Hogyan süssünk diós-aszalt gyümölcsös kalácsot?
Ha valamilyen gyümölcsös kalácsra vágyunk a reggeli kávé mellé akkor a diós-aszalt szilvás kalács az, amit szeretnénk. Rengeteg aszalt gyümölcsöt (datolyát, fügét, cseresznyét és kajszibarackot), valamint diót és mogyorót tartalmaz.

Az a legjobb ebben a kalácsban, hogy nem kell vajat és olajt használni, csupán lisztre, tojásra és egy kevés vanília kivonatra van szükség.

A receptet nem kell pontosan betartanod, hisz használhatsz bármilyen aszalt gyümölcsöt, a lényeg, hogy a mennyiség ne változzon: 3 csésze aszalt gyümölcs és 3 csésze dió/mogyoró. Érdemes odafigyelni néhány dologra az aszalt gyümölcsök vásárlásakor. Először is próbáld meg nagy mennyiségben beszerezni, ha lehet élelmiszer- vagy bioboltokból. A gyümölcs ott nem csak frissebb, hanem te magad is láthatod, szagolhatod és érezheted annak kiváló minőségét. Az előcsomagolt gyümölcs sem feltétlenül rossz választás, de elég nehéz meghatározni a minőséget egy műanyag tasakon keresztül.

Ellenőrizd le a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt. A lényeg, hogy a gyümölcs húsos, nedves és megfelelő színű legyen. Soha ne vegyél teljesen száraz vagy penészes gyümölcsöt. Azon még mai napig vitatkoznak, hogy kénezett vagy kénezetlen aszalt gyümölcsöt jobb használni. Egyesek a kénezett mellett döntenek, ami annyit jelent, hogy a termék kén-dioxiddal volt kezelve. A szer megőrzi a gyümölcs színét és puhává, nedvessé teszi azt. A hátránya csak az, hogy vannak, akik allergiásak a kén-dioxidra. A kénezetlen persze annyit jelent, hogy szárítás előtt semmivel sem kezelték és állítólag az efféle gyümölcsök íze sokkal jobb. A baj csak az, hogy a könnyen oxidálódó száraz gyümölcsök színe (alma, körte, banán) fakóvá válik.

A recept Alice Medrich „Hamisítatlan desszertek" című könyvéből való.

A diós-aszalt gyümölcsös kalács receptje

  • ¾ csésze (95 g) teljes kiőrlésű liszt
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • ¼ teáskanál sütőpor
  • ¾ csésze (160 g) csomagolt barnacukor
  • 3 csésze (300 g) apróra tört dió (vagy pekándió, mogyoró, mandula)
  • ½ csésze (65 g) szárított cseresznye és/vagy tőzegáfonya
  • 2 csésze meghámozott, felnégyelt datolya és füge
  • ½ csésze (85 gr.) szárított, felnégyelt kajszibarack
  • 3 nagy tojás
  • 1 teáskanál tiszta vanília kivonat

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 150 Cº-ra és helyezd a rácsot a sütőbe. Vajazd be és béleld ki sütőpapírral a 23 x 12 centiméteres tepsit.

Egy nagy tálba keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Majd add hozzá a barnacukrot, diót és az aszalt gyümölcsöket. Ujjaiddal ellenőrizd le, hogy a gyümölcs megfelelően összekeveredett-e a masszával.

Egy külön edényben verd fel a tojásokat és a vanília kivonatot, amíg a keverék világos és sűrű nem lesz (ez beletelhet pár percbe). Add hozzá a tojás keveréket a gyümölcsös masszához és addig keverd, amíg szükséges. Öntsd bele a tepsibe és nyomkodd meg, hogy egyenletes legyen.

Hagyd sülni körülbelül 60-75 percig, vagy amíg a kenyér aranybarna nem lesz és leválik a tepsi oldaláról. (Ha úgy látod, hogy a kalács túl gyorsan barnul, fedd le alufóliával). Vedd ki a sütőből és tedd a rácsra hűlni. Amikor kihűlt, vedd ki a tepsiből. Tároláshoz fedd le folpackkal vagy alufóliával. Pár nap tárolás után a legfinomabb. Szobahőmérsékleten 2 hétig, a hűtőben pedig hónapokig is eláll. Egy éles késsel vágd fel vékony szeletekre.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

5 éve vettem homoktövist párban. (Porzó-termő) Eddig még soha nem termett.

Sokan próbálkoznának a homoktövis termesztésével, azonban tudniuk kell, hogy a gyümölcs gondozása roppant kézimunka-igényes foglalatoskodás.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gloxínia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.