-
Fűszer csomagolói állás teljes, rész munkaidőben
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Camponába női eladót keresünk
-
Személy- és vagyonőr
-
Hentes
-
ÁLTALÁNOS ASSZISZTENSI pozíció
-
Fogászati asszisztens
-
Szerviztechnikus
2023. 09. 25
-
Webshop Eladó (Angol Nyelvtudással)
2023. 09. 25
-
Felületelőkészítő, sorjázó - Székesfehérvár
2023. 09. 25
-
Eladó | Részmunka (Teszt Hirdetés!)
2023. 09. 25
-
Mobil Értékesítési Tanácsadó (Vállalkozói) | Budapesti Régió
2023. 09. 25
-
Segédmunkás (Tápiószele)
2023. 09. 25
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Legyen fehér, fekete, lila vagy tarka - mindig a fényes felületű példányokat válasszuk, ugyanis ezeknek a legfinomabb az íze és belőlük készíthetők a legjobb ételek.
Már egy ideje szemezgetünk a padlizsánnal a piacon - leginkább sötétlila színével és csepp alakú terméseivel vonja magára figyelmünket. A törökparadicsomként is ismert zöldség azonban nem csak lila színben kapható. Nyugaton, azokban az országokban, ahol régóta kedvelik a termését, a padlizsán sokszínű zöldség.

Kedveltek az egészen fekete, ovális termések, a sötétlila megnyúltabbak, de szívesen fogyasztják zöld és fehér fajtákat is. Vannak azonban olyan különlegességek, amelyekre csak nagyon ritkán bukkanhatunk rá a mediterrán vagy keleti piacokon: például a lila-fehér csíkos piciny, gömbölyded törökparadicsom, amely annyira kicsi, hogy a cukkínihez hasonlóan egészben is meg lehet sütni.
![]() |
A padlizsán fényesen lila
A padlizsántermést éretlenül fogyasztjuk. Nem érvényes azonban a tökfélék egyes tagjaira alkalmazott "minél fiatalabb, annál jobb"-szabály, ugyanis egészen fiatal korban még szolanint (a burgonyafélékre jellemző méreganyagot) tartalmaz. Az 5-8 cm átmérőjű padlizsánok azonban már ehetőek, bár ezek sem érettek biológiai értelemben.

A termés súlya miatt érdemes karóval kitámasztani a növényt
Az 5-8 cm átmérőjű terméseket válasszuk
Jó padlizsánt akkor választottunk, ha a termésnek fényes lila a héja (ekkor még nincs túlérve) és élénkzöld színű a termés szára. Ebben az állapotában a zöldség húsa rugalmas, magjai egészen fehérek és még nem kemények. Ne vegyünk olyan termést, amelynek matt színe van, és enyhe nyomkodásra ujjunk nyoma megmarad a felszínén. De túl "kövér" példányokat sem érdemes kosarunkba tenni, ezekben ugyanis a hús már szívós, a magok barnák és kemények, keserű ízük pedig rendkívül erős.

Nyílt lángon sütve készül a legfinomabb padlizsánkrém
A padlizsánt nem kell meghámozni
A padlizsán kissé bizarr színe arra bíztatna minket, hogy meghámozzuk. Ne tegyük! Ezzel veszítenénk a szervezetre gyakorolt kedvező hatásokból (antioxidáns hatása a héj színanyag-tartalmának köszönhető), valamint azt se felejtsük el, hogy ízletesebb és szebb ételek készíthetők a héjtól nem megfosztott termésekből. A saláták piros-sárga-zöld kavalkádja mellett üde színfolt lehet a lila, már-már fekete héjjal borított törtfehér húsú zöldség.
Padlizsábn receptek a kapcsolt cikkek között: