel. A fiatal, érzékeny leandereket először állítsa néhány napig árnyékos helyre, amíg a megváltozott körülményekhez hozzáedződnek.

értékelés