Hogyan fogyasszuk a padlizsánt?

Utolsó változtatás: 2018-09-10 | Első közzététel: 2018-09-05
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan fogyasszuk a padlizsánt?
Legyen fehér, fekete, lila vagy tarka - mindig a fényes felületű példányokat válasszuk, ugyanis ezeknek a legfinomabb az íze és belőlük készíthetők a legjobb ételek.

Már egy ideje szemezgetünk a padlizsánnal a piacon - leginkább sötétlila színével és csepp alakú terméseivel vonja magára figyelmünket. A törökparadicsomként is ismert zöldség azonban nem csak lila színben kapható. Nyugaton, azokban az országokban, ahol régóta kedvelik a termését, a padlizsán sokszínű zöldség.


eggplant-3247609_640

 

Kedveltek az egészen fekete, ovális termések, a sötétlila megnyúltabbak, de szívesen fogyasztják zöld és fehér fajtákat is. Vannak azonban olyan különlegességek, amelyekre csak nagyon ritkán bukkanhatunk rá a mediterrán vagy keleti piacokon: például a lila-fehér csíkos piciny, gömbölyded törökparadicsom, amely annyira kicsi, hogy a cukkínihez hasonlóan egészben is meg lehet sütni.

 

Színes ízek -  Padlizsán

 

A padlizsán fényesen lila


A padlizsántermést éretlenül fogyasztjuk. Nem érvényes azonban a tökfélék egyes tagjaira alkalmazott "minél fiatalabb, annál jobb"-szabály, ugyanis egészen fiatal korban még szolanint (a burgonyafélékre jellemző méreganyagot) tartalmaz. Az 5-8 cm átmérőjű padlizsánok azonban már ehetőek, bár ezek sem érettek biológiai értelemben.

 

eggplant-1491949_640

A termés súlya miatt érdemes karóval kitámasztani a növényt

 

Az 5-8 cm átmérőjű terméseket válasszuk


Jó padlizsánt akkor választottunk, ha a termésnek fényes lila a héja (ekkor még nincs túlérve) és élénkzöld színű a termés szára. Ebben az állapotában a zöldség húsa rugalmas, magjai egészen fehérek és még nem kemények. Ne vegyünk olyan termést, amelynek matt színe van, és enyhe nyomkodásra ujjunk nyoma megmarad a felszínén. De túl "kövér" példányokat sem érdemes kosarunkba tenni, ezekben ugyanis a hús már szívós, a magok barnák és kemények, keserű ízük pedig rendkívül erős.

 

eggplant-935715_1280

Nyílt lángon sütve készül a legfinomabb padlizsánkrém

 

A padlizsánt nem kell meghámozni


A padlizsán kissé bizarr színe arra bíztatna minket, hogy meghámozzuk. Ne tegyük! Ezzel veszítenénk a szervezetre gyakorolt kedvező hatásokból (antioxidáns hatása a héj színanyag-tartalmának köszönhető), valamint azt se felejtsük el, hogy ízletesebb és szebb ételek készíthetők a héjtól nem megfosztott termésekből. A saláták piros-sárga-zöld kavalkádja mellett üde színfolt lehet a lila, már-már fekete héjjal borított törtfehér húsú zöldség.

Padlizsábn receptek a kapcsolt cikkek között:


Szólj Te is hozzá!