Izgi kérdések, érdekes válaszok
Akik kertészkednek, azok soha ki nem fogynak a kérdésekből. Cikkünkből minden kertszerető ember hasznos és érdekes információkhoz, ötlekhez juthat.

Mire használhatom a lehullott faleveleket ?


IZGALMAS KÉRDÉSEK, ÉRDEKES VÁLASZOK

A  lombhullató növények, fák és bokrok levelei értékes, szerves anyagokat tartalmaznak, ezért a lombot ne égesse el és ne vitesse el a kertből, hanem hasznosítsa helyben.
A vadgesztenye és a diófa kivételével a kerti  növények lombjából  kiváló komposztot lehet érlelni. A levelek gyorsan elkorhadnak és jelentős mennyiségű húmuszt képeznek. Az egészséges lombot fel lehet használni a virágágyak és a veteményes ágyások talajának a takarására, de be is áshatja a földbe, ahol ugyancsak gyorsan elbomlik. Különösen, ha egy kevés nitrogéntartalmú műtrágyával is elősegíti a korhadási folyamatot.

A lehullott levelek ne heverjenek hosszú ideig a gyepen, mert alattuk a fű kipusztul! Az összesöpört levelek egy részét terítse a bokrok alá, ahol jó búvóhelyet nyújtanak a téli álmukra készülő sündisznóknak, a békáknak és a gyíkoknak.

 

Fejtsem át az újbort tavasszal?

 

Igen, ma is érvényes és követendő az a régi vincellér- szabály, hogy az újbort tavasszal, a szőlőtőkék virágzása idején ismételten át kell fejteni, hogy az időközben kivált és sok romlékony anyagot tartalmazó seprőtől elválasszuk. Az egészséges bort lehetőleg zárt fejtéssel (a levegő kizárásával, közvetlenül) kell a tisztára mosott hordóba vagy üvegballonba juttatni. Fejtés előtt ajánlatos a borhoz kristályos borként (100 liter borhoz 10-15 g) keverni a fertőzések és a romlás elkerülése céljából.

 

Mikor vihetem a szabadba a telelőben tartott leandereket?


IZGALMAS KÉRDÉSEK, ÉRDEKES VÁLASZOK

A leander fagyérzékeny növény, de 2-3 fokos fagypont alatti hőmérsékletet  károsodás nélkül elvisel. Ezért tavasszal ajánlatos minél előbb a szabadba állítani, a hosszú, fényszegény hónapok alatt elgyötört leander fácskákat. Ha nem áll szándékában a növények átültetése, akkor a talaj felső rétegét kaparja le és a hiányzó földet pótolja friss, tápdús kerti talajjal.

Gyakran előfordul, hogy az ősszel még egészséges növények a tél folyamán fertőződnek pajzstetvekkel; ha ezt észleli, akkor ne halogassa a védekezést, permetezze meg a bokrokat rovarölő szerrel (Fendona, Decis, Bi 58), vagy - gyér fertőzés esetén - mossa le a növény leveleit szappanos vízzel. A fiatal, érzékeny leandereket először állítsa néhány napig árnyékos helyre, amíg a megváltozott körülményekhez hozzáedződnek.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

LEvendulát ültetnénk tarackos, száraz kertünkbe. Mi a teendő?

A taracktól meg kell szabadulni a beültetés előtt,

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.